De kruidnootjes in de supermarkt zijn vaak erg hard en zitten vol geraffineerde suikers. Soms wil ik even anders bakken, wat gezonder. Maar wel graag met veel smaak en structuur. Met deze kruidnootjes Suikervrij van havermoutmeel zit je goed. Geen geraffineerde suiker, maar smaakvolle dadelstroop. Geen tarwebloem maar havermoutmeel welke je langdurige energie geeft. Daarbij is het korstje lekker crunchy maar de binnenkant een beetje zacht.
Deze suikervrije havermoutmeel kruidnootjes zijn vermoedelijk een recept uit Havermoutje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok. Ik ben zo enthousiast over het boek dat het regelmatig uitgeleend is. Ook nu is Havermoutje aan het logeren en daarom kan ik het niet controleren. Nieuwsgierig? Een review dat ik schreef vind je hier.
Laat het buiten maar waaien, binnen kun je aan het werk om bijna 2 bakplaten vol balletjes te draaien. De keuken zal heerlijk geuren. Iedereen zal zonder roepen de keuken opzoeken en vragen: “Ben je wat lekkers aan het bakken? Mag ik proeven?” En jij bent als thuispiet van Sinterklaas het hoogtepunt van de dag.
Kruidnootjes suikervrij van havermoutmeel
Benodigdheden:
- 175-200 gram havermoutmeel of bloem (havermoutmeel maal ik met een koffiemolentje)
- 60 gram zonnebloemolie of kokosolie
- 5-6 dadels zonder pit
- 5 eetlepels amandelmelk of andere melk naar keuze
- 3 eetlepels dadelstroop of andere stroop naar keuze
- 1,5 – 2 eetlepels speculaaskruiden (Begin met 1,5 en voeg evt. meer toe. Omdat er geen ei in het recept is verwerk kun je proeven)
- 1/2 -1 eetlepel kaneel (proeven!)
- snufje zout, niet teveel, je kunt altijd nog meer toevoegen (tip uit ervaring)
- 1 theelepel baking soda (baksoda)
Snij de dadels in kleine stukjes. Ik heb een keukenmachine met scherpe messen. Het meel en de dadels werden fijn gemalen. Of een staafmixer of hakmolen dit ook kan weet ik niet, maar ik zou het in ieder geval proberen als je geen keukenmachine hebt. Dadels hebben een plezierige, zoete kleefkracht.
Meng alle ingrediënten door elkaar. Ik dacht dat het deeg een beetje dun was maar na 10 minuten staan werd het wat dikker. Het vocht zal waarschijnlijk een beetje in het meel getrokken zijn. Is je deeg echt te dun, dan zou ik een beetje meel toevoegen. Is het te dik, misschien dan een klein scheutje olie of stroop. Het deeg kun je gewoon proeven, er is geen rauw ei verwerkt.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat die spierballen maar werken want je moet vele, vele ballentjes rollen! Of roep een paar hulppietjes in de buurt erbij. Leg de de nootjes in wording niet te dicht bij elkaar. Ze zullen straks een beetje uitzetten.
Bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten gaar.
Ja, de nootjes zijn ander dan anders, maar dat in dit geval is dat positief. En het leuke is; snoepen is niet per definitie ongezond.
Wat zien ze er robuust uit. Prachtig!
Kruidnootjes suikervrij van havermoutmeel, ben jij een hulppietje dit jaar van Sinterklaas?
Ik heb geen dadelstroop, kan maplesirup ook? Of agavesiroop? En zo ja, hoeveel moet je San gebruiken?
Hoi Mariska, je kunt iedere stroop gebruiken die je wilt. Zelf vind ik dadelstroop heel veel smaak hebben, een beetje karamelachtig maar je kunt de stroop gebruiken die je zelf graag gebruikt. Heel veel succes! Groetjes Carola
1 eetlepel baksoda lijkt me erg veel?
Als ik bakpoeder ga gebruiken zou dat 3 eetlepels worden?
Moet dit geen theelepel zijn?
Hoi Greet, je hebt helemaal gelijk. Een eetlepel zou tot plofkruidnootjes leiden. Bij bakpoeder zou dat overigens wel een optie zijn, maar bij baking soda is een theelepel voldoende. Bedankt voor je oplettendheid! Groetjes Carola
Ik vroeg me af waarom er geen ei in zit? Zou je dat wel kunnen toevoegen of heeft dat verder geen voordelen wat betreft de smaak?
Hoi Rinske, je kunt natuurlijk altijd een recept aanpassen als je dat wilt maar kruidnootjes bevatten geen ei. Ook gewone kruidnootjes niet. ? Groetjes Carola
Hoi!
Ik vroeg me af of de dadels en de siroop te vervangen zijn voor banaan?
Ik wil graag pepernootjes eten, maar volg op het moment een voedingsprogramma waar dadels en de stroop nog niet zijn toegestaan…
Groetjes Karin
Hoi Karin, dat kan zeker. Je kruidnootjes zullen wel anders van structuur en smaak worden, maar ze worden nog voedzamer. Je zal een beetje moeten zoeken naar een goede verhouding van de ingrediënten. Voeg desnoods niet in een keer alle ingrediënten bij elkaar maar bouw je beslag op, tot je er balletjes van kunt maken. Tot het goed aanvoelt. Ik vind het trouwens een heel goed idee! Het is dat ik nu geen bananen in huis heb anders zou ik bijna zin hebben nu aan de slag te gaan. Groetjes Carola
Hoi Carola,
Ik ga het gewoon proberen!
Ik laat je wel weten hoe ze zijn geworden.
Groetjes,
Karin
Hoi Carola,
Vandaag is de eerste batch uit de oven gekomen. Ik kreeg best een goede bal deeg waar ik bolletjes van kon draaien.
Ik vind ze iets te droog, ik had ze iets langer in de oven gelaten.
Na 15 minuten vond ik ze nog wat te zacht aanvoelen.
Maar qua smaak zijn ze goed. Zoet genoeg door de banaan.
Ik ga gauw nog een beetje sleutelen aan het recept voor iets minder droge pepernootjes.
Karin
Ze zijn heerlijk geworden!! Deze gaan we vaker maken! Bedankt voor je recept!
Wat fijn Nicole, succes met bakken en groetjes aan de Sint! Carola