Appelbeignets
top of page

Appelbeignets


Appelbeignets met bladerdeeg
Het is oudjaar en je verwacht een gezellig clubje gasten. Wat ga je de gasten serveren? Traditioneel kiezen we we graag Oudhollandse oliebollen en appelbeignets of appelflap. Je kunt deze typische traktaties in de supermarkt of bij de oliebollenkraam kopen, maar geloof me; eenmaal zelfgebakken maar je ze voortaan zelf. Het is zo gemakkelijk en veel lekkerder! Ga jij ze dit jaar zelf maken?

Dit jaar hoef je niet langer naar de bakker, want met dit recept bak je ze zeker zo lekker als jouw bakker! Er is echter één voorwaarde: om deze heerlijkheden te bakken is een friteuse onmisbaar. Je kunt jouw gasten verrassen met gebakken heerlijkheden, zowel zoet als hartig. Homemade, klinkt best goed toch?


Ben ik meestal niet weg te slaan bij de oven, deze week laat ik de oven voor wat het is. Ik wil je graag laten zien dat je ook lekkers kunt bakken in de friteuse, zoet of hartig.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Appelbeignets bakken in de frituur

Ontspannen bakken, begint met een prettige en betrouwbare friteuse. Met 3 mannen in huis, waarvan 2 hongerige pubers, heb ik wel enige ervaring met de friteuse. Toen het cadeau- en webwarenhuis fonQ.nl, mij vroeg de Tefal FR 4078 Filtra Pro Inox Friteuse te testen, kreeg deze frituurgodin tijdelijk een prominente plek aan tafel.

De frituur

Wow, ik zal je een foto van mijn oude frituur besparen. Deze RVS-friteuse is namelijk even iets anders dan ik gewend ben. Zelf vind ik deze vorm het meest handzaam.  Met 4 liter olie in de vorm is hij voor de gemiddelde familie van 4 personen perfect en met 3000 Watt is de olie lekker snel op temperatuur.


Wat meteen opvalt is dat er onder het mandje en het verwarmings-element een filtersysteem, bevindt. Dit is eigenlijk een fijne zeef. Deze zeef kun je met een handvat naar boven halen. Het filtersysteem verwijderd een belangrijk deel van de kleine zwevende restjes. Hierdoor gaat het vet langer mee.


Ik ben zo iemand die altijd meer dingen tegelijk doet. Helaas gaat dit niet altijd goed en dan brandt er plots iets aan. Naast de knop om de temperatuur in te stellen, zit een timer om je te herinneren dat de inhoud klaar is. Handig.


Tja, niet onbelangrijk als je een druk leven hebt; de losse onderdelen kunnen na gebruik zo je vaatwasser in. Even de knop van de vaatwasser aan en het is alsof je friteuse weer nieuw tussen haar glimmende broertjes en zusjes staat.

appelbeignets of appelflappen maken

De friteuse in de culinaire hoofdrol

Vergeet die kant en klare frikandellen, de smakeloze patatten, de slappe loempia’s. Deze week leer ik je deze heerlijke recepten, waar je gasten met veel smaak aan terug zullen denken. Laat je inspireren. Geef je friteuse eens de hoofdrol die het verdiend.


Met een klein beetje extra werk, wat voorbereiding bak je zelf verse warme oliebollen of appelbeignets met bladerdeeg of appel beignets gebakken in een beslag.

kroketten of bitterballen maken

Ik geloof het zelf bijna niet, maar de allerlekkerste rundvlees bitterballen die ik ooit heb gegeten, heb ik zelf gemaakt. Voor de vegetarische liefhebbers onder ons bakte ik smaakvolle Champions-kroketten. Later deze week zal ik je laten zien hoe je deze recepten maakt.

Je denkt: “Ach, een bitterbal of kroket. Wat is hier bijzonder aan?”


Smaken snacks van de supermarkt een beetje vlakjes? Jouw eigen snacks hebben veel meer smaak en structuur. Als “snackbakker”, klinkt best goed toch, ben jij de baas van de smaak. Met een beetje fantasie maak je snacks van boerenkoolballetjes, tot shoarmakroket.


Met vrijwel alles wat je kunt vinden in je koelkast, kun je deze tempura hapjes frituren. Kies voor diversiteit en kleur met verschillende groenten. Geef garnalen een dun krokant laagje. Neem je gasten in één avond mee op een culinaire reis van Oud Hollands gebak tot Oosterse hapjes


De friteuse in de hoofdrol. Ik leer je de recepten die je zojuist voorbij hebt zien komen te maken. Vandaag begin ik bij appelbeignet of appelflap.


Appelbeignets met bladerdeeg

Appelbeignets met bladerdeeg

Benodigdheden:

Per 8 appelbeignets

  1. 2 jonagold of goudreinet appel ( is je appel wat klein, dan eentje meer)

  2. 16 plakjes bladerdeeg

  3. 250 gram fijne kristalsuiker

  4. Ongeveer 1 theelepel kaneel naar eigen smaak

Appelbeignets met bladerdeeg

Zo maak je zelf Appelbeignets met bladerdeeg

  1. Leg alles klaar. Ik heb een handige uitsteker met karteltjes om straks de rondjes te stansen in het bladerdeeg. Heb je geen goede uitsteker? Wees creatief en kijk thuis om je heen. Wat zou je als alternatief kunnen gebruiken? Heb je een breed bierglas? Een geschikte soepkom? Een oude glazen pot met deksel waar bijvoorbeeld augurken in zaten?

  2. Roer de suiker en de kaneel door elkaar en bewaar dit in een bord.

  3. Ontdooi per appel beignet, twee bladerdeeg-vellen. Stansen in bladerdeeg gaat het best als ze half ontdooid zijn. Haal de vellen bladerdeeg uit de verpakking en laat ze naast elkaar ontdooien op één van de plastic vellen uit de verpakking.  Schil de appels en snij ze in 4 plakken. Haal het klokhuis eruit met een appelboor of snij het voorzichtig met een mesje. Leg de appel opzij met een theedoek hierover om bruin worden zoveel mogelijk tegen te gaan.

  4. Verwarm de friteuse voor op 185 graden. Je kunt de beignets ook bakken in een gewone pan met zonnebloemolie, maar met een friteuse is het een stuk eenvoudiger om de olie op de juiste temperatuur te krijgen èn te houden.

  5. Snij uit ieder plakje bladerdeeg een cirkel van ongeveer 10 cm doorsnede. Leg een appelschijf op de bladerdeeg-cirkels. Vul de holte van de appelschijf met een schepje kaneelsuiker. Bestrijk het randje met weinig water. Leg de bovenkant op de onderkant en druk de randen goed aan met een vork.

  6. Belangrijk: probeer er goed op te letten dat er geen suiker op de buitenranden komt. Anders loop je kans dat de appelbeignets straks open springen tijdens het bakken!

  7. Frituur de appelbeignets. Draai ze na 3 minuten om en bak ze nogmaals 3 minuten tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Laat ze kort afkoelen en doop de appelbeigets door de kaneelsuiker.

Appelbeignets met bladerdeeg

Laten we eens kijken hoelang jouw gasten hier van af kunnen blijven!

De friteuse is niet alleen een apparaat voor een snelle hap. Er valt zoveel meer te beleven, zoveel meer smaak toe te voegen aan gerechten die je al zo goed kent. Vandaag was daar de appelbeignet.


Binnenkort laat ik je ook zien hoe je appelbeignets kunt bakken met deeglaagje, laat ik je zien hoe ik de lekkerste bitterballen en kroketten maakte die ik ooit geproefd heb. Gewoon omdat je invloed hebt op de vulling, want die maak je zelf. Ook leer ik je een bord met gevarieerde tempura-hapjes maken. Voor ieder wat wils.


Bron: het recept voor appelbeignets is afkomstig van Cees Holtkamp uit zijn boek De banketbakker.

-- MET DANK AAN --
Dit artikel is een samenwerking met fonQ.nl.  Om dit artikel te schrijven ontving ik de Tefal friteuse die we met veel plezier hebben getest met de hele familie. De foto van de kroketten die van het bord gegrist worden, is dan ook zoals de situatie thuis was. “Mam, ben je nu klaar met fotograferen! We kunnen niet meer wachten.” De bevindingen van de friteuse zijn beschreven op de wijze dat ik graag werk: open voor ideeën en met een eerlijke kijk op het product. Meer weten? Lees de disclaimer.

Gerelateerde posts

bottom of page