Ik zou een Fransman niet durven vragen een mening te geven over het stokbrood in Nederland. Ik zou een Fransman wèl durven vragen wat hij van mijn zelf gebakken baguettes vindt, die ik sinds kort bak in een Emile Henry baguette bakvorm. Daarmee durf ik de concurrentie van de gemiddelde Franse thuisbakker zeker aan. Het zijn dan ook de Fransen zelf, die deze geweldige bakvorm van aardewerk ontwikkelden. Het is een soort oven in een oven.
Je eigen krakend verse baguette maken, hoe leuk is dat!
Van fonQ.nl mocht ik de broodbakvorm van Emile Henry een grondige test laten ondergaan. Zo’n test is aan mij goed besteed; al op de dag dat het keramieke wonder arriveerde, ging de oven aan voor een eerste test.
Brood, lekker vers brood, daar kun je me wakker voor maken.
Mag ik je voorstellen aan mijn hulp voor smakelijke Franse baguettes. Het is één van de broodbakvormen van Emily Henry. Al eerder heb ik met producten van Emile Henry gewerkt en ik ben erg tevreden over de kwaliteit en diversiteit van dit Franse merk. De producten zijn prachtig ontworpen, van goede kwaliteit en praktisch in het gebruik.
Wat doet deze bakvorm eigenlijk anders dan een gebruikelijke stokbroodvorm? Het geheim van de bakvorm zit hem in het voorzichtig controle houden over de luchtvochtigheid en het bakken op steen. Steen heeft de eigenschap warmte goed te houden. Eigenlijk bootst je de omstandigheden na, van een traditionele Franse steenoven. De vorm is gemaakt van Ceradon aardewerk. Bovenop het deksel zitten enkele luchtgaatjes. Hierdoor kan de koolstofdioxide ontsnappen, waardoor er een knapperige korst ontstaat.
Een normale bakvorm heeft geen deksel en geeft het brood eigenlijk alleen zijn vorm. Daarbij zijn de meeste vormen gemaakt van metaal; met of zonder anti-aanbaklaag.
Baguette maken
Benodigdheden voor 3 broden:
- 375 gram patentbloem
- 215 gram water
- 5 gram gedroogde gist
- 7 gram zout
Verwarm het water tot ongeveer 40 graden. Het mag niet te heet zijn, anders sterft het gist. Mix de bloem, gist, het zout en water door elkaar. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Het deeg heeft nu een fijne, smeuïge consistentie.
Bewaar het deeg 45 minuten in een afgedekte kom. Ik gebruik hier zelf altijd een pedaalemmerzak voor. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet kan ontsnappen en houdt de warmte in de zak. Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen. Voorkom dat het op de tocht staat.
Kneed het deeg nog een keer kort door. Verdeel het in drie delen. Duw één deel plat met je hand in de vorm van een rechthoek. Dek de andere twee delen deeg af, om uitdrogen te voorkomen. Bestrooi het eerste deel deeg met wat bloem en rol het uit tot een langwerpige reep die ietsje groter is dan de bakvorm en ongeveer 10 cm. breed. Rol het deeg iets langer dan de vorm. Het zal straks krimpen in de oven.
Bestrooi de bakvorm met bloem. Vouw één deel voor 2/3e deel terug over het deeg, vouw de andere helft hier overheen. Draai het brood om en verhuis het naar de bakvorm. Herhaal het rollen en vouwen van de 2 andere stukken brooddeeg. Laat het deeg nogmaals rijzen met het deksel erop. Zo’n 20-30 minuten op kamertemperatuur en tochtvrij. Verwarm de oven voor op 250 graden.
Een gewone pizzasteen moet zo’n 45 minuten voorverwarmd worden op 250 graden. De broodvorm van Emile Henry kan direct in een oven van 250 graden, zonder de vorm voor te verwarmen.
Smeer met een kwast wat water over de bovenkant van het brood. Wanneer de temperatuur aan de bovenkant van het brood warmer wordt, zal het water een reactie aangaan waardoor het brood een mooie gouden kleur krijgt. Snij met een scherp mesje een paar sneden over het brood. Strooi eventueel wat bloem over de bovenkant voor een rustiek effect.
Plaats je bakvorm, met deksel in de oven. Zet de temperatuur nu terug naar 240 graden. Na 25 minuten haal je het deksel van de vorm en laat de broden nog zo’n 2-5 minuten na bakken.
Het brood lijkt nu eigenlijk nog best wit, maar in die paar minuten zul je zien dat het brood zeer snel een kleur krijgt. Blijf dus in de buurt. Haal de vorm voorzichtig uit de oven. De vorm van aardewerk is heel warm. Om de vorm te beschermen, maar ook het aanrecht, zorg ik ervoor dat er voldoende snijplanken en/of ruimte op het gasfornuis is, om de materialen op te laten afkoelen.
Het recept kun je natuurlijk ook zonder broodvorm gebruiken. Het brood lijkt dan op lekker vers Hollands witbrood, in de vorm van een Franse baguette. Bak het brood dan op iets lagere temperatuur, zo’n 200-225 graden in 20-25 minuten gaar.
Net als Franse baguette zijn de broden vrij dunne “stokken” en prachtig goudbruin.
Eigenlijk zou ik je een geluidopname moeten laten horen. De korst is dun, heel erg knapperig en krakend. De baguette voelt, ruikt, kraakt en proeft als een ware authentieke Franse stok. Ik ben best een beetje trots op mezelf.
Eet de zelfgebakken baguettes zo vers mogelijk!
Tip van mijn pubers die weten wat lekker is op snel klaar niveau: bak een stokbrood met kruidenboter uit de supermarkt af in de broodvorm.
De broodbakvorm van Emile Henry is een absolute aanrader voor de thuisbakker die voor kwaliteit gaat. Met relatief weinig werk en kwalitatief goede materialen om brood te bakken, lukte het mij om Franse baguettes te maken. Ik was echt verbaasd over de kwaliteit van het brood. En dat gewoon thuis in mijn oude oventje!
De baguette bakvorm van Emile Henry is verkrijgbaar voor € 93,00.
Bon appétit!
Dit artikel is een samenwerking met fonQ.nl. Om dit artikel te schrijven ontving ik de Emile Henry broodvorm om deze uitgebreid voor jou te testen. De bevindingen van de Broodbakvorm zijn beschreven op de wijze dat ik graag werk: open voor ideeën en met een eerlijke kijk op het product. Ik vind het leuk om producten uitgebreid te testen waarvan ik denk dat dit interessant is voor de lezer. Meer weten? Lees de disclaimer.
Hmmm ze zien er heerlijk uit! Maar pfoe wel een beetje te duur voor mijn budgetje 🙁
Hoi Ikram, absoluut erg duur, wie weet komen er op den duur alternatieven 🙂 Brood je je ook super lekker bakken in een gietijzeren pan, ook een soort oven in een oven. Maar stokbroden hebben een onmogelijke vorm wat dat betreft. Groetjes Carola
Eindelijk eens recepten die het echte Limburgse heerlijke eten evenaren…,,
Ik schrok van de prijs van de baguette vorm…93 euro….is toch niet normaal….
En kun je de vorm dus gewoon in je elektrische oven gebruiken?
Ik vind het echt heel duur,maar als jij zegt dat het echt een groot verschil maakt dan wil ik er nog wel eens over nadenken, vooral omdat hier best veel stokbrood gegeten word. Bedankt voor je recepten, ik heb je site opgeslagen bij mijn favorieten, en de rest verwijderd….er zijn zoveel sites met recepten,maar weinig goede sites met Brabantse of Limburgse recepten.
Hoi Sandra, ik geef het absoluut toe: 93 euro is echt heel duur. Dat is dus echt voor de liefhebber, de thuisbakker die vaker bakt. Daarbij moet je er ook een plekje voor hebben waar het rustig kan staan. Heb je al eens overwogen om een pinterest account te maken? (www.pinterest.com) Dat is echt een heerlijke plek waar je alles kunt bewaren wat je leuk vindt voor later. van lekkere recepten tot handige websites. Ik bewaar er ook foto’s om later te gebruiken als kaart, leuke spreuken en nog veel meer. Ideaal en omdat het erg visueel is bladert het heerlijk door tussen alles dat je zelf verzameld hebt. 🙂 Groetjes Carola
Hi, waarom moet er een deksel op, kan je er ook aluminium folie over doen?????
Sorry Carola,
kan je me een antwoord sturen
Gedaan.
Hi Carola,
Ik heb een stokbrood bakplaat met hele fijne gaatjes erin.
Ik heb nog nooit te hard of te hard van binnen was, maar ik maakte het deeg in de broodmachine klaar, en bakte ze zelf af. maar ik wil beslist je recept uitproberen, maar dan zonder deksel, en zet mijn over een stand lager.
Hoi Matti,
Als ik eerlijk ben is juist de combinatie van de hoge temperatuur en de luchtvochtigheid die je brood zo knapperig maakt. Ik heb zelf ook een stokbroodvorm, maar dan zonder gaatjes, hier kan ik lekker brood mee bakken maar dat heeft geen “Franse” korst. Ik vind je idee van folie over de vorm wel een interessant idee. Ik kneed mijn deeg trouwens ook vaak in de broodbakmachine. De machine verwarmt de deeg ook lichtjes blijft een beetjes vochtig. Daarom laat ik het deeg de eerste rijs ook vaak in de machine zitten.
Bakken is toch een beetje uitproberen. Het wordt vast lekker! Succes met je broden.
Hoi Mattie. Het deksel gaat over de vorm zodat er een soort “oventje” ontstaat. Deze houdt de warmte en het vocht binnen dat voor een lekkere korst zorgen. De gaatjes laten het teveel aan vocht en druk ontsnappen. Wie weet werkt jouw idee ook? Misschien kun je het proberen met een platte schaal die goed tegen warmte bestand is met een deksel van aluminiumfolie met een paar gaatjes erin. Maar of dit hetzelfde is …… Het keramiek is heel sterk en houdt de warmte goed en langdurig vast. Ook als je de schaal uit de oven haalt. Mocht je het gaan proberen, ik ben wel nieuwsgierig naar je bevindingen.
Groetjes Carola