Een paar jaar geleden at ik in Zwitserland Linzertorte. Dat was echt een heerlijke taart. In mijn beste Duits ging ik vragen of er inderdaad linzen in de taart zaten. Nee, er zaten geen linzen in. De taart was afkomstig uit het plaatsje Linz. De naam is dus afkomstig van het plaatsje Linz. Prima, ik kon me ook weinig voorstellen van een zo’n cake of taart. Tot vandaag. Ik heb heuse cakejes gebakken met sinaasappel en linzen. Oranje linzen en de caketjes waren heerlijk. Linzen in cake? Waarom zou je?
2016 is het jaar van de bonen.
Waarom bonen? Omdat ze gezond zijn, voedzaam en vetarm, vezels. Bonen? Omdat we eigenlijk meer groente moeten eten en minder vlees.
Ik zal deze cake niet meteen bestempelen als superfoodcake. Er zit ook de gebruikelijke hoeveelheid suiker en boter in als in een normale cake. Maar in de strijd om iedere dag meer groente te eten, levert het toch op een lekkere manier een extra bijdrage. Daarbij geven linzen je cake een lekkere structuur .
Deze cake met sinaasappel en linzen is afkomstig uit het inspirerende boek Bonen! van Joke Boon. Eerder schreef ik hier een review over. Ik hou erg van bonen dus wat voor recept ook: kom maar op, ik ben er niet bang voor.
De sinaasappel in deze cake is afkomstig van deze blozende bloedsinaasappel. Hoe raar ook de bloederige kleur van de sinaasappel, het sap is heerlijk zoet en smaakvol. Het recept is bestemd voor een cake in een vorm van 1 liter. Ik bakte er 10 mini Bundt cakejes van.
Recept Cake met sinaasappel en linzen
Een recept van Joke Boon uit Bonen!
Benodigdheden:
- 100 gram oranje linzen
- 50 ml gemberstroop
- 150 ml. vers geperst sinaasappelsap
- de rasp van 1 (bio) sinaasappel of goed schoon geboende sinaasappel
- 50 gram walnoten of andere noten naar smaak
- 200 gram zachte roomboter
- 150 gram suiker
- 4 eieren
- 200 gram (spelt) bloem
- 3 theelepels bakpoeder
- Eventueel 100 gram witte chocolade om te versieren
- snufje zout
- 1 bakblik van 1 liter of een bakblik met kleine cakejes
Was de linzen in een zeef en laat het goed uitlekken. Breng de linzen samen met het gembersiroop en de sinaasappelsap aan de kook. Kook de linzen tot ze beetgaar zijn. Volgens het recept zou dat ongeveer 25-30 minuten duren. Bij mij duurde het iets langer: 45 minuten. De eerste poging mislukte. De linzen hadden niet genoeg vocht en de siroop stimuleerde het aanbakken.
Bij de tweede poging beef ik na zo’n 25 minuten in de buurt en hield ik de linzen in de gaten. Een paar maal voegde ik een klein beetje sinaasappelsap toe. Verwarm eventueel je linzen op een vlamverdeler.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je cakeblik in en bestuif het met wat bloem of eventueel paneermeel.
Maal de walnoten fijn. Walnoten zijn best kwetsbare noten, je kunt ze ook eenvoudig fijn duwen met een deegroller.
Klop met een mixer de suiker en boter luchtig tot het romig is. Dit duurt al snel zo’n 6-8 minuten. Mix nu stuk voor een stuk een ei mee tot het lekker romig is.
Zeef de bloem, bakpoeder, zout en gemberpoeder. Spatel dit kort door het botermengsel. Voeg de gemalen noten, sinaasappelrasp en linzen toe. Spatel dit door elkaar en vul je bakvorm of de kleine bakvormpjes. Bak de cake in 55-60 minuten gaar in de oven. De kleine Bundt cakejes zijn na ongeveer 25-30 minuten gaar. Test met een prikker of je cake gaar is.
Wil je ook een de streperige witte versiering? Smelt zo’n 100 gram witte chocolade in de magnetron of au bain marie en maak met een lepel strepen over je cake.
Jammer dat het testteam thuis bij dit soort recepten afhaakt. Ik moet ze eigenlijk pas na het proeven vertellen wat erin zit. Heb ik dat dan nog steeds niet geleerd? Je proeft namelijk geen linzen, maar de frisse citrussmaak van sinaasappel met een tintje gember.
De methode niets vertellen heb ik later wel toegepast. Zo hebben de mannen niet gemerkt dat ik wat linzenmeel (linzen fijnmalen in de koffiemolen) door de gehaktballen heb meegebakken en door het brood. Wie niet weet, wie wel eet.
Maar ik ben een flapuit. Ik ben gewoon enthousiast en wil het graag delen. Gelukkig ben jij een en al luisterend oor!
P.s. Bonen! van Joke Boon is echt een erg leuk boek als je van bonen houdt maar eigenlijk niet niet zo goed weet wat je er allemaal mee kunt maken.
Klinkt inderdaad wel wat vreemd, bonen in je cake. Toch zien ze er wel lekker en mooi uit. En het kan ook heel lekker zijn. Ik heb een keer een brownie met zwarte bonen gemaakt, was ook best lekker, alhoewel, eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de ‘normale’ versie, dus zonder bonen, lekkerder vind.
Hoi Lianne, de brownie met zwarte bonen heb ik ook een keer gemaakt. Ik vond hem lekker maar natuurlijk niet hetzelfde als de gewone brownie. Maar als je wat gezonder wilt bakken en je zet de rijen van de ingredienten naast elkaar; oei dat is de gewone brownie wel erg schrikken. Of maar een kleiner stukje nemen natuurlijk.
Wat n grappig idee zeg, ik heb het recept opgeslagen hoor, dit wil ik een keer proberen.
Hoi Ellouisa, ja grappig he? En waarom wil je dit eigenlijk niet eten? Bonen en linzen zijn vaak een beetje zoet, hebben een lekkere structuur en zijn heel gezond 🙂 Mocht je gaan bakken, succes! Groetjes Carola.