Mag ik je voorstellen aan één van mijn meest lekkere recepten? En niet onbelangrijk: ook één van de snelste recepten waarbij je zelfs geen oven nodig hebt? Een gasfornuis volstaat.
In een klein kwartiertje tijd maak je een heleboel chocoholics blij
Een paar weken geleden was ik jarig en ik had nog een zoete schuld aan mijn collega’s. Een van de traktaties was een chocolade fudgetaart. Wow, die sloeg aan!
“Mijn zus mag dit recept niet hebben hoor, dan heb ik eindelijk zelf ook een heel lekker recept om te maken.”
“Heb je hiervoor geen oven nodig? Ik heb geen oven. Mag ik het recept?”
“Gecondenseerde melk, wat is dat?”
“Is het al in een klein kwartiertje klaar? Dat geloof ik niet! Dat recept wil ik ook!”
“Sssssst. ik pak nog een stukje hoor.”
Daarom excuses: ik hou het kort vandaag; mijn collega’s verwachten met enige spoed het recept online. Zij kennen inmiddels de weinige ingrediënten en kunnen dus aan de slag, net als jij trouwens.
Chocolade fudgetaart
Een recept van Oh my foodness
Benodigdheden:
- 1 pak bastogne koeken of andere biscuits als je dat liever hebt
- 125 gram + 30 gram roomboter
- 250 gram pure chocolade (hoe hoger het cacao-gehalte, hoe beter de smaak, maar hoe vaster de fudge, zelf gebruik ik vaak chocolade van de Lidl en wat extra cacaopoeder)
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 2-3 eetlepels cacaopoeder plus eventueel nog wat cacaopoeder voor bovenop
- snufje zout
- eventueel een snufje chilipoeder voor de durfal onder ons
- springvorm 19-20 cm
Bekleed je bakvorm met bakpapier. Zo weet je zeker dat je de taart goed uit de vorm komt. Verkruimel je bastognekoeken met een keukenmachine of sla de koek fijn met een deegroller. Ik gebruik hier ook wel eens een pan voor.
Smelt 125 gram boter langzaam in een pan. Voeg de bastogne-koekkruimels erbij en roer het geheel goed door elkaar, tot alles goed gemengd is. Doe de mix in de bakvorm en druk het stevig aan met een lepel. Zet het in de koelkast. Het is tijd om de fudge-laag te maken.
Zet een schaaltje met 2-3 eetlepels cacaopoeder klaar. Je moet het straks snel toe kunnen voegen. Smelt 30 gram boter in een pan. Voeg de chocolade in stukjes erbij en het blikje gecondenseerde melk. Voeg een snufje zout toe en roer het geheel op een laag vuurtje tot het gesmolten is. Blijf goed roeren want chocolade kan aanbranden. Datzelfde geldt voor de gecondenseerde melk. Gelukkig is daar een oplossing voor: blijf in de buurt en roer goed door.
Als alles is opgelost, mag het vuur laag en roer ik het geheel nog kort door. Misschien maar 1 minuut. De fudge wordt nu iets dikker worden, omdat de suiker karmeliseert. De fudge wordt nu nog lekkerder maar let op dat het niet aanbrandt! Zet het vuur uit en voeg het cacaopoeder toe. Roer het geheel door tot alles egaal is.
Stort de laag op de bodem van koekkruimels. Maak de bovenkant van de fudgetaart glad met een lepel. Je merkt al snel dat de fudge al steviger wilt worden. Laat hem zo’n 2-3 uur in de koelkast goed afkoelen.
Dat is echt een heel makkelijk en snel recept!
Haal de chocolade fudgetaart uit de vorm en strooi met een zeefje wat cacaopoeder over de bovenkant. Dit staat heel mooi en verbergt wat oneffenheden.
Sorry collega’s, ik heb een stukje mee naar huis gesmokkeld omdat het nog op de foto moest. Dat werd overigens zeer gewaardeerd door het testteam thuis.
Deze chocolade fudgetaart heeft alles in huis om je lievelings-taartje te worden. Voor wie ga jij hem maken?
Deze chocolade fudgetaart is een recept van Sabine Koning van het blog Oh my foodness. Sabine heeft onlangs een boek uit gebracht; guilty pleasures. Zelf ben ik niet in het bezit van dit kookboek maar ik begrijp dat dit recept hier ook in staat naast de vele andere schaamteloze pleziertjes.
Guilty pleasure van Sabine Koning is te koop in de boekenhandel voor € 21,99. Bestel je het boek bij Bol.com, dan wordt het je gratis toegestuurd.
Hoi,
Is de gecondenseerde melk gesuikerd of niet ?
En hoeveel gram weegt een pak Bastognekoeken?
Groetjes,
Kris
Ik heb de antwoorden al gevonden : de gecondenseerde melk is idd gezoet, anders kan je geen fudge maken ! ? En de Bastognekoeken : 260g, ga ik vervangen door L*tusspeculoos…
Hartelijk dank voor dit recept. Ik denk dat ik het zeker ga proberen !
Hoi Ruggieri, fijn dat je het al gevonden hebt. Je kunt hier natuurlijk de koekjes voor gebruiken die je lekker vindt. Veel succes! Met speculooskoeken is het vast ook heerlijk :)_ Groetjes Carola
Hallo, de gecondenseerde melk was op bij de AH, nu heb ik gecondenseerde kokosmelk gekocht…. Zou dat ook kunnen en zou t lekker zijn? Iemand ervaring? Want de taart was vorige weekend heerlijk;-)
Hoi Geerte, ik heb geen idee, maar vind het wel heel interessant. Zou het net zo dik zijn? Ook licht karameliseren? Proef je heel licht de kokossmaak? Ik neem aan van wel en dat de fudge dan hard wordt van de chocolade. Ik lees online dat het lekker zoet is en weg heeft van honing met room 🙂 Ik zet het op mijn to do lijst, leuk om een keertje iets mee te maken. Wil je evt. laten weten of het gelukt is en wat je van het product vond? Succes! Groetjes Carola
Ben zojuist je site tegengekomen. Wat schrijf jij leuk zeg! Je site is super. Weet nu al dat je in t echt ook zo’n leuk persoon bent Haha 🙂 Keep up the good work!
Hoi A, Bedankt ?. Ik doe mijn best, leuk je wat vaker te zien! Groetjes Carola
Hallo ik heb een vraagje ik heb alles op klein vuur gemaakt het was meteen egaal van de chocolade op de foto was het licht schuimig en licht van kleur had het eerst op groot vuur gemoeten in het recept staat op klein vuur.Zou het nu wel genoeg gecarameliseert zijn ? Hij staat nu in de koelkast ik ben morgen benieuwd of hij smaakt groeten,Ilse.
Hoi Ilse,
Op de foto is de chocolade nog niet gesmolten en zie je de gecondenseerde melk. Volgens mij staat er in het originele recept ook niets over wat langer laten op staan om de gecondenseerde melk wat te laten karameliseren. Dat is eigenlijk iets dat ik zelf vaak doe. Ook bij gewone fudge. De melk dikt in, wordt donkerder en smakelijker. Maar… als je niet goed oplet kan het gaan aanbranden. Het komt vast goed, het is echt een van de lekkerste recepten die ik heb. Binnenkort ga ik hier andere variaties op verzinnen. Het probleem is voor nu is vooral: geduld hebben. Als je pure chocolade hebt gebruikt, dit stolt lekker goed, dan komt het goed! Voor later; eet smakelijk. Groetjes Carola
Hoi bedankt voor de snelle reactie ik had 78% cacao chocolade gebruikt ik laat het morgen weten of hij lekker is groeten,Ilse.
Hoi Carola de smaak was heerlijk alleen vonden wij hem erg vast je kunt hem ook bijna niet door krijgen en dat is wel jammer ik weet niet of dat aan de chocola ligt hij mag smeuïger,soepeler.Ik ga hem wel nog een keer maken misschien met minder cacao gehalte ik had nu 78%,groeten,Ilse.
Hoi Ilse, bedankt voor je reactie. Ik heb het bij het recept gebruikt. Zelf gebruik ik eigenlijk nooit 78% chocolade, eigenlijk omdat het gewoon erg duur is en ik veel chocolade gebruik. Ik gebruikte chocolade van de Lidl en vul dan vaak de smaak wat aan met cacaopoeder. Dat doe ik bij vrijwel ieder chocoladerecept. In het buitenland waarderen ze enorm de Nederlandse cacaopoeder, deze is blijkbaar van zeer goede kwaliteit.
Bedankt! Groetjes Carola
Hoi, ik wil graag aan het recept beginnen en heb nu alles bij elkaar gesprokkeld. maar hoe groot/klein is een blikje melk? Ik hoor graag!! groetjes, Diaan
Ik hoop dat het ook lukt met mijn mobiel je te beanwoorden: Gecondenseerde melk is vaak van Friesche vlag zie de link. Succes met dit heerlijke taartje. Groetjes Carola http://www.ah.nl/producten/pasta-rijst-internationale-keuken/wereld-keuken/gecondenseerde-melk
Hallo! Heerlijk recept zo te zien. Wanneer en aan wat voeg je zout toe zoals in de benodigdheden te lezen maar niet in het recept terug te vinden. Groetjes Yvonne
Hoi Yvonne, je kunt het snufje zout tijdens het verwarmen toevoegen. Het zout zal oplossen en je chocoladefudge net dat beetje extra smaak geven. ? Groetjes Carola