Wow, wat een blikvanger is deze chocolade en vanille luxe vlechtbrood. Je hebt hem gebakken dat viel eigenlijk het reuze mee. Trots toon je het aan je familie of gasten. Dat kan zijn bij het ontbijt, de lunch of zomaar tussen door met een lekkere beker koffie of thee. Dit zachte brood met vanille- en chocoladesmaak doet het goed. Hij is prachtig als je hem aansnijdt. Twee tegengestelde kleuren komen tevoorschijn.
Wat is het leuk om dit chocolade en vanille luxe vlechtbrood te maken. De vlecht, de kleuren. De strengen die goed meerijzen. Dit brood is met 2 smaken gebakken, maar natuurlijk kun je er ook voor kiezen om maar één smaak te gebruiken.
Hoe maak je een vlechtbrood?
Het recept heb ik gevonden in het prachtige boek Brood van Levine van Doorne. Hierin legt Levine je stap voor stap een legio aan broodrecepten uit.
Chocolade en vanille luxe vlechtbrood
Benodigdheden:
Voor het vanilledeeg:
- 280 gram tarwebloem
- 5 gram droge gist
- 4 gram zout
- 15 gram vanillesuiker
- 1 ei (50 gram)
- 105 gram volle melk van ongeveer 20-25 graden
- 28 gram zachte roomboter
- 2 theelepels vanille extract
Voor het chocoladedeeg:
- 280 gram tarwebloem
- 20 gram cacao opgelost in 20 gram water
- 5 gram droge gist
- 4 gram zout
- 15 gram suiker
- 1 ei (50 gram)
- 115 gram volle melk van ongeveer 20-25 graden
- 28 gram zachte roomboter
Voor de glanzende bovenlaag:
1 ei met 1 eetlepel water
Eerst dacht ik: ik maak een deeg en doe dan door het ene deel wat cacao. Op zich zou dat wel gaan maar dan kloppen de verhoudingen niet meer helemaal. En dus raad ik je aan om 2 degen te maken.
Ik ben eigenlijk best wel verwend; terwijl de broodmachine het ene deeg ging kneden, ging de keukenmachine met de andere helft aan de slag. Je kunt natuurlijk ook je armspieren gebruiken. Maar 2 x 15-20 minuten kneden….. dat vind ik knap als jij het aandurft!
Doe de ingrediënten voor het vanilledeeg in je keukenmachine, broodmachine of handmixer met kneedhaken. Kneed het deeg goed door. Het deeg is goed als je van het deeg een vliesje kunt trekken. De gluten hebben dan hun werk gedaan. Vorm van het deeg en bal en vet je kom in met wat zonnebloemolie. Draai het deeg kort door de kom zodat de buitenkant van het deeg bedekt is met weinig olie. Bedek de kom met plastic. Laat het deeg 60 minuten rijzen.
Herhaal het kneden en rijzen met het tweede deeg. Het is niet erg als je ene deeg een stuk langer rijst.
Na ongeveer een uur rijzen haal je een van de bollen uit de kom. Rol op je met olie ingesmeerde werkplek de lucht uit het deeg. Verdeel het deeg in 3 delen. Het gewicht van het chocoladedeeg is ietsje zwaarder dan het vanilledeeg. Bol de stukje deeg op. Hoe je brood moet opbollen laat Robèrt van Beckhoven je zien in een van zijn filmpjes die je hier vindt. Dek het deeg dat je niet gebruikt steeds af om uitdrogen te voorkomen.
Deel nu de tweede bol in 3 stukken en bol ze op. Dek de bolletjes goed af met plastic dat je ingesmeerd heb met wat zonnebloemolie om te zorgen dat het plastic niet aan het brood gaat kleven.
Laat het deeg zo’n 15 minuten rusten.
Rol een bol uit tot een lapje. De vorm is niet zo belangrijk als het deeg overal maar even dik is. Ik denk dat ik de rollen zo’n 30 cm heb gerold, maar echt een lengte wordt niet genoemd. Ik heb vooral naar de dikte van het deeg gekeken, misschien kun je dat als uitgangspunt gebruiken.
Rol van de 6 bollen 6 lapjes. Hou het deeg dat je niet gebruikt steeds afgedekt. Rol ieder lapje op (zie foto rechts boven) en knijp de snede van de rand vast aan het deeg zodat het deeg vast zit. Herhaal dit nog 5 maal.
Leg nu steeds 1 vanille- en 1 chocoladerol tegen elkaar. Je hebt nu drie strengen. We gaan vlechten!
Normaal vlecht je vanaf de bovenkant. Het is even wennen, maar nu vlecht je vanaf de onderkant, naar binnen toe dus. Knijp de bovenkant tegen elkaar aan (zie foto rechts onder) maar hou een centimeter tussen de dubbele strengen.
In slechts enkele malen vlechten ben je er al. Knijp nu ook de onderkant tegen elkaar en duw zowel de uiteinden onder de vlecht.
Laat de vlecht een uur rijzen. Dan zal hij bijna tweemaal zo groot zijn! Als je het deeg te kort laat rijzen is er een kans dat de vlecht gaat scheuren omdat het brood dan in de oven heel snel gaat rijzen. Bij mij is dit een klein beetje gebeurd ondanks dat ik het zelfs bijna anderhalf uur heb laten rijzen.
Geduld is een schone zaak.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer een ei met 1 eetlepel water los in een glas. Smeer het brood in met dit mengsel.
Bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar. Na 2o minuten kun je eventueel je oven 20 graden lager zetten om te zorgen dat het brood niet te bruin wordt. Deze tip heb ik opgevolgd, net als de tip om overmatig bruinen tegen te gaan door het brood na 20 minuten te beschermen met aluminiumfolie.
Mag ik je presenteren:
Dit prachtige chocolade en vanille luxe vlechtbrood kost iets meer tijd en werk dan een gebruikelijke brood. Maar het is dan ook echt een blikvanger, een prachtig brood dat heerlijk zacht en smakelijk is. Het snijdt heerlijk aan. Wie lust er een stukje?
“Saai”, reageerden mijn pubers. Natuurlijk! Je eet normaal toch ook geen plak “kaal” brood? Ik smeer er zelf lekker wat roomboter op of nutella. Mmmmmm.
Het lijkt me ook leuk om met natuurlijke kleurstoffen nog meer kleur aan te brengen of een hartige versie te bedenken. Mijn kinderen dachten meteen aan de tosti-smaak van ham en kaas. Ook op hartig gebied kun je nog veel meer bedenken. Ik hou dit heerlijk brood dus in gedachten om later mee aan de slag te gaan.
Bron: uit Brood van Levine van Doorne. Kun je het blog van Levine al? Het staat bomvol recepten en tips. Je vindt het hier.
Oooh dit ziet er lekker uit!
Bedankt Elsa! Groetjes Carola
Wauw! Dat ziet er echt uit als een heerlijke traktatie.
Groetjes, Lianne
Bedankt Lianne! Groetjes Carola
Hai , brood ziet er goed uit. Heb hem vandaag ook klaar gemaakt. Ik heb de zout weg gelaten uit de chocolade deeg.. en de 4 gram in de vanille deeg mag ook zeker gehalveerd zijn. Naar mijn mening eeerg zout. Zo ben je verplicht zoetigheid erop te smeren. Terwijl hij zonder ook erg lekker had geweest. Maar zeker de moeite waard. Bedankt voor het lekkere recept!
Hoi Nastasja, tja over smaak valt te twisten. Teveel is zeker niet lekker. Het gebruik van zout is in dit recept al iets minder dan bij een gebruikelijk brood. Als ik eerlijk ben maak je dit brood ook vooral omdat het er zo spectaculair eruit ziet. Het is inderdaad moeilijker te gebruiken voor een divers beleg. Leuk dat het wel goed gelukt is. Succes met bakken! Groetjes Carola
Deze staat ook op m’n to-do lijstje. Wat ik dacht, kun je hiermee ook zesvlecht (a la HHB) maken omdat je toch 6 strengen hebt? Of komt het patroon met twee kleuren dan niet mooi uit, die 6 vlecht heb ik namelijk nog niet helemaal scherp..
Hoi Petra, dat gaat er natuurlijk wel anders uit zien. Als je het deeg in 3 zou delen en dan 1 deel vanille, 1 deel cacao, kun je het andere deel misschien lichtbruin maken met minder cacao of kaneel of helemaal anders b.v. met kurkumapoeder (geelpoeder)? Het voordeel van een kleurtje is trouwens dat je beter het nummer van de broodstreng kunt onthouden 🙂
Groetjes Carola