Cake in een mok. Het is meestal niet echt gezond. Zou ik hiervan een gezonde versie kunnen maken? Ik moest meteen denken aan het ontbijt dat ik regelmatig eet: overnight oats. Het kostte wat misbaksels maar uiteindelijk lukte het me om een gezonde ontbijtcake in een mok te maken. Of eigenlijk in een pot, handig om mee te nemen naar je werk.
Oei wat zullen je collega’s jaloers kijken als jij lekker je gezonde cakeje zit te eten als ontbijt! Of ga je aan de bak bij “je vier uur dip” in de middag?
Een warm gezond ontbijt. Een snelle cake in een mok. Nee, je droomt niet meer, dat kan echt!
Bij overnight oats laat je de havermout, noten en eventueel fruit een nacht laat weken in liefst plantaardige melk. Het vocht trekt in de ingrediënten. De structuur wordt hierdoor wat zachter en het is nog gezonder ook. Zo worden moeilijk verteerbare eiwitten, zoals gluten een beetje voor-verteerd en het vitamine B gehalte gaat omhoog.
Daarbij is het heel handig om een dag ervoor je ontbijt te maken. Voor mij is de keuze voor dit ontbijt:
Het is heel erg lekker, ik weet dat het gezond is en ik haal zonder problemen de lunch zonder te snacken.
Gezonde ontbijtcake in een mok
Benodigdheden:
- 1 beker van 375 ml of een mooie jampot
- 2 eetlepels havermout
- 3 eetlepels gemalen havermout (dit maal ik in mijn koffiemolen) of gewone bloem/speltbloem/amandelmeel
- 4 eetlepels (plantaardige) melk
- 1 eetlepel cranberry’s of rozijnen
- 1 eetlepel (gemengde) noten naar keuze
- 1 eetlepel neutrale olie zoals zonnebloemolie
- 1/2-1 eetlepel honing
- 1 medium ei
- 1 theelepel kaneel
- mini snufje zout(niet te veel!)
- 1/4 theelepel baking soda beslist niet meer! Of 1/4 theelepel bakpoeder
Begin de avond ervoor: je kunt een jampot gebruiken, maar je kunt de basis natuurlijk overal in maken en in de ochtend doorroeren en in een mok overhevelen.
Onderin doe ik de havermout en de melk. Roer dit kort door elkaar zodat de havermout het vocht goed kan absorberen. Voeg de nootjes er bij en de cranberry’s of rozijnen. Duw dit een beetje naar beneden.
Nu gaan we stapelen: voeg het ei toe, de olie, de honing. Bovenop komen de droge ingrediënten: Het kaneel, zout en tenslotte het havermoutmeel. Om het cakeje luchtig te maken gebruik ik baking soda. Ik heb diverse pogingen gedaan. Ik vond de cakes met meer baking soda lekkerder dan met heel weinig. Die cakes werden vrij compact. Maar teveel baking soda geeft een vulkaan effect. Probeer je aan de instructies te houden.
Roer het geheel kort door en plaats je mok of jampot op een schoteltje in de magnetron. Bij mij was de gezonde ontbijtcake in een mok klaar na 2 minuut 20 op 800 watt.
Bij 600 Watt vermoed ik dat het cakeje klaar is in 2 minuten en 40 seconden, bij 1000 watt bij 2 minuten.
Tips om je gezonde ontbijtcake in een mok te laten slagen:
- Maak je cake in een mok altijd op een schoteltje. Dat scheelt schoonmaken mocht het mis gaan. En gaat de cake wat over de rand? Dat hoeft zeker geen probleem te zijn. Vaak zijn die cakes juist lekker luchtig. Ja, het ziet er wel iets minder mooi uit. Nou en?
- Ik heb ook geprobeerd fruit in de cake te verwerken, maar de mok was te klein. Ik moest concessies doen. Je kunt natuurlijk de nootjes en/of cranberry’s weglaten en wat fruit toevoegen als je dat liever hebt.
- De meeste recepten zijn voor een mok van 350 ml. Dat is een normale beker. Bij dit recept is het iets krap, heb je een grotere? Gebruik deze dan.
- Lekker met een gevulde jampot naar je werk? Dat kan zeker, maar de baking soda in je jampot reageert op vocht. Tja, of de baking soda onderweg netjes blijft liggen, daar geloof ik niet in, je zou het best los mee kunnen nemen. Niemand zit de hele rit naar je werk perfect recht met een potje in je hand. Tenminste, dat hoop ik niet voor je.
- Oeps, vergeten een avond van tevoren je ontbijtcake klaar te zetten? Je kunt het natuurlijk op ieder moment van de dag maken. De havermout is dan alleen niet voor geweekt. Geen probleem, kan gebeuren.
- Wat ik trouwens nog niet geprobeerd heb is: maak het cakeje thuis en neem het mee in de pot. Zou dat gaan of wordt het klef?
Ik ben benieuwd naar jullie ontbijtjes de komende tijd. Gebruik je het recept of ga je het een beetje aanpassen?
Hoeveel baking soda moet ik gebruiken? Er staat 1/4e….
Hoi Rianne, had een stukje tekst weggehaald, moet ik natuurlijk de maat wel laten staan. 🙂 Het is een theelepel. Groetjes Carola
Ik heb geen magnetron. Kan het ook in de oven?
Hoi Baudie, persoonlijk zou ik voor 1 cakeje niet de oven aanzetten. Wil je lekker gezond ontbijten met een gezond cakeje? Ik heb een recept voor gezonde ontbijtcupcakes. Dan kun je een blik vol bakken en invriezen. De cake is veel lekkerder dan de foto doet lijken. Ik moet echt eens een nieuwe foto maken 🙂 https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2012/04/cupcakes-bij-het-ontbijt-html/
Of je moet de buurvrouw even lief aankijken en vragen of je mok even 2 minuten bij haar in de magnetron mag. Succes! Groetjes Carola
Dank je wel. Ik ga het zeker proberen. Buurvrouw woont 600meter verder op. ?
Oei, 600 meter, zal je trek hebben tegen die tijd. Succes! groetjes Carola
Hoi hoi,
Doe je de cake na het maken in de magnetron of de volgende morgen wanneer je het gaat eten?
Hoi Kim, eigenlijk kan allebei hoor, maar maak je het een avond ervoor dan wordt de havermout lekker zacht. Het is net een beetje wat handig is voor jezelf. En natuurlijk hoef je het niet perse als ontbijt te eten. Succes! Groetjes Carola
Leg me even uit: klopt het dat je alles pas door elkaar roert als je het in de magnetron zet? Dus avond van te voren klaarzetten in de koelkast en ‘s ochtends roeren en dan in de magnetron?
Hoi Kitty,
Ja, dat klopt. Je zet alles klaar in de koelkast en gaat op weg naar je werk of waarnaar toe dan ook. Dat het dan warmer wordt is juist goed. Dan roer je het door elkaar voor gebruik, even een korte magnetronsessie en eet smakelijk!
???