De monchoutaart is echt een allemansvriendje die ergens in de jaren 80 is opgedoken om uit te groeien tot een klassieker. Het heeft dan ook alles: het zoete van de koek, het frisse romige van de monchou met de slagroom en het fruitige van de vlaaivulling. Ik heb de dessert-versie: Monchoutaart in een glaasje nog iets meer verwend verse vanille toe te voegen en de monchou met slagroomlaag mooi op te spuiten.
Monchoutaart in glaasjes is een supersnel dessert en no bake, dus de oven blijft uit.
Het leuke aan monchoutaart in een glaasje is dat je het zo groot en zo klein kunt maken als je wilt. Met dit recept kun je wellicht wel 12 of meer borrelglazen vullen met monchoutaart en deze dan gebruiken als onderdeel van een grand dessert. Persoonlijk vond ik deze versie aan de grote kant, maar minder kinderen waren het absoluut niet niet eens met mij. Nee, niet kleiner maken hoor! Ik hoor het al; zij vinden het net zo lekker als ik.
Monchoutaart in een glaasje
Benodigdheden voor 3-4 drinkglazen:
- 120 gram bastognekoeken of andere koeken als je dat lekker vindt
- 50 (of iets minder 40) gram boter
- 100 gram stevige monchou (1 pakje)
- 125-150 gram slagroom
- 1/2 vanille peul (of 1 zakje vanillesuiker)
- eventueel 1 zakje klopfix
- 40 gram fijne suiker
- 1 blik kersen vlaaivulling
Laat de boter op een zacht vuur smelten. Ik gebruikte 50 gram boter maar wij vonden thuis dat de onderlaag met koek zo stevig dat het bijna gevaarlijk wordt om je lepel door de bodem te duwen. Wellicht zou het helpen om iets minder boter gebruiken of je dessert wat eerder uit de koelkast halen, zodat de boter iets minder hard is.
Terwijl de boter zacht smelt kun je de koeken fijn maken in de keukenmachine of plat slaan met en deegroller of een pan. Zodra je merkt dat de boter bijna gesmolten is mag het vuur uit. Roer de koekkruimels er goed door heen. Bedek hiermee de bodem van de glazen.
Klop de slagroom met de suiker, de klopfix en de merg van de vanille bijna stevig. Klop de monchou even kort een beetje romig en voeg het bij de slagroom. Meng de twee nog even kort goed door. Voorkom dat de slagroom te lang geklopt wordt. Anders krijg je boter.
Ik spoot met een spuitzak toefjes op de koekbodem, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon met een lepel in het glas scheppen en gladstrijken. Net wat je leuk vindt.
Ja, het is echt een makkelijk dessert. Want het is eigenlijk zo goed als klaar. Maak het blik met kersen vlaaivulling open en verdeel het over de glaasjes.
Handig: Krijg je eters? Maak je dessert eerder op de dag. Dek de glazen af met plastic folie om te zorgen dat er geen andere smaken uit de koelkast in je monchoutaartjes trekken.
En terwijl iedereen geniet van de maaltijd, kan jij het niet laten de hele tijd al naar het dessert te verlangen.
Monchoutaartje als dessert of onderdeel van een grand dessert.
Lekker en mooi.
Eet smakelijk.
Dag Carola,
ik maak al jaren Monchou taart tot grote tevredenheid van heel de familie.
Is als eerst altijd op met een verjaardag. Misschien een tip voor je, door de bodem doe ik 1/3 pot jam van kersen of Rozenbottel enz. En een theelepel gember poeder.
Zo krijg je een heerlijke smeuïge smakelijke bodem.
Bij de taart doe 2 pakjes monchou zodat je deze ook echt proeft gemengd met opgeklopte slagroom.
Hoi Marga, bedankt voor je goede tips. En kruidige tips voor de lezer die wel een beetje pit durft te geven aan deze taart. Gebruik je trouwens alleen jam door de bodem of ook nog boter? Het wordt wel vrij zoet denk ik maar wellicht kun je dan de de Monchou- met slagroomlaag lekker fris houden voor het evenwicht.
groetjes Carola
Dag Carola,
ik gebruik ook boter anders valt de bodem zo uit elkaar, ongeveer 50 tot 75 gram voor een taart van 26 cm doorsnee.
De Monchou- slagroomlaag is fris door weinig suiker gebruik.
DE veelkoren koekjes die ik voor de bodem gebruik zijn ook met weinig suiker.
Groetjes Marga
Bedankt voor je goede tips Marga!