De amandeltaart van de bakker van Castell’Arquato oftwel het verhaal over hoe een bescheiden taart toch zo groots kan zijn!
Onlangs was ik op de boekpresentatie van “Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari”. Het was een bijzondere middag met bijzondere mensen, smakelijke taarten en andere lekkernijen. Dat Sarena Italiaanse roots heeft mag duidelijk zijn. Haar Italiaanse roots, waren bij de boekpresentatie ruim vertegenwoordigd. Zo waren die dag ook Manuela en Maurizio van de bakkerij van Castell’Arquato aanwezig. Ik zag ze glimmen van trots. En hoe terecht!!
Sarena in haar Italiaanse bakboek: “Dit recept heb ik gekregen van een bakker in Castell’Arquato, het dorp waar ik tot mijn zesde jaar opgroeide. De bakkerij wordt gerund door ontzettend lieve en gastvrije mensen die me met veel passie vertelden over hun vak en hun bakkerij lieten zien. Bij één van die bezoekjes kreeg ik het verhaal van Torta Castell’Arquato te horen. De taart is een antiek recept op basis van ingrediënten die (vroeger) in de regio werden verbouwd. Het was een taart voor zon- en feestdagen en er is zelfs een lokaal feest naar vernoemd. Een paar jaar geleden is het oude recept achterhaald en werd de amandeltaart van Castell’Arquato in ere hersteld.”
Leuk om te lezen, maar zelf bakken is echt een betere optie om het werkelijk te geloven waarom hier een lokaal feest naar is vernoemd. Het is een zeer eenvoudig recept en dus voor iedere thuisbakker goed te doen.
Amandeltaart
Benodigdheden:
- 250 gram boter op kamertemperatuur plus wat extra om de vorm mee in te vetten
- 300 gram bloem plus wat extra om de vorm mee te bestuiven
- 300 gram amandelmeel
- 300 gram fijne kristalsuiker
- 2 grote eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- evt. snufje zout (heb ik gedaan, stond niet in recept)
- poedersuiker om te bestrooien
- mijn taartvorm was 20 cm
Bereiding Amandeltaart
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet je vorm in en bestuif het met bloem of bedek je vorm met bakpapier.
Klop de boter op kamertemperatuur met de suiker tot het luchtig is. Dit doe ik zelf vaak zo’n 6-8 minuten. Voeg nu een ei toe en als deze is opgenomen in het beslag mag de volgende erbij. Klopt het geheel nog even goed door. Voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder, het snufje zout en amandelmeel toe en spatel dit door het beslag. Spatel het geheel kort door tot het beslag glad, maar toch vrij stevig is geworden.
Vul je taartvorm en bak de taart in 25-30 minuten gaar. De bovenkant begint dan mooi bruin te kleuren.
Laat de taart helemaal afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Bestrooi de amandeltaart vlak voor het opdienen met poedersuiker.
De taart is nog een beetje warm als ik hem aan snij voor de foto’s. Persoonlijk vind ik hem een dag later nog lekkerder. Een hele praktische taart dus. Een makkelijk recept die je heel goed een dag eerder kunt bakken dan je het nodig hebt.
Wil je graag veel lof voor je taart? Deze amandeltaart is echt een aanrader. Bij het testteam thuis, maar ook bij familie en collega’s kon de amandeltaart op veel goede reacties rekenen. Ik heb hem inmiddels al tweemaal gebakken en ook twee maal gedeeld en nog had ik te weinig. Hoe hij smaakt? Mag ik het een beetje spijzig noemen? Maar dan zachter en romiger?
De amandeltaart is bescheiden van uiterlijk, maar groots in zijn smaak.
De amandeltaart oftewel torta Castell’Arquato is een blijvertje. Een recept om tussen je basics te bewaren.
Heb je wat te vieren en wil je iets bakken dat zeker goed in de smaak zal vallen: juist, zoek niet verder!
Deze amandeltaart is een van de vele inspirerende recepten in Sarena’s bakboek.
Het Italtiaanse bakboek van Sarena Solari is te koop bij de boekenhandel.
Het boek is te koop voor 24,99.
Hmm, lekker hoor. Ik ben benieuwd wat jij van de taart vindt.
Laat je me weten of je deze amandeltarat hebt gebakken? Laat het zien met de tag #zoethoudertje op Instragram of @carolabaktzoethoudertjes op Facebook!
Vraagje carola amandelmeel is dat hetzelfde als gemalen amandelen? Ziet er weer geweldig uit, ga ze zeker ook proberen, vind het een geweldig blog, Dank u wel daarvoor om het te delen, titine
Hoi Tintine, klopt het is allebei hetzelfde. Ik heb de taart ook 2 x gemaakt. Eenmaal met kant en klaar amandelmeel. Dit is een stuk duurder maar je weet wel wat de houdbaarheid is als je meer koopt. De andere maal moest ik het malen in mijn koffiemolen. Maar dat gaat heel goed. Ik koop het vaak op de Rotterdamse markt of bij de zwarte markt in Beverwijk. Bedankt voor je berichtje en succes in de keuken! Groetjes Carola
Carola,
De temperatuur van 200 grafen oven is dat ook hetzelfde voor een heteluchtoven oven
Het recept vermeldt niets over het type oven, maar dat staat eigenlijk bijna nooit bij recepten. Zelf heb ik overigens een hete lucht oven en bakte de taart in een kleine 30 minuten gaar. Kijk na zo’n 20 minuten af en toe even in de oven of de bovenkant klaar is. Een sateprikker gebruiken heeft bij deze taart geen zin, de amandelen in de taart zullen je prikker een beetje vochtig houden waardoor je de taart te lang gaat bakken. Succes! Groetjes Carola
Kan je mij a.u.b. Ook vertrekken op hoeveel graden de taart gebakken moet worden. Ik hebben vandaag gemaakt in het midden is hij een klein beetje gezakt en leek rauw gebleven. Maar verder was hij heerlijk, bedankt voor het recept
Sorry taal fout het moet vertellen zijn
Hoi Elif, hij moet op 200 graden worden gebakken. Gelukkig was hij lekker en als ik eerlijk ben denk ik niet dat hij rauw was na ruim een half uur op 200 graden. Het duurt ook een tijdje eer de taart goed is afgekoeld en de hele taart wat steviger wordt. Voor de rest van de taart: eet smakelijk! Groetjes Carola
Kun je deze ook maken met glutenvrij zelfrijzend bakmeel ipv gewoon bakmeel?
of met alleen amandelmeel?
Hoi Judith, zelf heb ik nog nooit gebakken met glutenvrij zelfrijzend bakmeel maar ik zou het persoonlijk wel aandurven. De amandeltaart rijst ook niet heel veel, ik vermoed door het amandelmeel. Maar als je normaal tevreden bent met je glutenvrije versie komt het vast goed. mocht je twijfelen over de rijskracht in jouw meel: eventueel zou je nog 1/4 theelepel baking soda of 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder toe kunnen voegen. Succes, wil je me laten weten als het geslaagd is? Misschien moet ik toch ook eens aan de slag met glutenvrije meel. Groetjes Carola
Ik ga m morgen maken! Voor mijn neefje, dat hij iets lekkers heeft waar hij geen buikpijn van krijgt! Ik laat je nog weten hoe ie uitvalt
Oh wat lief voor je neefje. Succes met bakken en smullen! ? groetjes Carola
Hoi Carola, wat raad je aan als eivervanger in deze taart? (Ivm allergie) groetjes Conny
Als ik eerlijk ben Conny, kan ik je geen goed antwoord geven. Ik gebruik altijd eieren. Ik weet dat geweekte chiazaden binden, maar hoe goed dit werkt als je het bakt? Ik weet dat met het vocht van kikkererwten meringues kunt bakken, maar of opgeklopt kikkererwtenvocht ook bindend zal werken in gebak? Ik weet het niet. https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2015/06/kun-je-met-kikkererwtenvocht-meringues-html/ Als je echt zonder ei wilt bakken is het wellicht de moeite waard een keer te proberen. Ik raad je dan alleen niet aan met dit recept te beginnen omdat amandelmeel best wel duur is. Als het mislukt is het zonde. Van de andere kant bind de amandelen en de suiker ook behoorlijk aan elkaar. Er zijn div. site met meer informatie. Mocht het je lukken, dan zou ik het leuk vinden als je het me laat weten ?. Bak je wel vaker zonder ei? Ben je allergisch of veganistisch? Groetjes Carola
De taart is prima gelukt met het glutenvrije zelfrijzend bakmeel
Alleen vind ik m persoonlijk erg zoet, maar mijn neefje niet denk ik zo!
Deze ga ik deze vaker maken
Bedankt voor je recept!
Grtjes judith
Hoi Judith, tja hij is best wel zoet. Net als amandelspijs. Voor je neefje heel fijn dat er een lekkere taart is waar hij geen buikpijn van krijgt! Groetjes Carola
Hoi Carola, ik heb nog 200gr. amandelmeel op voorraad. Is het mogelijk om het recept aan te passen?
Groetjes, Petra
Hoi Petra, heb je (het liefst amandelen) of andere noten in huis die je kunt malen met bv een keukenmachine of koffiemolen? In nood zou ik zeggen: jammer pas het recept een beetje aan: misschien een kleiner taartje? Wel minder lang bakken! 🙂 Het gaat je lukken! Groetjes Carola
Kan ik het ook met speltbloem en amandelmeel samen doen
Groetjes dotty
Hoi Dotty, je kunt bij vrijwel ieder recept de bloem vervangen door speltbloem, dus ook bij dit recept. Groetjes Carola
Vandaag de amandel taart gebakken. De taart is erg smeuïg van binnen en nu twijfel ik of de taart wel gaar is.
Groetjes Ellen
Hoi Ellen, of het gaar ik kan ik niet beslissen, maar het duurt best een tijd eer de taart echt is afgekoeld. Tot die tijd blijft het erg smeuïg van binnen. Het is net een soort amandelspijskoekcaketaart +++ lekker. Hoe vind je hem nu hij echt is afgekoeld? Groetjes Carola
Hoi Carola,
Inderdaad, de taart moet helemaal afgekoeld zijn. Een heerlijke taart.
Groetjes Ellen
Tja, ik ken dat gevoel. Ik wacht vaak ook niet lang genoeg, wil het proeven en op de foto zetten. Ik snij heel vaak iets te vroeg aan. ?
Hoi Carola, ik ben via Pinterest bij dit recept gekomen.
Ik lees in totaal 600 gr meel. Klopt dit wel, aangezien er maar 250 gr boter en 2 eieren in zitten. Ik ben benieuwd, want het lijkt me een heerlijke taart om uit te proberen!
Hoi Corrien,
Nee, het klopt echt. Ik heb het nog voor je gecheckt in het boek van Sarena, want het is alweer een tijdje geleden dat ik het maakt. Je moet het amandelmeel eigenlijk ook niet zijn als echt meel. Het geeft de aparte smaak aan deze taart. Het is net alsof je heel licht amandelspijs door het geheel proeft. Het is echt een van mijn favoriete taarten, niet heel bijzonder om te zien, maar wel echt heel smaakvol. Succes!
Groetjes Carola.
Gisteren gemaakt en hij was heerlijk