Hoe maak je aardbeienjam?
Heb jij al een keer zelf jam gemaakt? Het is echt heel eenvoudig. Je hebt geen perfect gevormde aardbeien nodig, maar ze moeten natuurlijk wel lekker zijn. De durfal kan natuurlijk zijn hart ophalen en gaan combineren met smaken.
Zelf maakte ik aardbeienjam. Lekker voor onszelf maar ook om een paar potjes weg te geven. Het is een klusje van niks, maar zooooo leuk!
Aardbeienjam wordt ook vaak gecombineerd met rabarber. Het zoete van aardbeien, met een lekker pittig zuurtje van de rabarber.
Het eenvoudigst is om jam te maken met een geleisuiker uit de supermarkt. Je hebt gewone geleisuiker, maar ook geleisuiker dat wat minder zoet is. Kies wat jij zelf het liefst hebt.
In een pak geleisuiker zit kristalsuiker en pectine. Wat doet pectine precies?
Pectine wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel. Zodra het in aanraking komt met suiker wordt het een soort gel. Overigens bevatten de meeste vruchten zelf pectine, maar vaak niet genoeg om een goede gel te krijgen.
In vruchten als aardbeien, druiven en frambozen zit minder pectine. Vandaar dat je minder fruit gebruikt in verhouding tot de suiker. Naar verhouding heb je dan iets meer pectine en suiker dan bij andere vruchten en zal je jam toch gelei-achtig worden.
Wist je dat je ook aardbeienjam kunt maken zonder suiker en pectine? In plaats van pectine gebruik je dan chiazaden. Meer informatie vind je hier.
Aardbeienjam zelf maken
Benodigdheden voor ongeveer 4 potten van 350 ml.
- 900 gram aardbeien
- 1 kg. geleisuiker
- sap van een halve citroen of hele limoen
Zet een grote pan water op. Maak je jampotten met glazen of ijzeren deksel goed schoon en kook ze 5 minuten in een grote pan met water.
Laat de potten en deksels op zijn kop rusten op een schone theedoek tot gebruik.
Wil je de lekkerste jam? Roer dan het fruit in stukjes een dag eerder door de suiker en laat het goed inwerken. Bij mij is het meestal last minute werk. Ik had dit maal op de markt een grote partij aardbeien gekocht en wilde ze graag snel verwerken. De aardbeien waren nu nog mooi. Daarom sneed ik de aardbeien in stukjes en deed de in een ruime pan.
Breng het geheel aan de kook met de geleisuiker en citroen- of limoensap. Roer het regelmatig goed door. De suiker zal smelten, de aardbeien koken mee. Kook het fruit 4 minuten. Zet inmiddels de potjes gereed.
Vul je weckpotjes of oude jampotjes met een soep- of juslepel. Je zult zien dat een groot deel van de aardbeien kleiner zijn geworden en dat je voor een groot deel gelei hebt in je potjes. Sluit de deksels en zet je potje zo’n 10 minuten op zijn kop. De potjes en deksels sluiten nu vacuüm.
Kun je ook jam maken zonder geleisuiker?
Dat is zeker mogelijk, er zit tenslotte pectine in de meeste vruchten. Je kunt dan fruit koken met gewone kristalsuiker 1:1 en dit zachtjes een half uurtje koken. Belangrijk is dan dat de jam niet gaat karameliseren. Zelf vind ik het een beetje zonde om vruchten een half uur te koken, want dan zijn ze helemaal fijn gekookt. Maar misschien vind jij dat juist wel lekker!
Omdat de jampotten hermetisch en heel warm gesloten zijn, kun je ze wel tot een jaar buiten de koelkast bewaren. Zodra je een potje opent is het beperkt houdbaar.
Zelf maak ik graag kleine potjes. Zo kan ik ze eenvoudig weggeven of een potje mee naar mijn werk nemen.
Zomerkoninkjes in een potje? Ik vind het zo lekker zomers. Heb jij als eens jam gemaakt en welke variaties heb jij durven maken?
Lekker veel informatie en inspiratie vind je overigens bij de website wecken online.
Carola, Ik ga liever wat meer uitdaging aan en als het op aardbeien aankomt eet ze ik liever op een andere manier, zo zonde om daar jam van te maken. Wij hadden ooit een vlierbessenstruik in de tuin staan en daar zaten zoveel bessen aan wat ik gecombineerd heb met pruimen, en daar heerlijke jam van gemaakt. Ook weleens heel veel bosbessen geplukt en daar jam van gemaakt.
Hoi Wietske, lekker hoor om andere combi’s te combineren. Bosbessen heb ik eigenlijk nog nooit geplukt hier in NL. Ik hou ook erg van de smaak van vlierbessen met bramen. Het lijkt met overigens ook best lekker om heel weinig vlierbloesem mee te koken met de aardbei. Echt heel weinig, een takje maar of zo en na het koken er weer uit te halen. Ik geloof dat ik de komende tijd de potten jam maar eens leeg moet gaan eten 🙂 Groetjes Carola.
Carola, Heb je weleens fruit geplukt in een zelfpluktuin? Echt een aanrader, allerlei vruchten, verser dan vers en zelfgeplukt, zo leuk om te doen en al plukkend gaat je creatieve brein ermee aan de slag en dan thuis gelijk de keuken in..heerlijk! Natuurlijk ff bijkomen met een lekker drankje.. De vlierbloesem kun je ook goed frituren (misschien weet je dat wel) eerst een soort van pannenkoekbeslag maken, de vlierbloesem erin dopen en daarna frituren. Heerlijk met wat poedersuiker, geserveerd bij ijs of wat vruchtensaus, wat je maar lekker vindt.
Dank voor je heerlijke ijsrecept!
Groetjes, Wietske
Hoi Wietske, ik vind een pluktuin reuze gezellig. ( https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2016/04/vegan-fudge-rozenblaadjes-en-zeezout/ )Zelf heb ik in mijn eigen kleine tuintje ook altijd verschillende fruitbomen, bramen, groente, eetbare bloemen. Ook kun je op pad voor vlierbessen en bramen. Ik ben ook opgegroeid op deze manier. Mijn vader was tuinder vroeger. Je hebt dan vaak toch iets meer grond beschikbaar om zelf wat te kweken. Een aanrader voor iedereen. Ook met 1 vierkante meter kun je al veel leuks doen. Thuis ben ik de enige die vlierbloesem kan waarderen helaas dus pluk ik dat eigenlijk niet meer. Daarbij word ik er ziek van. Haaaaaaatsjoe; allergisch helaas. Maar bedankt voor je goede ideeën, deze zijn altijd welkom! Groetjes Carola
Ook erg lekker is cranberriejam, daar heb ik gisteren het laatste potje van open gemaakt. En heb je eens kiwi’s die maar niet zacht en zoet willen worden? Maak er jam van en heb je nog een overrijpe banaan? Gewoon er bij doen.
Hmmmm, lekker hoor die tips van jou. Bedankt!
Deze aardbeienjam maken van een ijsje een koninklijke traktatie. Je kunt er niet genoeg van hebben… Tot vanavond
IJsjes van jam? Bijzondere combi, ben benieuwd hoe je dat gaat maken. 🙂
Ik heb aardbeienjam gemaakt met stevia en psyllium als bindmiddel en het was super gelukt en ook heel lekker.