Witte broodjes bakken
top of page

Witte broodjes bakken


Witte broodjes bakken
Ben je op zoek naar het recept om zachte witte broodjes te bakken? Stop! Dan ben je hier op het juiste adres. Het recept voor deze witte luxe bolletjes heb ik vaker gebruikt om Paashaasjes te bakken, paasbroodjes met ei of hondenbroodjes met een worst erin. Het is een fijne basic uit het boek van Levine van Doorne: Brood uit eigen oven. Met dit recept kun je witte broodjes bakken maar als je ze bestrijkt met wat geklutst ei en water gaan ze prachtig glimmen.

Bak de broodjes eens met je kinderen, dan mogen ze helpen kneden, verdelen en rollen. Wedden dat er die dag goed gegeten gaat worden.


Hoe bak je witte broodjes zo lekker zacht?

Door het brooddeeg met wat extra liefde te verwennen als ei en boter, veranderen jouw broodjes in luxe bolletjes!  En je ziet aan de foto hieronder dat het deeg dan jubelt in zijn kom. Het deeg rees letterlijk de kom uit.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Witte broodjes bakken

Witte broodjes bakken

Benodigdheden voor 16 witte broodjes

  1. 560 gram tarwebloem

  2. 9 gram droge gist

  3. 10 gram suiker

  4. 10 gram zout

  5. 60 gram iets afgekoelde gesmolten roomboter

  6. 100 gram ei (zijn 2 large eieren)

  7. 250 gram (volle) melk ongeveer 20-25 graden

Topping van broodjes

  1. 1 los geklopt met 1 eetlepel water

  2. Zaden naar keuze als sesamzaad, maanzaad, pompoenzaad en zonnebloemzaad


Het deeg voor witte broodjes is flink gerezen

Zo bak je zachte witte bolletjes

  1. Kneedt de ingrediënten voor het brood met de kneedhaken van je handmixer, keukenmachine of broodmachine. Natuurlijk kun je het deeg ook handmatig kneden. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken. Zelf laat ik mijn machine het deeg zo’n 15-20 minuten kneden.

  2. Verhuis het deeg naar een ingevette kom en dek het af met een ingevet stuk plastic of plastic zak. Laat het deeg een klein uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

  3. Verdeel het deeg na een uur in 16 stukken. Dit doe ik zelf door het deeg steeds door de helft te delen. 

  4. Bol de broodjes op. Hoe dit gaat kun je hier zie in een filmpje van Robèrt van Beckhoven. Geef de bolletjes wat ruimte op de bakplaat, ze zullen nog wat groter worden. Bedek de bolletjes met plastic. Ik gebruik vaak pedaalemmer-zakken die ik open knip.

  5. Vergeet het plastic niet in te vetten met wat olie, anders plakken je witte broodjes straks aan het plastic.

  6. Laat je bolletjes een klein uurtje rijzen totdat ze ongeveer dubbel zo groot zijn geworden.

  7. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven), een hete lucht oven op 190 graden.

  8. Roer in een glas het ei met één eetlepel water goed door elkaar en smeer hier je broodjes mee in. De bolletjes zijn zo ook heerlijk, maar broodjes worden extra lekker met diverse soorten zaden.

  9. De witte broodjes zijn ongeveer 15-20 minuten in de oven prachtig goudbruin geworden.


witte Broodjes bakken het basisrecept

Wat een heerlijk recept. Deze broodje zijn lekker zacht, licht romig. Omdat 16 broodjes er best veel zijn, bewaar ik broodjes die ik over heb in de diepvries. Zo heb ik altijd verse broodjes paraat.


Witte broodjes bakken is één, maar je kunt het recept ook gebruiken voor andere mogelijkheden. Bak er mooie broodjes van met Pasen of Kerstmis, voeg lekkere ingrediënten toe als rozemarijn en gedroogde tomaat,  hamburgerbroodjes of bak er één groot luxe brood van.


Ik ben benieuwd wat voor heerlijk broodjes jij met dit recept gaat maken.



Gerelateerde posts

bottom of page