Ken je dat nog? Zo’n grote doos vol met foto’s van vroeger. Zo’n “doos” heb ik ook op mijn blog, een digitale versie dan. Foto’s die nog wachten om gebruikt te worden, maar dan worden vergeten omdat ik nieuwe dingen maak. De foto’s wachten geduldig, soms om nooit meer gevonden te worden. Deze kleine fruittaartjes verdienen een verlaat plekje want ze smaakten destijds heerlijk! Daarbij vind ik kleine taartjes vaak een hoog cute gehalte hebben. En handig: je eet automatisch iets minder. Dat vindt de weegschaal dan weer fijn. Of werkt het averechts…. zijn deze fruittaartjes zo klein, daarvan mag je er dan misschien wel twee!
Deze kleine tartelettes heb ik gemaakt van het deeg dat ik over had toen ik een sloffentaart ging maken. Zonde om deeg weg te gooien toch? Wat maak jij zoal met restjes deeg? Of bewaar je het in de diepvries? Ik eigenlijk niet omdat ik het dan vaak vergeet. Hoe fijner je suiker in de taartjes, hoe kleiner de bruine stipjes zullen zijn in je deeg.
Jij bent de baas dus jij beslist hoe deze fruittaartjes gevuld worden.
Deze kleine fruittaartjes zijn gevuld met banketbakkersroom, maar je kunt ze vullen naar eigen wens. Heb jij liever slagroom? Een bolletje ijs? Of slagroom met mascarpone? Botercrème? Of vind je het lekker om er minislofjes van te maken met amandelspijs? Jij bent de baas!
Kleine fruittaartjes met banketbakkersroom
Benodigdheden:
Voor het deeg:
- 125 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 50 gram suiker
- 40 gram bruine basterdsuiker
- 90 gram boter
- 1 kleine eidooier
- eventueel 1/4 citroen geraspt.
- snufje zout
- muffinvorm
Voor de banketbakkersroom:
Hiervoor verwijs ik je naar het recept dat je hier kunt vinden. Ik denk dat je met een half recept al zo’n beetje voldoende hebt .
Kneedt alle ingrediënten door elkaar. Maak er een bal van en zet het een uur in de koelkast.
Vet je muffinvorm in en leg onderin de vorm voor de zekerheid een klein stukje bakpapier. Zo weet je zeker dat straks je vormpje er zonder problemen uitkomt. Verwarm je oven voor op 180 graden.
Rol na een uur het deeg uit. Stans met een uitsteker of een glas dat ietsje groter is dan je vorm, rondjes uit. Vul je muffin-cupcake bakvorm met de ronde stukjes deeg.
Denk creatief, heb je geen ronde uitstekers? Ga op zoek naar een glas of kom dat je kunt gebruiken.
De bakjes worden Blind gebakken. Dat betekent dat er iets zwaars op het deeg wordt gelegd om te zorgen dat het deeg niet kan rijzen tijdens het bakken. Wat is blind bakken en hoe doe je dat? Je leest het hier.
De bakjes zijn in ongeveer 15-18 minuten gaar. Werp na zo’n 12 minuten even kort een blik in de oven. De bakjes moeten niet te donker worden maar wel gaar zijn.
Haal de bakjes uit de oven en laat ze afkoelen.
Je hebt heerlijke bakjes van deeg dat je normaal vaak gebruikt om sloffendeeg te maken. Ik vind ze gevuld met banketbakkersroom erg lekker maar een mengsel van mascarpone en slagroom is minstens net zo lekker. Wat voor smaak zoek jij? En welke kleur vulling trekt je meer straks bij het presenteren?
Vul je bakjes en versier ze met het fruit van het seizoen. Dat is momenteel zomers fruit.
Mag ik deze kleine gebakjes petit fours noemen, dat klinkt altijd gezellig? Hoe je ze ook noemt, geniet volop van je kleine taartje, helemaal voor jou!
Dank je wel voor het recept, lekker van die kleine taartjes. Jij hebt zonder het te weten iets opgelost voor mij. Ik heb nl een paar keer roomboterkoekjes gebakken en steeds kwamen er van die donkere stippen op de koekjes. Ik begreep er niets van, ik dacht dat het door de bakpoeder kwam en ben toen overgestapt naar een ander merk. De laatste keer had ik er geen last meer van. Ik vraag me nu af, is het dan toch de suiker geweest? Groetjes Tonny
Hoi Tonny, ha, ha, nou volgens mij zijn het gekarameliseerde suikerkorrels.Ik koop de laatste tijd eigenlijk ook alleen nog maar fijne suikerkorrels, dan wordt gebak en vooral ook cake een stuk mooier. Maar wie weet was jouw probleem anders hoor. Zelf denk ik vooral aan suiker. Bak ze! Groetjes Carola
Hoi Carola, ik wist het niet zeker, maar ik denk dat je nu gelijk hebt. Ik kon me niet indenken dat de bakpoeder ineens niet meer goed kon zijn. Maar ja, dan ga je toch twijfelen. Dus voortaan toch maar de fijne kristalsuiker nemen. Groetjes Tonny
Fijn Tonny, succes! Groetjes Carola.