Het is juni en de sfeer in huis is een beetje spannend want mijn oudste zoon heeft examen gedaan. Zelf was ik vol vertrouwen dat hij het zou halen, maar je weet het pas echt zeker als je het antwoord hoort. Voor de zekerheid ligt de vlag al wat dichterbij en maak ik alvast een klein vlaggetje voor in de Rocky road fudgetaart. Een heerlijke taart wat je met veel personen van kunt genieten.
Yes, het verlossende woord valt: GESLAAGD en dus mag de vlag mag uit en de taart op tafel!
Hoe zoet is de dag dat je hoort dat je geslaagd bent? Heel zoet dus!
Voor deze heerlijke taart heb je geen oven nodig, een koelkast voldoet.
Tip: ga jij liever voor pure chocolade? Dat kan; het maakt je fudgetaart iets minder zoet.
Tip Je hebt invloed op de kleur door het gebruik van bepaalde nootjes, gedroogde vruchten of de keuze van marshmallows.
Rocky road Fudgetaart
Benodigdheden:
Voor de bodem:
- 1 verpakking biscuit of zoals wij ze vroeger noemden: kaakjes; San Francisco van Verkade 0f eigen merk
- 125 gram gesmolten boter
Voor de fudgelaag:
- 1 blik gecondenseerde melk
- 400 gram witte chocolade
- 150 gram nootjes naar eigen smaak, ik koos voor pistache (mooie kleur) en walnoten
- 150 gram gedroogde vruchten, ik koos voor abrikozen en goji bessen o.a. vanwege de mooie kleur
- 2 handjes marshmallows in stukjes
Een springvorm van 24 cm.
- Maal je biscuits fijner, door ze eerst een beetje fijner te slaan. Dan heeft je machine straks minder werk. Je kunt ze ook volledig fijn slaan als je geen keukenmachine hebt. Dan zou ik dat in een goed afgesloten theedoek gebruiken. Anders vind je de stukjes later overal in de keuken terug.
- Meng de fijne koekjes door de gesmolten boter en bedek je bakvorm. Mijn vorm bedek ik altijd met bakpapier om mijn vorm te beschermen, maar eigenlijk is dit niet persé nodig. Laat de bodem afkoelen in de koelkast.
- Zet voor de bovenlaag alles klaar. Straks heb je geen tijd meer om bij je pan weg te lopen. Zowel gecondenseerde melk als witte chocolade branden namelijk makkelijk aan.
- Doe de gecondenseerde melk in een pan met de chocolade in stukjes in een pan en zet deze op een zacht vuurtje. Blijf roeren in de pan totdat de chocolade is gesmolten. Ik roer mijn mix altijd nog wat langer zodat de suiker nog iets kan karameliseren. Zo’n 5 minuten, loop nu niet weg. Blijf continue je mengsel roeren om aanbranden te voorkomen.
- Haal vervolgens de pan van het vuur en doe de vruchten, nootjes en marshmallow er doorheen. Vul je bakvorm.
Zodra de ergste warmte is verdwenen, mag de rocky road fudgetaart de koelkast in. Na een paar uur is de taart goed stevig geworden.
Wat een “geslaagd” taartje. Fudge is behoorlijk machtig, dus ik raad je aan de stukjes kleiner te snijden dan het exemplaar op de foto.
En als je dan een hapje neemt… hmmm. Eet smakelijk.
Gefeliciteerd met het slagen van je zoon, en de taart ga ik zeker maken voor de high tea.
Hoi Carla, bedankt en mocht je hem ooit gaan bakken: Succes! (tussendoor even oefenen voor de high tea wordt thuis vast gewaardeeerd). Groetjes Carola
Proficiat met je zoon! Ik heb nog nooit fudge gemaakt en ben nu wel benieuwd.
Hoi Mieke, bedankt voor je berichtje. Er zijn vele fudge recepten, ik heb zelf ook een rij vol. Dit de een behoorlijk zoete variant. Hou je minder zoet, kies dan een exemplaar met pure chocolade. Succes! Groetjes Carola
Deze stond al een tijdje op mijn to-do-lijst en dan nu maar eens gemaakt. Om met de deur in huis te vallen: het viel erg tegen. Een taartje met de subtiliteit van een neushoorn. Vooral erg zoet. De bodem verdwijnt helemaal naar de achtergrond, dus mijn inziens is het Verkade koekje niet de juiste smaak tegenover het geweld van de bovenlaag. In ieder geval dank voor de inspiratie.
Hoi Yves, ja een overdosis suiker is het zeker, maar dat is fudge, zeker witte fudge altijd. En rocky road fudge spant de kroon wat dat betreft. Je kunt de bodem natuurlijk zelf beïnvloeden door het gebruik van biscuit, koek of een zuurtje erin. Of zelfs geen bodem. Lijkt me heerlijk trouwens, goed idee!