Onlangs maakte ik chocoladebakjes met behulp van een Quooker. Omdat dit artikel te kort was om je goed stap voor stap te laten zien hoe je ze maakt, gaan de bakjes in de herhaling. Of je er nu ijs in doet, yoghurt, luchtige mousse, vruchtjes of vult als een tiramisu; Chocoladebakjes maken met ballonnen is leuk om te doen en lekker om te eten.
Gasten zullen onder de indruk zijn als je het geheim van het dessert verklapt.
Het leven is kort; eet je dessert met schaaltje en al!
Chocoladebakjes maken met ballonnen
Benodigdheden ongeveer 10 stuks
- 500-600 pure chocolade (dit is iets meer dan je nodig hebt)
- ballonnen gewone zijn iets steviger, waterballonnen zijn iets kleiner
- bakpapier
Bereiding:
Zet een vel bakpapier klaar waarop je de kommen straks kunt laten hard worden. Smelt de chocolade au bain marie. Ik vind het zelf prettiger iets meer chocolade te gebruiken. Je maakt de chocolade niet op, maar werkt prettiger als je genoeg chocolade hebt om in te dopen. Heb je chocolade over, dit kun je altijd opnieuw gebruiken.
Tempereer de chocolade op een van de 2 manieren zoals hier beschreven. Het voordeel van tempereren is dat je chocolade beter hard wordt, knakt en een prachtige glans krijgt. Overigens was het op de dag dat ik deze bakjes maakte boven de 30 graden, dan is temperen bijna niet te doen. Maar hoe vaak tref je in Nederland een dag aan dat het boven de 30 graden is? Als jij het gaat maken, zal het weer vast iets minder warm zijn.
Doe de chocolade in een kom die iets groter is dan je ballon. Gebruik je een grote kom dan heb je meer chocolade nodig, anders kun je de ballon niet goed dopen.
Blaas je ballonnen op. Ik vind kleine waterballonnen leuker maar deze zijn kwetsbaarder en hiermee heb je dus meer kans op knal-incidenten die veel rommel geven.
Gewone ballonnen zijn een veilige keuze.
Doop je ballon in de kom met chocolade zodra de chocolade is afgekoeld tot 32 graden. Niet eerder, want de ballon is niet bestand tegen hitte. Dat is zo fijn met gewone ballonnen: je hoeft niet bang te dat ze heel snel knallen. Duw de ballon zover in de chocolade totdat je een mooie rand ziet. Haal nu voorzichtig de ballon naar boven en maak terwijl je dat doet een soort stuiterende bewegingen met de ballon tegen de bolling van je hand. Het is namelijk de bedoeling dat het teveel aan chocolade nu van de ballon afloopt.
Plaats de ballonnen op het bakpapier en laat ze hard worden. Heb je een beetje haast? Zet ze dan in de koelkast met snijplank, bakpapier en al.
Geef de ballon een klein knipje bij het knoopje met de schaar, zodat hij rustig leeg kan lopen Je kunt de ballon helpen door de ballon voor het inknippen, een klein beetje van de chocolade-zijkanten af te duwen.
Wat een leuke bakjes om te maken als nagerecht. Dat kan voor “een doe eens gek gewone avond” zijn, maar ook tijdens één van de feestdagen.
Je kunt de bakjes een paar dagen eerder maken. Bewaar ze dan met veel zorg, zodat ze niet kapot gaan.
Life is short, let’s eat dessert first!
Wat een leuk idee!
? bedankt Tonny.
Fijn zo’n goede uitleg! Heel leuk gedaan, hoe is het afgelopen met de wedstrijd?
Hoi Lianne, bedankt. Ze zijn ook erg leuk om te maken.
Enne, de wedstrijd heb ik niet gewoon. Ik ga er denk ik over schrijven want het was erg leuk maar wie de winnaar was is in de drukte en Italiaans gekletst div campinggasten en mij ontgaan. Ha, ha, ha.
Wat een leuk idee,ga het zeker proberen
Goede uitleg van het temperen van chocolade,dank je wel
Bedankt Ina en veel succes! Groetjes Carola
Mijn bakjes blijven niet heel als ik de ballon eruit wil halen. Wat moet ik anders doen?
Hoi Mariette, het is belangrijk dat je de chocolade tempereert. Misschien heb je dat nog nooit gedaan, maar je kunt het ook! Als je gesmolten chocolade over ijs of zo giet maakt het niet uit. Maar wil je goed chocolade uitharden dan moet je het echt tempereren. Je leest hier meer over temperen. https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2014/02/temperen-van-chocolade-html/ Wellicht is de entmethode voor jou het makkelijkst. (dit is 2/3e van de chocolade in stukje au bain marie verwarmen tot 48 graden, kom van het water af, de 1/3e van het overige chocolade door de gesmolten chocolade roeren, regelmatig blijven roeren tot de chocolade afgekoeld is tot 32 graden. Dan is hij klaar)
Veel succes! Groetjes Carola
Gelukt! De bovenkanten nog niet heel netjes maar ach
Hoi
Ik heb ook 80 waterballonnen gebruikt en na het harde en losmaken bleven ze allemaal vast plakken aan het chocolade. De ballon was zo dun dat je ze er niet af kreeg. Elke stukje wat ik probeerde los te maken scheurde weer. Dus tis wel belangrijk wat voor dikte ballonnen je hebt. Dit was mij nog nooit over komen 🙁
Groet Bianca
Hoi Bianca sorry voor het late antwoord maar je vraag zat in mijn spambak…… Ik vermoed dat de chocolade niet goed getempereerd was. De dikte van de ballon maakt op zich niet uit. Tempereren geeft wel wat extra werk. Als chocolade getempereerd is, krimpt het en laat het vanzelf los. Het lukt bij mij overigens ook niet altijd goed hoor! Gebruik zo wie zo altijd puur, die laat ze beter tempereren. Jammer dat je ballonnen niet gelukt zijn. en het waren er ook zoveel. groetjes Carola