Eindelijk daar is het dan: Het basisbakboek van Laura’s Bakery oftewel Laura Kieft. Laura’s Bakery is ongetwijfeld Nederlands grootste bakblog en dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Al ruim 6 jaar blogt Laura met hart en ziel over haar liefde voor het bakken in Laura’s bakery en met haar imposante kennis van het proces rondom bakken op Handige baktips.
Het basisbakboek van Laura Kieft
Ja, daar is ze; Laura Kieft. Ze is helemaal blij bij de boekpresentatie van haar “kindje” . Ik ken Laura al een aantal jaar en vindt haar echt een heerlijke meid; integer, eerlijk, intelligent en altijd vol ideeën. Ze is echt een vraagbaak en weet heel veel over bakken en alles wat daarbij komt kijken.
Het bakboek is pas net een paar dagen uit als de uitgever vertelt dat Laura in de top 60 binnenstormde op de 39e plaats. Inmiddels is het boek al voor een 2e druk naar de drukkerij! Yes, een warme start dus. Ik kan het ook niet laten dit review iets langer te maken dan gebruikelijk. Hoe kan ik nu kiezen uit al die foto’s? Hoe kan ik nu kiezen uit alles wat Laura schrijft. Het is net een dagboek, een zoet dagboek dat wel.
Voor in het boek vind je een inhoud met als belangrijkste hoofdstukken: vullingen en toppings, koekjes, cakes, brownies, zandtaartdeeg, biscuit en schuimpjes: het basisgebak in de keuken. Bij iedere basic volgt een heerlijke rij recepten.
Is dat niet hoe we het liefst bakken? Gewoon een lekkere cake, koekjes, meringues of biscuit, maar dan net een beetje anders. Anno nu.
Hoe het allemaal begon. Een heel eigen verhaal en zo herkenbaar. Laura vertelt over het ontstaan van Laura’s bakery. Het bakken is haar met de paplepel ingegoten; als klein meisje bakte Laura al regelmatig koekjes met haar ouders. In 2009 begon Laura thuis met het decoreren van taarten en cupcakes. Om de foto’s aan haar familie te laten zien plaatste Laura de taarten online. Het bakken, decoreren, schrijven en fotograferen vond Laura ontzettend leuk en Laura’s bakery geboorte was een feit.
Laura’s bakery is enorm gegroeid. Dat is niet vanzelfsprekend, Laura heeft hier hard voor moeten werken en een hoop lef moeten tonen om zover te komen.
Laura: “Er wordt mij vaak gevraagd wat ik nu eigenlijk het leukste vind om te bakken. Dan twijfel ik altijd een beetje tussen koekjes en cakes, maar toch zijn het de koekjes die ik elke keer weer als eerste noem. Ten eerste omdat ik gek ben op rauw koekjesdeeg (ja, ik geef het toe), ten tweede omdat ik het fascinerend vind wat je allemaal kunt doen met het deeg.”
Ongeschreven regels
Na een knusse kennismaking met Laura beginnen de lessen basisbakken met het hoofdstuk met vullingen en toppings met Laura’s lieveling: koekjes! Ieder hoofdstuk begint met een paar pagina’s vol uiteenlopende tips en trucks. Want hoe en waarom moet je koekjesdeeg koelen? Hoe kun je koekjes het best bewaren? Hoe voorkom je dat koekjes uitlopen en hoe kun je plakkerig deeg weer werkbaar maken? Dit en nog veel meer handige weetjes vind je bij ieder hoofdstuk.
Het bakboek is een verlengde van Laura’s bakery. Dat komt overal terug. De stijl van schrijven, de fotografie, de recepten. Het voelt of Laura naast je zit en je van alles vertelt. Het is een heel persoonlijk boek geworden.
Links: uit het hoofdstuk cakes: Koffiecake met mascarponecrème.
Ieder recept is voorzien van een prachtige foto. Laura fotografeerde de recepten uit het boek allemaal zelf. Ieder recept begint met een persoonlijke note.
Uit het recept: Taart met fudge en rood fruit: Sinds ik heb ontdekt hoe makkelijk het is om fudge te maken, heb ik al vele verschillende soorten uitgeprobeerd. Dit recept is iets anders dan mijn eerder variaties. Nu gebruik ik de fudge namelijk als vulling in een taart. Dat resulteerde in een machtige taart met nog meer smaken en structuren.
Laura taarten zien er vaak zo vrolijk uit en soms zelfs een beetje stout door bijvoorbeeld het toevoegen van smarties. Een feestje om te zien.
Boven: Kwarktaart met perzik en aardbeien.
Onder: Verjaardagsbrownie.
Met schuimpjes kun je zoveel meer doen dan koekjes maken. Van schuimgebak, als topping in een dessert of bijvoorbeeld een heel schattig bakje van schuim.
Links: een elegante Meringue laagjestaart met chocola en fruit.
Midden: Meringue sandwiches gevuld met ganache.
Misschien best machtig om te eten, maar zeker ook machtig om naar te kijken. Wat vind je van deze Maltesertaart?
Laura’s Bakery, maar dan zonder wifi, een stevige gebonden versie.
Laura heeft bijna 40.000 fans op facebook en is daarmee de lieveling onder de bakblogs. Laura is zo echt zichzelf. Met dit bakboek in je boekenkast heb je echt een basic in huis, een boek waar je altijd op terug kunt vallen. Vol zoete achtergronden, inspiratie en tips. Een boek waarmee je een snelle cake kunt bakken maar ook een echte feesttaart kunt presenteren.
Het basisbakboek is een verlengde van Laura’s blog, Dat zie je en voel je op alle pagina’s. Het is de stijl van Laura, de foto’s, de tekst, de manier van schrijven. Het is Laura’s Bakery, maar dan zonder wifi, een stevige gebonden versie.
Kun je niet langer wachten en wil je zelf aan de bak?
Het basisbakboek van Laura’s bakery (Laura Kieft) is verkrijgbaar in de boekenwinkel voor 24.95. Bestel je het via Bol.com, dan wordt het je gratis thuisgestuurd.
ISBN109462501483
ISBN139789462501485
Zin om een exemplaar te winnen? Hou Carola Bakt Zoethoudertjes in de gaten want op de binnenkort mag ik van de uitgeverij een leuke winactie houden!
Met dank aan uitgeverij Forte Culinair voor de mogelijkheid een review te schrijven van dit leuke bakboek.
De fotografie van de recepten is van Laura Kieft. De fotografie van Laura: Simone van den Berg & Fresh Food Photo’s.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog”
Leuk geschreven Carola! Nou een van zowel jouw als Laatste als Laura’s volgers ben ik. Waarschijnlijk zie ik Laura zaterdag nog wel op de beurs Taart en Trends. Ben erg benieuwd naar je winactie. Ga zeker je blog in de gaten houden… Heb trouwens afgelopen zondag nog je bramenijs met mascarpone gemaakt. Die viel hier erg in de smaak en was makkelijk te maken (met mijn ijsmachine) Ga zo door met je blog! Hartelijke bakgroet, Silvia
Hoi Sylvia, wat leuk dat je naar de Taart en Trends gaat. Laura vindt het vast heel leuk als je even langs loopt. Enne, die actie, ik verwacht hem binnen 7-10 dagen 🙂 Kun jij ondertussen nog lekker aan de bak, of aan het vriezen. Groetjes Carola
Wat een mooie woorden Carola, dank je wel! 😀
Hoi Laura, kostte niet zoveel moeite, het is gewoon zo ha, ha. Succes met je boek, het beloofd een bestseller te worden!
Ow wat leuk, volger van jullie beide, en het boek staat hier op het verlanglijstje voor de kerst!!
Misschien kan de kerstman vast wat gaan bestellen, dan kan de derde druk op tijd de deur uit 🙂 Leuk dat je ons volgt! Groetjes Carol a
Hoi Carola,
Wat een mooie review heb je geschreven van Laura haar bakboek.
Een genot om te lezen 🙂
Groetjes, Joke
Hoi Joke, graag gedaan hoor. Zo leuk om het een keer van dichtbij mee te maken. Voor jou is het helemaal speciaal, je dochter! Gefeliciteerd, ????? voor jullie allemaal! Groetjes Carola