Waarom bak ik vaak van die joekels van Bundtcakes en taarten? Tja, ik heb natuurlijk een paar prachtige vormen, dat is natuurlijk heel verleidelijk. Maar deze vormen zijn vaak heel groot en missen misschien iets wat ik “huiselijk” zou willen noemen. Mijn moeder bakte vroeger vaak een cake. Dat was dan altijd een gewone cake. We hadden een kippenren en daardoor ook heel veel eieren. De dooiers waren enorm geel dus onze cakes leken alsof ze gebakken waren met kurkuma.
Een gewone cakevorm bakt eigenlijk heel erg makkelijk. Saai? Zeker niet. Deze appel-kaneelcake is echt heel zacht en door de smaak van kaneel en appel. De cake is eigenlijk verbazend snel klaar. Met een paar minuten extra is je cake smaakvoller door het kaneel en frisser door de appel en de crème fraîche.
Wat is dat toch met die crème fraîche de laatste tijd Carola?
Een paar jaar geleden merkte ik dat recepten waar crème fraîche in verwerkt werd, vaak wat zachter waren, smeuïger. Het zijn vaak Amerikaanse recepten. Bij recepten vervang ik tegenwoordig daarom een deel van de boter door crème fraîche. Een potje crème fraîche, kost bij veel supermarkten nog geen 40 cent. Voor die prijs heb ik het graag op voorraad. De restjes crème fraîche gebruik ik in de soepen en sauzen of met een beetje geluk in mijn volgende baksel.
In deze cake gaat een lekkere appel. Misschien wel net geplukt van de boom. Zelf kies ik graag voor een Nederlandse appel als Jonagold of Elstar.
Noem het chauvinistisch, maar ik ben trots op de heerlijke zoetzure appels uit de boomgaarden van de Nederlandse appeltelers!
Appel-kaneelcake
Benodigdheden:
- 125 gram boter
- 100 gram crème fraîche
- 175 gram fijne suiker
- 4 eieren
- 200 gram bloem
- 7,5 gram bakpoeder (is een half zakje)
- 1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille extract
- 4 theelepels kaneel
- 1 flinke frisse appel; bijvoorbeeld jonagold of elstar
- snuf zout
- wat extra suiker met kaneel erdoor om appels in te dopen
- cakevorm van 30 cm
Mix de boter met de suiker en eventueel vanillesuiker tot het romig van kleur wordt. Dit duurt al snel een minuut of 6-8. Verwarm intussen de oven voor op 175 graden en vet je bakblik in met boter. Bestuif het met wat bloem of gebruik een stuk bakpapier om je cake straks eenvoudig uit de vorm te halen.
Klop vervolgens ei voor ei door de massa tot het is opgenomen. Voeg de crème fraîche toe.
Weeg en zeef de bloem, het bakpoeder, kaneel en zout. Spatel het door het beslag. Als alles goed gemengd is mag het in de bakvorm.
Was de appel en deel het in vieren. Haal zo min mogelijk klokhuis uit de appel om de vorm te bewaren. Snij de appel in partjes. Doop de partjes in een bordje met kaneelsuiker en duw ze bovenin de cake. Laat een stukje appel uitsteken. De cake gaat nog rijzen en anders verdwijnt de appel.
Dat ziet er veelbelovend uit!
Bak de cake in ongeveer 55-60 minuten gaar. Zelf test ik de cake na een kleine 50 minuten. Iedere oven is tenslotte anders.
Een zeer zachte cake met in vrijwel ieder plakje een stukje appel. Heerlijk voor bij een kopje koffie of thee. Cake over? De cake laat zich eenvoudig invriezen voor onverwachte momenten van behoefte aan wat lekkers!
Ahhh … het ziet er zo lekker uit! ☻
?
Hoi, Caroline
Kun je de crème fraiche ook vervangen door lactose vrije yoghurt?
Grtjes judith
Hoi Judith, Zelf heb ik deze yoghurt nog nooit geproefd. Is het ook een beetje zuur? Dan zou ik het zeker wel aandurven. Heb ik geen crème fraîche maar zure room, dan gebruik ik die of zelfs yoghurt. Het is niet precies hetzelfde. Mocht je het gaan uitproberen, laat je me weten of het goed gelukt is? Bak jij de cake dan met olie ipv boter? Groetjes Carola
Dat ziet er leuk en huiselijk uit 😀
Bedankt Charlotte, voor als je zin hebt om lekker huiselijk aan de slag te gaan. Groetjes Carola
Ziet er heerlijk uit en weer eens iets anders dan blokjes appel door de cake.
Mmmm…. ziet er lekker uit, zal ik zeker ook nog eens bakken.
Vraagje, wat is kaneelsuiker? Een mengeling van wat kaneel en suiker, of kan je dat zo kopen?
Groetjes Sofie
Hoi Sophie, klopt. Maar je moet het vooral niet kopen hoor, gewoon mengen naar eigen smaak. Ik gebruik altijd vrij veel kaneel, maar dat vindt niet iedereen lekker 🙂 Groetjes Carola
Super! Ik ben eigenlijk niet zo kaneel’achtig, als je begrijpt wat ik bedoel… Maar met wat suiker alleen zal het dus ook lukken! thx
Zeker Sophie en als je niet zo kaneelachtig bent kun je natuurlijk ook heel weinig kaneel nemen, of speculaaskruiden, kardemom of alleen suiker. Jij bepaalt, want jij bent de bakker in huis! Groetjes Carola