Is het pompoenbrood? Als echte broodliefhebber vind ik van niet. Brood heeft een andere structuur en een lekkere stevige korst. Daarom noem ik het liever skinny pompoencake omdat het zacht is als smeuïge cake. Skinny omdat de pompoencake een volledige pompoen bevat en maar heel weinig kokosolie en suiker. Ik koos voor dadelsiroop maar je kunt natuurlijk iedere variant gebruiken die je lekker vindt. Bijvoorbeeld honing, agavesiroop maar ook lichtbruine basterdsuiker als je geraffineerde suikers eet.
Is het pompoenbrood? Met zo’n zachte structuur noem ik het liever cake. Wel een skinny cake.
Van de ene kant jammer dat de grote en kleine mannen bij mij thuis bij de woorden pompoen in je cake, deze keer een proefsessie maar een keer over slaan. Voordeel: ik heb de cake in stukjes in de diepvries bewaard en kan hier zo dan nog wat langer van genieten.
Wat de boer niet kent eet hij niet geldt niet voor jou toch?
Bakken met ingrediënten als pompoen, zoete aardappel, kikkererwten en bietjes, het wordt steeds populairder. Maar dat geldt niet voor iedereen.
Heb jij al eens gebakken met groente? Groente? Het klinkt gewoon anders dan bloem, boter en suiker. Niet minder lekker, maar anders, daarbij geven sommige groente net als rood fruit bijvoorbeeld, een prachtig kleur. De pompoencake is heerlijk zacht en goed op smaak gebracht met kruiden. De havermout in de cake is gemalen met een koffiemolen, maakt de cake extra voedzaam.
Ga jij hem maken?
Skinny pompoencake met havermout en pompoenpitten
Benodigdheden:
- pompoenpuree van 1 pompoen (bij mij 275 gram)
- 100 gram havermoutmeel of andere meel naar keuze (maal je havermout met een koffiemolen)
- 50 gram kokosolie of neutrale olie naar keuze
- 4 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 80 gram dadelsiroop
- 1,25 theelepel baking soda
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel kruidnagel
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- Flinke snuf zout
- pompoenpitten en wat los havermout om de top te versieren
Bereiding:
Maak pompoenpuree. Dat kan dezelfde dag, maar ook een dag eerder.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een medium cakevorm met bakpapier. Het voordeel van bakpapier is dat je de flap met de cake dan zo uit de vorm kan trekken.
Klop de eieren goed luchtig. Voeg het zout, de siroop, olie en het vanille bij de eieren. Voeg de pompoenpuree toe en mix alles goed door.
Voeg de kruiden, het havermoutmeel en de baking soda toe en voeg het beslag in de bakvorm.
Strooi wat pompoenpitten en havermout over de cake en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of de cake gaar is.
Tip: Je kunt de pompoenpitten goed schoonmaken, droog deppen en met wat goede kruiden en beetje olijfolie roosteren in de oven op 200 graden tot ze crunchy zijn. Hoe lang het duurt is afhankelijk van hoe groot je pitten zijn en kan tussen de 7 en 15 minuten duren.
Ga je de cake maken? Ik ben benieuwd hoe je de cake vond!
Deze ga ik zeker maken Carola en gauw ook want de pompoen zit mij al weken aan te kijken haha.
Ik bak ook weleens een carrotcake, weer heel wat anders dan de tradionele cake maar wat gezonder en op ieder moment eetbaar, zelfs als ontbijt, hoe fijn is dat!
Weer bedankt voor dit fijne recept.
Hoi Wietske, je kunt natuurlijk terug kijken naar de cake of er een gezicht in snijden, maar er iets lekkers mee bakken is zeker ook een goed idee. Komt goed, succes met je pompoen. Groetjes Carola
Oh jammie, deze klinkt super lekker 🙂
???
Carola, ik ga deze uitproberen. Heb nog een rest pompoenpuree over na bakken van een taart.
Als je wat pompoen bewaard, heb je altijd een goede reden om aan de bak te gaan. Slim! Groetjes Carola
Hallo,
Ik heb deze cake gemaakt, heerlijk! Ook thuis en de collega’s vonden hem heerlijk.
Groet Nicole.
Hoi Nicole, wat fijn dat hij zo goed gelukt is en blije collega’s dat is nooit verkeerd. Bedankt voor je berichtje. Groetjes Carola.
Ik maakte ondertussen de cake, en serveerde deze bij een kaastafel. Mijn genodigden vonden dat het wat naar peperkoek opging. Hij viel in de smaak hoor! Groetjes.
Wat fijn, het is ook een soort peperkoek/kruidencake. Lichter om te eten en zowaar vol pompoen. Groetjes Carola
Kan de dadelsiroop vervangen worden door honing of kokosbloesemsuiker?
Hoi Myri, het kan allemaal maar de smaak zal wel anders worden. Kokosbloesemsuiker is wel anders dan een vloeibare zoetstof. Dit kan ook in zijn voordeel werken als je pompoen wat vocht is. Hou je deeg in de gaten dat het niet te droog wordt. Het wordt vast heerlijk. Kokosbloesemsuiker vind ik heel erg lekker maar is helaas vrij duur in de aanschaf. Veel succes! Groetjes Carola
In het kader van glutenvrij heb ik het havermoutmeel vervangen door amandelmeel (ca. 120 gr) en dat was ook erg lekker!
Hoi Anje,
Zelf eet ik niet glutenvrij, maar ik begrijp dat je ook glutenvrije havermout hebt, deze kun je zelf malen tot meel. Amandelmeel zal zeker ook heel lekker zijn! Groetjes Carola