Sommige recepten bakken lekkerder en mooier dan ik durfde te dromen. Deze saucijzenstaaf is er één van. Ik ben zelf niet zo’n vleeseter en had verwachtte niet veel van deze hartige staaf. Maar hij bleek bijzonder lekker en heel mooi om te zien. Echt een recept om vaker te maken. Ik heb hem zowel recht als staaf gemaakt, maar ook in de vorm van een S. Dat leek me een leuk idee voor Sinterklaasavond.
Waarom is de saucijs lekkerder geworden dan verwacht? Dat komt door het gebruik van goede ingrediënten en kwalitatief bladerdeeg.
De grote en kleine mannen in huis lusten graag zoet en proeven maar al te graag mee. Toch was de sfeer rondom het bakken van deze saucijzenstaaf anders dan zoet. Ik weet niet, is het de power van vlees?
Tip: proeven is weten; bak een klein stukje van je gehakt kort in een koekenpan. Is je gehakt genoeg gekruid? Prima, aan de slag dan!
Saucijzenstaaf zelf maken
Benodigdheden per 2 staven:
- 1 verpakking tante Fanny bladerdeeg (of diepvriesverpakking maar deze is echt minder lekker)
- 250 gram rundergehakt
- 250 gram half om half gehakt
- 100 gram groente: fijngesneden prei, stengelui, beetje geraspte wortel en paprika
- 100 gram soezendeeg (meng door het gehakt. Klinkt raar, maar probeer het uit!)
- 75 gram paneermeel
- 2 medium eieren voor in de saucijs
- 2 eetlepels ketjap
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 2 eetlepels mosterd
- 1 afgestreken theelepel zout
- 1 ei om de bovenkant van de staven in te smeren
Met dit recept en 1 verpakking tante Fanny bladerdeeg maak je 2 flinke saucijzen.
Bereiding Saucijzenstaaf:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak het soezendeeg (1/3 deel van dit recept) en laat het afkoelen. Bladerdeeg van tante Fanny is 40 x 24 cm. Snij het in de lengte in twee delen. Hiervan kun je 2 lange gehakt-staven maken. Je kunt natuurlijk met diepvries bladerdeeg dit ook namaken.
- Meng de ingrediënten voor het gehakt in een kom. Rol het gehakt tot een rolletje. Dit gaat niet goed in één keer, dus rolde ik per staaf 3 kleine rollen gehakt en legde ze tegen elkaar aan.
- Leg een kant van het bladerdeeg over de vulling. Smeer wat geklutst ei over de rand. Rol de andere kant van het bladerdeeg over het gehakt over het uiteinde van het bladerdeeg. Het ei zal straks de staaf mooi dicht houden.
- Draai de staaf om. De bovenkant wordt nu de onderkant. Vouw de uiteinden netjes naar binnen en vouw het weg onder de staaf. Smeer de bovenkant van de saucijzenstaaf in met wat ei.
- Maak op dezelfde manier de tweede gehaktstaaf.
- Om het vet uit het gehakt en de stoom kans te geven te ontsnappen prikte ik aan de onderkant bijna onzichtbaar per saucijzenstaaf 4 gaatjes.
- Bak de saucijzenstaaf in 22-27 minuten mooi goudbruin in de oven.
Wat ziet hij er prachtig uit! Het deeg van tante Fanny is echt heel prettig om te gebruiken en bakt zo prachtig uit. Het deeg bewaar je in de koelkast en kun je direct gebruiken. Handig dat het een grote lap is, op die manier krijg je geen naden. Ik heb thuis altijd een pakje bladerdeeg in de diepvries omdat het handig is om op voorraad te hebben, maar eigenlijk vind ik dit bladerdeeg veel smakelijker en bakt het veel mooier.
Krijg je al trek?
Het leek net of er in weken geen lekkers thuis was geserveerd. Rustig jongens, niet zo aanvallen.
Het is met gelukt: één staaf heb ik netjes in kunnen pakken om in de diepvries te bewaren voor vrienden die dit weekend langskomen. Zij lusten vast ook wat lekkers. Maar ik heb wel moeten praten als brugman om het voor elkaar te krijgen. Je kunt de staaf bewaren in de diepvries en nog kort opwarmen in de oven, maar vers heeft de voorkeur!
Eerlijk is eerlijk: de S is net zo lekker, maar de staaf lijkt kleiner en de gewone saucijzenstaaf is bijzonder mooi gebakken. Je zou van 2 lange staven natuurlijk een mooie grote S kunnen maken.
Oeps, ik had nog wat gehakt over en bakte 2 lekkere burgers om om een bolletje te eten. Niet erg, lekker me een likje mosterd!
P.s. Dit is geen gesponsorde blog. Ik ben gewoon heel enthousiast over sommige producten en daar zijn dit bladerdeeg en het vlees van de keurslager voorbeelden van.
De foto’s zijn echt waanzinnig mooi Carola! De saucijzenstaaf ziet er heerlijk uit! 🙂 Heb echt zin om zelf ook in de keuken te gaan bakken.
Hi Lianne, ik moet zeggen dat ik ze zelf ook heel tevreden ben. Wij eten het normaal van de slager met Sinterklaas, maar helaas voor de slager; deze maken we voortaan zelf. En niet alleen met Sinterklaas. Soms is het maar goed dat je niet alle ingrediënten in huis hebt, anders kom je de keuken nooit meer uit! Bedankt voor je berichtje Lianne. Groetjes Carola
Hoe zit dat nu met het soezendeeg? Wanneer moet je dat erbij gaan gebruiken en wat is de meerwaarde hiervan? Je maakt het soezendeeg staat er in het recept en verder staat er nergens wat je er mee moet doen. Of zie ik iets over het hoofd? Het water loopt me nu al in de mond als ik de foto zie, dus ik wil hem wel graag gaan maken.
Hoi Marianne,
Het soezendeeg meng je mee door het gehakt. Vraag met niet waarom maar dit heb ik wel eens gehoord van een bakker. Wij hadden het er thuis nog over; wat zou het soezendeeg doen? Licht vullen, verbindingen maken met het bladerdeeg? Ik weet het niet. Misschien dat een bakker die toevallig deze site een keer komt buurten hier antwoord op kan geven. Succes met je saucijzenstaven! Groetjes Carola
Het soezenbeslag voeg je toe aan de vulling om de staaf goed gevuld te houden, zonder het beslag heb je kans dat de vulling krimpt waardoor er een luchtbel ontstaat tussen de vulling en het bladerdeeg.
Hoi Willem, Dat idee hadden wij thuis al, maar dat meer een gokje. Het bladerdeeg sluit nu prachtig aan op het vlees! Ik heb ook het idee dat het gehakt ook wat zachter van structuur wordt. Ook door het soezendeeg? Bedankt voor je informatie, leuk om te weten! Groetjes Carola.
Hmmmm…deze lijkt mij zóóó ontzettend lekker…
Straks de ingrediënten in huis halen en aan de slag…
Lekker, ik ben benieuwd of het gelukt is! Groetjes Carola
Ik ga er ook 1 maken zondag! ?
Hoi S, lekker!!! En wat zo leuk is, je maakt met dit recept niet 1 maar 2 staven! Eet smakelijk. Groetjes Carola
Ik heb van dit recept een vegetarische variant gemaakt met in plaats van gehakt stukjes Quorn. Is hier een succes en moest met kerst op herhaling. Nagenoeg hetzelfde recept. Quorn malen in de keukenmachine, extra eitje erbij, een lik sambal er door. En dan doe ik er Panko bij (Japans broodkruim) in plaats van soezendeeg. Heerlijk!
Hoi Henk, wat goed, een vegetarische versie wil ik ook heel graag nog een keer maken, want ik eet zelf maar weinig vlees. Niet alleen lekker trouwens met de Kerst toch? Groetjes Carola
Ik wil deze erg graag maken, maar wij eten geen varkensvlees, wat dan te doen zonder het half om half vlees?
Hoi Gerda, eigenlijk eet ik ook geen varkensvlees. Ik weet dat je het ook met kalfsvlees kunt maken, maar dat eet ik liever ook niet. Natuurlijk kun je het ook gewoon met alleen rundvlees maken. Ik wil ook graag nog een keer een vegetarische variant uitproberen, of een groentevariant. Groetjes Carola
De saucijzenstaven zijn goed gelukt. Maar de smaak vind ik wat vlak. Ik heb echter geen idee hoe ik hem een volgende keer smakelijker kan maken. Wat meer zout?
Hoi Ellen, wat jammer, want ik hou zelf ook van een pittige smaak. Ik vond mijn staaf lekkerder dan ik had durven hopen, maar sommige smaken zijn natuurlijk persoonlijk. Niet ieder type mosterd of chilipoeder is hetzelfde. Net als de ketjap, zelf gebruik ik altijd die rechthoekige flessen met een grote A erop. Probeer een beetje te spelen met dat wat je juist dacht te missen, maar probeer niet teveel zout, dat kan juist ook de smaak in een klap bederven. Als je het graag vaker wilt maken, maak dan eventueel aantekeningen of maak de ene staaf anders dan de andere en noteer later welke je het lekkerst vond. Heel veel succes!
Hallo Carola.
Is het tante Fannydeeg lactosevrij????
Dank je wel alvast. Groetjes, Ineke.
Hoi Ineke, Eigenlijk had ik het niet verwacht, maar het is lactosevrij. Kijk maar op de website: https://www.tantefanny.nl/mijn-deegsoorten/deeg/vers-bladerdeeg/ Dus jij kunt ook lekker aan de bak! Veel succes! Groetjes Carola