Voedseldroger droogt fruit, groente, kruiden en vlees
top of page

Voedseldroger droogt fruit, groente, kruiden en vlees


Voedseldroger droogt fruit, groente, kruiden en vlees
Is het jou ook opgevallen? Ineens is daar de trend om voedsel te conserveren als onze voorouders. En wat blijkt; het is vaak erg eenvoudig, je moet alleen de kneepjes even leren. Voedsel in het zuur zetten, in zout, suikeren of voedsel drogen. Om voedsel lang te kunnen bewaren moet het vocht eruit. Omdat wij in Nederlands geen eindeloze warme zomers vol zonuren hebben, is deze keuze wat moeilijker. Gelukkig kun je de natuur een handje helpen met een vrij eenvoudig apparaat. Een voedseldroger droogt fruit, groente, kruiden en vlees.

Waarom zou je groente, fruit, kruiden en vlees willen drogen?

  1. Verse groenten en fruit zullen altijd de voorkeur hebben. Vers van het land, zo op je bord. Omdat gedroogde groente en fruit geen vocht meer bevatten, zijn ze in droge vorm tot wel een jaar houdbaar. Handig als je bijvoorbeeld een eigen moestuin hebt, of boodschappen doet en je teveel overhoudt.

  2. Naast het handig bewaren van droge ingrediënten, kan het ook een gezonde keuze zijn. Gedroogde appeltjes, aardbeien, mango zijn een gezonde, zoet gedroogd tussendoortje. Een gezonde keuze speelt dus ook mee.

  3. Door voedsel te drogen op lagere temperaturen worden er meer belangrijke stoffen behouden.

  4. Voedsel drogen, zodat je het makkelijk mee kunt nemen bij een reis waarbij je het gewicht zo min mogelijk wilt houden.

  5. Goedkopere en gezonde snacks voor je hond.

  6. Het proces zelf is erg leuk om te doen.


Hoe werkt de voedseldroger en wat je kun er in drogen?

Ik haalde een hoop groente en fruit in huis en ging aan de slag. Thuis wachtte een handige voedseldroger op mij om eens flink getest te worden.


Wil je de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.



Voedseldroger

Espressions  EP 5600 test

De voedseldroger die ik testte  was de Espressions  EP 5600.  Het model van deze sterke Australische droger (model niet meer leverbaar bij Fonq) zie je vaker:  het is rond en heeft vijf roosters. Met vijf roosters heb je meer ruimte dan je beseft. Er wordt nog een siliconen mal bij geleverd. Hierin kun je fruit-leer maken. Fruit-leer is gepureerd fruit dat gedroogd wordt. Hierdoor ontstaat er een soort matje, dat er een beetje (fruit) leerachtig uit ziet en je kunt eten als fruitsnack.


Wat kun je allemaal drogen in een voedseldroger?

De machine blaast met 400 watt lucht door het apparaat. Er zijn drie standen, 35, 55 en 75 graden. Wat ik zelf prettig vind is dat de materialen geen BPA bevatten.


“Mam, er zit een fohn in het apparaat.” Tja, daar lijkt het eigenlijk wel een beetje op.

De blazer  in het deksel, blaast lucht met de gekozen temperatuur van boven naar beneden en circuleert via de de ruimte in het midden en de roosters weer naar boven. Ik vond het geluid erg meevallen, behalve dan de hoogste stand.  Deze gebruik je vooral om vlees te drogen.


Wat kun je allemaal drogen in een voedseldroger?

  1. Fruit: aardbeien, mango, ananas, kiwi’s, frambozen, druiven, appels, bananen, citrusvruchten om te drogen of om fruit-leer te maken.

  2. Groente: aardappel, wortel, gember, paddenstoelen, wortel, courgette, mais, aubergine en ga zo maar door.

  3. Bloemen: rozen, komkommerkruid, Oost Indische kers, lavendel, bieslook, courgettebloem om te eten of thee van te zetten. Maar ook bloemen die je wilt gebruiken voor potpourri.

  4. Brood: oud brood snel drogen om bijvoorbeeld paneermeel van te maken of croutons.

  5. Groentechips van aardappelen, pastinaak maar ook van boerenkool.

  6. Kruiden: bijvoorbeeld Chilipoeder van gedroogde Chilipeper.

  7. Bladeren; kruiden als koriander en tijm, maar ook Marokkaanse munt en verveine waar je thee van kunt zetten.

  8. Vlees: mager, kort gekookt vlees. Als tussendoortje voor de hond. Maar ook om beef jerkey te maken.

  9. Noten: heb je een notenboom? Ideaal om je noten te drogen.

  10. Aardappelen: na koken goed lagen drogen ontstaat er aardappelmeel.


Voedseldroger droogt fruit, groente, kruiden en vlees

Voedseldroger testen

Een weekend lang ging ik aan de slag. De ene dag koos ik voor fruit, de andere voor groente; dit om te zorgen dat de smaken niet door elkaar zouden gaan. Rook de ene dag het hele huis naar aardbeitjes en kaneel, de andere dag, was het gember en de mosterd waarmee ik de boerenkoolchips had gemarineerd.

Zomaar van de één op de andere dag kun je zelf heel eenvoudig aan voedsel drogen.


Tips voor bij het drogen voedsel in voedseldroger

  1. Iedere groente of fruit heeft een eigen tijd om te drogen. Maak notities hoelang dit duurt en hoe dun je het voedsel hebt gesneden. Dat is handig, want dan kan je de machine ook goed ’s nachts gebruiken. Als nieuwbakken voedseldroger was het toch best vooral gokken en steeds kijken.

  2. Ga je ’s nachts drogen en je heb je meer ervaring, je zou een tijdsklok aan het apparaat kunnen aansluiten om het automatisch uit te zetten, indien een hele nacht drogen te lang duurt.

  3. Uien, pepers en bijvoorbeeld gember kun je het beste in de schuur drogen omdat ze erg sterk van geur zijn. Daarbij doet het drogen van pepers erg pijn aan je ogen als je dit in huis doet.

  4. Online kun je overal lijstjes vinden hoelang het duurt eer je product droog is, maar dit is slechts een indicatie. Drogen is erg afhankelijk van de kwaliteit van je product, hoe dik je het hebt gesneden, maar ook van de luchtvochtigheid in je huis.

  5. Smeer de siliconen vorm licht in met wat olie om vast plakken te voorkomen.

  6. Probeer creatief te denken. Mix diverse groentes voor een eigen melanges als soepgroente of Chili con carne.

  7. Mix je eigen thee met diverse soorten bloemen en blaadjes als rozenblaadjes,  citroen melisse, Marokkaanse munt, citroen verveine of stevia. Voor een fruitige smaak voeg je wat toe uit je voorraad gedroogd fruit.

  8. Zet je apparaat niet ver weg op zolder maar wat dichterbij. Op die manier zul je het vaker gebruiken.

  9. Op Facebook zijn allerlei groepen waarin gepraat wordt over het drogen van voedsel en recepten worden uitgewisseld. Sluit je aan bij zo’n groep!


Tomaten drogen en bewaren op olie

Wat kan de voedseldroger eigenlijk nog meer?

Behalve drogen kun je ook wat lekkers maken in de droger.  Ik maakte gedroogde tomaatjes in olijfolie met peper en rozemarijn. Op die manier zijn je tomaten langer houdbaar. De tomaten bij dit recept hoeven overigens niet volledig gedroogd te zijn.


Je kunt vegan meringues kunt maken van kikkererwtenvocht (aquafaba). Binnenkort volgt een recept.

Ik ben reuze benieuwd  wat een voedseldroger allemaal nog meer kan.  Mijn zoon vertelde dat je pepermuntjes kunt maken in de voedseldroger, klinkt heel leuk!  Je kunt overigens ook crackers maken met bijvoorbeeld ui, chili en notenmeel,  gezonde repen, walnoten met honing, kruiden en zout. Inmiddels heb ik ook al fruitleer gemaakt, maar daar wil ik nog wat meer mee experimenteren.


Bananenmeel? Dat is met 7 euro voor 400 gram best duur. De droger kan ook bananen drogen. Zou je hier bananenmeel van kunnen maken? Ik ga het een keer proberen. In sommige iets grotere drogers, kun je zelfs yoghurt maken en je brood laten rijzen. Er zijn veel verschillende apparaten.

Fruit langer bewaren door het te drogen in een voedseldroger

Voedsel drogen?

Het is trending in Nederland. Tot enkele jaren geleden was het dan ook best moeilijk om deze blazende reuzen te vinden. Gelukkig is het tegenwoordig veel makkelijker om een voedseldroger te vinden.


Droog jij zelf je voedsel? Heb je nog tips, trucks en leuke recepten?

Laat je een berichtje achter? Dat zou hartstikke tof zijn, want zo helpen we elkaar een handje!


De geteste voedseldroger is Espressions EP5600, deze is afkomstig van fonQ en kost momenteel 75 euro.


Tip: leuke links met meer informatie over de voedseldroger:


Dit artikel is een samenwerking met fonQ. Meer weten? Lees hier mijn disclaimer

Gerelateerde posts

bottom of page