Als moeder van 2 pubers is het soms een uitdaging om iets gezonder te bakken. De jonge mannen hebben inmiddels een neus voor ingrediënten die iets gezonder zijn en ze slaan deze zonder pardon af. Volkoren meel? Dadels? Neeeeee! Maar dit keer is het gelukt. Tot vandaag de dag weten de heren niet eens dat in deze volkoren cake met amandelmeel en blauwe bessen, minder suiker was verwerkt. En dat de gewone suiker was vervangen door *oersuiker. Ik gebruikt geen gewone bloem, maar volkorenmeel en amandelmeel. Geen boter, maar een neutrale olie.
Ze hebben gesmuld. En toen ik een deel van de cake mee wilde nemen naar mijn zus, klonken er protesten.
Yes, het is gelukt iets te bakken waarvan mijn pubers niet door hadden dat het een gezondere keuze was!
* Oersuiker is een ongeraffineerd alternatief voor fijne suiker. Het is gemaakt van suikerrietsap. Omdat het ongeraffineerd is, blijven er meer voedingsstoffen achter waar je lichaam nog iets aan heeft. Maar het blijft suiker. Dus je bloedspiegel maakte een vreugdesprong als je het eet.
Volkoren cake recept met amandelmeel en blauwe bessen
Benodigdheden voor 9-12 personen:
- 150 gram volkorenmeel
- 100 gram amandelmeel
- 12 gram bakpoeder
- 130 gram oersuiker, kokosbloesemsuiker of gewone fijne suiker
- 160 ml neutrale olie als arachideolie (pindaolie) of zonnebloemolie
- 3 medium eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel citroensap
- 3 eetlepels (plantaardige) melk
- 200 gram blauwe bessen, mijn bessen kwamen uit de diepvries
- snuf zout
- 1-2 eetlepels geschaafde amandelen
- bakvorm van ongeveer 20×30 cm
- bakpapier
Bereiding Volkoren cake recept met amandelmeel en blauwe bessen:
Verwarm de oven voor op 160 graden. De mix is wat aan de dunne kant. Daarom bedekte ik de bakvorm met bakpapier, op die manier wist ik zeker dat er geen beslag door de kieren naar buiten zou lopen.
Mix de eieren goed luchtig met de suiker. Voeg de overige ingrediënten toe: volkoren- en amandelmeel, bakpoeder, olie, vanille extract, citroensap (om je bakpoeder goed te laten rijzen), melk en het snufje zout. Mix het geheel kort tot het goed vermengd is.
Vul je bakvorm en verdeel de blauwe bessen over de bovenkant. Strooi de geschaafde amandelen over het fruit en plaats je cake in de oven.
Na ongeveer 35-40 minuten is je gaar. Test of de cake gaar is met een satéprikker. Laat de cake even een beetje afkoelen voor je hem in stukken snijdt.
De cake is heerlijk zacht. Daarom maak ik bij het bakken van cakes graag gebruik van olie! Voor hoeveel is deze cake? Tja, dat hangt een beetje van jou af. Wil je graag grote stukken of kleine stukken. Ik denk dat je er tussen de 9 en 12 van kunt snijden. Hmmm, eet smakelijk.
Ik ben eigenlijk erg benieuwd wat jou proevers van deze cake vinden. Mag ik met je meegenieten? Deel dan je foto op Instagram met @zoethoudertje of op Facebook met @carolabaktzoethoudertjes.
<
Hallo Carola,
ik źie dat je een (browny)vorm hebt gebruikt.
Kan deze cake ook in een gewone cakevorm of wordt de cake niet gaar.
zoja, welke grote van vorm zou jij gebruiken?
groet
Gerie
.
Hoi Gerie, nee het was geen brownievorm, maar dat maakt ook niet uit. Ik denk dat je er ook wel een cake van kunt bakken. Je zal hem dan wel iets langer moeten bakken. Bij een cake neigen zwarte bessen eerder om te gaan zakken. Rol ze dan voor het toevoegen aan het beslag even door de bloem.
Mocht je het gaan bakken, wil je laten weten hoe het geworden is? Succes! groetjes, Carola