Zweeds kaneelbrood Klippt kanelllangd
top of page

Zweeds kaneelbrood Klippt kanelllangd


Zweeds kaneelbrood of Klippt kanellangd
Zweeds kaneelbrood Klippt kanelllangd
Met Kerstmis 2016 zat ik voor de buis gekluisterd bij de Kersteditie van The Great British Bake Off. Oude kandidaten stonden te glunderen voor de camera, enthousiast om weer aan de slag te gaan. De Engelse variant van onze Heel Holland Bakt is vaak nog een tandje moeilijker dan bij ons. De kandidaten komen vaak met verrassende smaakvariaties, die voor ons vrij ongebruikelijk zijn.

In de kerstaflevering moesten de kandidaten dit Zweeds kaneelbrood ofwel Klippt kanelllangd maken. Dat viel voor de kandidaten niet mee zonder foto’s. Gelukkig kun jij wel meekijken. Ik zal je laten zien dat het eigenlijk heel eenvoudig is.


Kun je knippen, dan kun je dit prachtige Kerstbrood maken!

Zacht luxe brood met kaneel en suiker, dat smaakt natuurlijk heerlijk! Het is de vooral de vorm van het brood waar ik meteen gecharmeerd van was. Wow, deze lust ik het heel jaar door wel.


Op het eerste oog lijkt dit Kerstbrood best moeilijk te maken. Maar dat is het zeker niet. Scroll even naar beneden en je ziet het het eigenlijk heel eenvoudig is. Knippen, brood opzij plaatsen en klaar. Deze techniek is natuurlijk ook te gebruiken voor andere broden.


Zweeds kaneelbrood of Klippt kanellangd inknippen en verleggen

Zweeds kaneelbrood Klippt kanelllangd

Benodigdheden voor 2 broden:

Voor het deeg:

  1. 600 gram bloem

  2. 2,5 theelepel gedroogde gist

  3. 50 gram fijne suiker

  4. 290 ml lauw water

  5. 75 gram boter op kamertemperatuur

  6. 1  medium ei

  7. 12 gram zout

  8. 3/4-1 theelepel kardemompoeder

Voor de vulling:

  1. 100 gram bruine basterdsuiker of rietsuiker

  2. 80 gram boter op kamertemperatuur

  3. 5 theelepels kaneel

  4. 1 zakje vanillesuiker

Voor de glanstopping:

  1. 1 geklutst ei

  2. 2 eetlepels fijne suiker

  3. Geschaafde amandelen

  4. Eventueel poedersuiker


Zweeds kaneelbrood of Klippt kanellangd

Zo maak je zelf Zweeds kaneelbrood Klippt kanelllangd

  1. Kneed de ingrediënten van het deeg goed door. Dit duurt al snel zo’n 15 minuten. Ik gebruik hier meestal de broodmachine voor. Deze vind ik nog fijner kneden dan mijn kitchen aid. Natuurlijk kun je het ook met de hand doen.

  2. Dek het deeg af met plastic en laat het 45-60 minuten rusten.

  3. Roer de boter, de suiker en het kaneel door elkaar.

  4. Rol het deeg uit in een groot rechthoek van ongeveer 1/2 cm dik. Smeer de vulling over het brood.

  5. Je kunt de rechthoek in een keer oprollen.

  6. Omdat hij erg groot is kun je hem ook in 2 snijden en allebei de stukken apart oprollen. Kies net wat je zelf fijn vindt. Zorg ervoor de deegrol onderop ligt.

  7. Maak met een schaar iedere cm een flinke knip. Zorg ervoor dat je het brood niet volledig doorknipt. De plakken moeten nog aan elkaar vast zitten.

  8. Nu verplaats je de ene plak naar links, de andere naar rechts.

  9. Zo ga je door totdat je alle plakken hebt gehad. Het is echt heel simpel! Kluts vervolgens een eitje in een kom. S

  10. meer de broden in met het geklutste ei. Besprenkel het brood met wat fijne suiker. Strooi de amandelen over het brood.

  11. Bedek de broden met plastic dat je hebt ingevet met wat olie, anders kleeft het plastic straks vast aan je brood. Laat het brood nogmaals rijzen, ruim 30 minuten.

  12. Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht oven) en bak het Zweedse kaneelbrood in 20-25 minuten laag in de oven.



Leg het deeg van Zweeds kaneelbrood of Klippt kanellangd om en om

Zin om je brood te pimpen?

Een snufje poedersuiker doet wonderen!


Amandelspijs, met stukjes amandel en kaneel of appeltaartvulling?

Wat een bijzonder brood. Je hebt geen moeilijke vlechttechnieken nodig om dit feestelijke brood te maken.



 Tip: wat dacht je van een vulling met amandelspijs, stukje amandel en kaneel? Of van stukjes appel met rozijnen en kaneel?

Bron: Dit Zweeds kaneelbrood Klippt kanelllangd is een recept afkomstig van Dreaming of food Denemarken

Gerelateerde posts

bottom of page