Er lagen bananen op de fruitschaal wat ongeduldig te wachten. Hier moest echt iets mee gebeuren, want er verschenen kleine bruine stipjes op de schil. Als ik een banaan over heb, dan verdwijnt hij meestal in mijn ontbijt de volgende dag. Maar zijn het er meer, dan ga ik er graag mee aan de bak. Bananenbrood of moet ik het cake noemen, gaan er bij ons thuis altijd goed in. Bananenbrood, maar dan een beetje gezonder, daar had ik zin in. Iets minder suiker, minder vet en havermoutmeel in plaats van tarwe. Yes! Project chocolade bananencake met havermout, maar dan iets gezonder is goed gelukt.
Havermout, pure chocolade, nootjes en bananen; we gaan preppen oftewel: een gezonde voorraad creëren om later van te snoepen. Vries de plakken in tussen bakpapier!
Eet je graag glutenvrij? Zorg er dan voor dat je havermout echt glutenvrij is. Dit staat op de verpakking.
Chocolade bananenbrood met havermout
Benodigdheden:
- 75 gram havermoutmeel (maal je havermout bv. met een koffiemolen)
- 50 gram havermout
- 60 gram rietsuiker of suiker naar eigen keuze
- 50 gram cacaopoeder
- 4 bananen
- 50 ml neutrale olie (zonnebloemolie of arachideolie)
- 180 ml (plantaardige) melk
- 50 gram geraspte kokos
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel vanille extract (of 2 zakjes vanillesuiker)
- 15 gram baking soda (2 theelepels)
- 5 gram zout (1 theelepel)
- 2 eieren (of 2 eetlepels chiazaden geweekt in 4 eetlepels water)
- 1,5 eetlepel goede instant-koffiepoeder (of 2 zakjes goede koffiepoeder)
- 40 gram zonnebloempitten
- 40 gram diverse noten
- 1 theelepel kaneel
- cakevorm van ongeveer 26-28 cm
Versier eventueel de bovenkant:
- 125-150 gram pure chocolade
Bereiding chocolade bananenbrood met havermout
Verwarm de oven voor op 180 graden, bedek je bakvorm met bakpapier. Ik maak vaak een grote flap van bakpapier, deze steekt aan 2 kanten aan de brede zijde van de bakvorm uit. Op deze manier kun je straks zonder problemen je bananenbrood heel uit de vorm halen. Bananenbrood is, zeker als het nog warm is, altijd een beetje kwetsbaar.
Weeg alle ingrediënten af, behalve de pitten en noten en doe ze in een beslagkom. Prak je bananen en voeg ze toe. Meel eventueel de havermout tot meel. Of gebruik het meel van je eigen keuze. Roer alles goed door elkaar. Voeg tot slot de zonnebloempitten en iets grof gehakte noten toe. Roer het geheel door en vul je bakvorm.
Bak je bananencake in 40-45 minuten gaar.
Het is een beetje moeilijk om vanaf te blijven, maar probeer het chocolade bananenbrood wat af te laten koelen. Als het bijna is afgekoeld kun je hem uit de bakvorm halen. Ik vind het altijd lekker en mooi om met gesmolten chocoladestrepen te trekken over de bovenkant, maar het is niet perse nodig.
Smelt voor de strepen 125-150 gram chocolade au bain marie. Neem een klein theelepeltje en maak strepen het lepeltje vol chocolade heen en weer over je cake te bewegen.
Dit ziet er echt heerlijk uit! De pure chocolade maakt het natuurlijk wel wat ongezonder, maar wel extra lekker. 😉 Dit lijkt mij helemaal niet verkeerd om ‘gezond’ mee te snacken.
Hoi Lianne, zeker, maar het oog (en de foto) wil soms ook wat extra 🙂 Groetjes Carola
Ziet er heerlijk uit 🙂 Hij staat op mijn to bake lijstje!
Groeten, Caroline
Hoi Caroline, bedankt! Groetjes Carola
Vind een boterham met chocoladepasta en plakjes banaan erop al zo lekker. Dus zeker eens proberen dit recept.
Ha, ha, als ik jou hoor moet ik meteen denken dat je uit de plakken brood hartjes kunt stansen voor je grote dag! Groetjes Carola
De cake zag er zo heerlijk uit dus ik dacht toch nog eens proberen om met bananen als suikervervanger te bakken. De cake kwam prachtig uit de cakevorm dus kon niet wachten om een plakje te nuttigen. Zo’n prachtige donkerbruine chocolade cake waar je zo in wil bijten. Maar wat viel dat tegen.
Ik begrijp dat het natuurlijk persoonlijk is maar met bananen bakken nooit meer. Geen enkele smaak zit eraan. Volgende keer Carola ga ik gewoon weer een recept met suiker van je maken. Liever een stukje minder maar dan lekker. Er staan er genoeg op je site.
Vriendelijke groetjes,
Marianne
Hoi Marianne,
Oei, dat is jammer. De cake is minder zoet dan andere cakes, maar door de bananen, de kokos, kaneel en toch een beetje suiker toch wel een beetje zoet. Heb je wel een beetje suiker gebruikt, kaneel en de kokos? Je kunt mixen natuurlijk ook altijd proeven voor je gaat bakken (voeg dat het ei eventueel altijd wat later toe) Wil je nog meer suiker erin? Zeker als je twijfelt.
Ik heb de cake bijna helemaal alleen op (wel in delen uit de diepvries) dus ik weet wel hoe hij smaakt. Ik vond het eigenlijk lekker. At hem steeds op de terugweg naar huis. Ik eet vaak erg zoet, maar kan zoals bij dit soort recepten ook met minder. Mijn kinderen laten hem ook staan. Alleen al het idee dat hij wat gezonder is, is voor hen een reden om het niet eens te proberen. Wil je iets minder suiker gaan proberen, doe het dan in fases. Steeds ietsje minder. En misschien is bananencake zo wie zo, ook met veel suiker, niet jou ding ??. Groetjes Carola
Ik had inderdaad even moeten proeven voor het bakken Carola.
Groetjes,
Marianne