Onlangs heb ik me weer laten verleiden tot een aankoop die ik eigenlijk toch wel een beetje te dol vond. En winkelverpakking met oreorollen. “Lekker mam om mee naar school te nemen. En je lezers vinden recepten met oreo’s toch ook zo leuk?” Tja, het was zo’n aanbieding die er maar heel kort is; zeg enkele minuten, een hunt. “Ik heb een code voor gratis verzenden!” Dat was net de druppel die ik nodig had tot een impuls aankoop. De doos was binnen no time in huis en ik vroeg de lezers wat ik ermee moest gaan maken. Wow, ideeën genoeg. Als eerste besloot ik deze snelle oreo mousse te maken.
Ideeën genoeg en de verpakking goed tot ver in 2018. Oreo-recepten, here I come!
Oreo mousse maken
Benodigdheden voor 4 personen :
- rol oreo’s
- 200 ml slagroom, liefst 35%
- 10 gram boter
- 2 blaadjes gelatine
- 1 zakje slagroomversteviger
- (vanille) suiker naar eigen smaak
- mijn glaasjes hebben een inhoud van 100 ml
Bereiding oreo mousse maken:
Maal 8 oreo’s met vulling en al fijn in een keukenmachine of koffiemolen. Of sla de koekjes zo fijn mogelijk. Doe ze voor het slaan dan in een stevig plastic zakje, zodat je niet over een jaar de kruimels nog overal vindt. Smelt de boter en roer de helft van de kruimels hierdoor. Verdeel het over de glaasjes en zet de glaasjes in de koelkast.
Tip: maak je de mousse eerder? Je kunt ook alleen de losse kruimels onderin gebruiken. Het vocht uit de slagroom zal de kruimels zacht maken. Het is een keuze; wat vind je zelf lekker. Teveel boter maakt de bodem te hard.
Week je gelatineblaadjes lang, het liefst uren. Dan onttrekken ze geen vocht uit je dessert!
Week de gelatineblaadjes in water. Hoe langer je ze weekt hoe beter. Je kunt ze na 10 minuten al gebruiken, maar omdat de gelatine dan nog niet voldoende vocht heeft opgenomen, zal de gelatine dit later uit de room halen. Dus hoe langer weken, hoe beter. Ben ik echt ongeduldig? Dan gebruik ik ze overigens ook na 10-15 minuten, maar langer weken heeft de voorkeur.
Klop de slagroom, de slagroomversteviger stijf met wat (vanille) suiker naar eigen smaak. Voeg iets minder toe dan je gewend bent, want het oreopoeder dat je over hebt mix je er vervolgens doorheen. Om toch een iets steviger slagroom te krijgen, kneep ik de gelatine uit en deed dit in een klein pannetje. Zet het vuur aan en roer het kort door. De gelatine zal ogenblikkelijk oplossen. Vervolgens mag de pan kort, zeg 10-20 seconden, in koud water. Dit om de ergste warmte van de pan met gelatine af te halen.
Vervolgens mix het het door de slagroom. Een deel van de gelatine blijft aan de pan hangen, maar dat is niet erg. Je slagroom zal er toch iets steviger van worden.
Vul je spuitzak en spuit met ronde bewegingen je glaasjes vol. Snij 2 oreo’s die je over hebt door de midden en versier hier de bovenkant mee. Heb heb je nog wat verdwaalde kruimels over? Strooi ze over de topping.
Bewaar je dessert in de koelkast tot je het gaat opdienen.
Tip: Op zoek naar kleine glaasjes? Bij de kringloop vind je vele bijzondere kleine glaasjes. Ze kosten heel weinig en zijn zeer geschikt voor desserts.
Gebruik je enkel het koekje zonder de vulling of alles?
Hoi Linda, ik maal ze met vulling en al, heb het er meteen maar bij gezet. De vulling geeft een heerlijke smaak. Groetjes Carola
Bedankt voor de gouden tip om de Gelatine zo lang mogelijk te weken!
Volgens mij heb ik het altijd te kort gedaan besef ik me nu en dan heeft dat kennelijk toch zijn weerslag op het recept. Dit wordt dus ons paastoetje,dat is duidelijk!
Groetjes,Niqui
Zeker, het is een tip van Robert van Beckhoven: al het vocht dat gelatine niet uit water haalt, haalt het uit je gerecht ?.
Eet smakelijk!
Hoi Wil je wat vragen?zou ik ook ipv galentine blaatjes ook agar agar galentine kunnen gebruiken.hoor graag van je ziet er yammie uit die oreo toetjes
Grt
Hoi Hamada, dat is zeker mogelijk, alleen ken ik de verhoudingen niet van agar agar ten op zichte van gelatine. Je hebt ook gelatinepoeder van runderen overigens. De kracht van 3 blaadjes gelatine is voor 250 ml vocht. Misschien kun je het op die manier omrekenen? Succes! Groetjes Carola
Mijn dochter heeft een lactose allergie. Kan ik dit toetje maken met klop klop in plaats met slagroom? Gr Gerda
Hoi Gerda, ik ken Klop klop wel en ben even gaan kijken op de website, maar het blijkt niet lactose vrij. Ik denk dat alpro soyaroom, dat je op kunt kloppen dan een veiligere optie zal zijn. Je zou ook room van rijst of kokos kunnen gebruiken, maar deze zijn iets dunner. Meer lezen? Je vindt het hier https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2014/06/zuivelvrije-lactosevrije-slagroom-html/
Veel succes! Groetjes Carol a