Met Pasen vind ik het leuk om uit te pakken met Paasbroodjes. Dat kunnen gewone bolletjes zijn, bijvoorbeeld gesorteerd als een paasei. Maar ik vind Paashaas broodjes ook heel feestelijk.
Oefening baart kunst; ook in de keuken
Het leuke is als je vaker brood bakt, dit ook steeds beter lukt. Hoe vaker je bakt, hoe meer gevoel je krijgt wanneer het deeg goed is. Hoe je het moet uitrollen, opbollen en of het deeg meer of minder meel nodig heeft. Recepten met brood zijn altijd slechts een richtlijn. Het type meel, de luchtvochtigheid; het heeft allemaal invloed op je deeg.
Persoonlijk vind ik het heel fijn om een machine te hebben die het deeg kneedt. Ik heb echt respect voor thuisbakkers die alles zelf kneden, maar ik begin er zelf niet aan en ben heel blij met mijn broodmachine die heel fijn kneedt of de keukenmachine. Persoonlijk prefereer ik de broodbakmachine boven de kitchenaid omdat deze ook controle heeft over de ideale temperatuur in de machine. Voor de eerste rijs laat ik het deeg vaak in de machine, daarna haal ik het eruit, vorm het en bak ik het later af in de oven.
Paashaas broodjes met Pasen
Benodigdheden voor 10 broodjes:
- 560 gram tarwebloem
- 250 gram (volle) melk van ongeveer 20-25 graden
- 100 gram ei (ongeveer 2 medium eieren)
- 60 gram roomboter, gesmolten maar weer afgekoeld
- 9 gram droge gist
- 10 gram zout
- 10 gram suiker
- Klein beetje melk om de paashaas in te smeren vlak voor het bakken
Bereiding Paashaas broodjes met Pasen
- Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. Dit duurt als snel 15-18 minuten. Laat het deeg een klein uur rijzen tot het verdubbeld is.
- Het deeg is ongeveer 900 gram. Je kunt het voor de zekerheid even wegen. Verdeel het deeg in 10 stukken van 90 gram. Rol nu stuk voor stuk de konijntjes. Als je een stuk deeg gebruikt, zorg er dan goed voor dat het overige deeg niet kan uitdrogen. Bewaar het onder een stuk plastic dat je hebt ingesmeerd met olie. De olie zorgt ervoor dat het deeg niet aan het plastic gaat plakken.
- Ik rol en bewerk het deeg het liefst op een bureaublad van plastic. Deze is lekker groot en glad. Ik smeer het blad iets in met zonnebloem- of arachideolie en hou altijd wat meel bij de hand voor als ik het nodig hebt mocht je deeg iets te vochtig zijn, dan kun je hier nog minimaal meel doorheen kneden om vat te krijgen op je deeg. Bij mij was dat echter niet nodig.
- Haal een klein bolletje deeg van de 90 gram af en bol dit op. Hierdoor duw je het deeg mooi strak tot een bolletje. Dit wordt het staartje. Bol het overige deeg kort op en rol het vervolgens met 2 handen van binnen naar buiten tot een lange reep van ongeveer 30 cm.
- Draai het deeg met een slag volgens de foto. Ik probeerde een oortje een beetje stout te laten hangen, maar door het rijzen van het deeg kroop het oortje stiekem weer een beetje naar boven. Duw het staartje in het holletje en laat het deeg nog een klein uur op een tochtvrije plek rijzen onder plastic dat je insmeert met wat olie.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de Paashazen vlak voor het bakken in met melk en bak ze in 17-20 minuten goudbruin in de oven.
Tip: Lekker relaxt met Pasen? Bak de broodjes een paar dagen eerder en vries ze in.
Vind je brood bakken leuk, maar te stressvol met Pasen? Je kunt je broodjes eerder bakken. Bak ze dan 5 minuten korter. Vries ze in en haal ze de avond voor Pasen uit de diepvries. Bak ze op Paasochtend kort af tot ze goudbruin zijn.
Het basisrecept voor broodjes is afkomstig uit Brood uit eigen oven van Levine van Doorne. Levine heeft een inspirerend blog over brood bakken dat je hier kunt vinden.
Wat een fijn recept en gezellige broodjes voor Pasen en andere dagen. Zo sympathiek en ook een openbaring dat je vertelt de broodmachine de voorkeur te geven. Ik als beginnende broodbakster ben nog zoekende maar jouw verhaal over de broodmachine als hulpmiddel maakt het mij makkelijker deze ook hiervoor in te zetten. Bedankt…
Hoi Jose, graag gedaan. Het stuk heb ik ook bewust geschreven omdat ik de machine heel prettig vind. Hij is wat groot ja, maar de magie, dat je zo makkelijk brood kunt maken vond ik altijd al heel bijzonder. Zelf heb ik eerst een goedkope machine een aantal jaar gehad. Die bakte iedere nacht (toen was ik nog wat fanatiek) maar dan heb je wel af en toe een nieuwe kom met anti aanbaklaag nodig. Later heb ik de Panasonic gekocht, echt een van de betere machines, maar ook veel duurder. Mocht je twijfelen, probeer dan een wat goedkopere machine. Je kunt er zeker jaren mee bakken en kijken of het echt jouw ding is. De meeste bakkers kopen naar een paar keer bakken ook niet meteen een Kitchenaid. Bekijk rustig hoe leuk je het vindt.
Wat het ook gaat worden, veel succes! groetjes Carola
De broodbakmachine is echt gaaf. Al jaren bakken we er regulier brood in.
Voor speciale broden doen we het kneed- en rijswerk in de machine. Daarna het afbakken in de gewone oven. Ook pastadeeg maken gaat super in de broodbakmachine Een aanrader en goed dat hij nu ook meer aandacht krijgt!
Hoi Nina, bedankt! Zelf heb ik fijne ervaringen met de broodbakmachine. Het werkt heel relaxt en ik vind dat mijn Kitchenaid vaak moeite heeft met brood. Daarbij is de kom er koud, vooral in d winter. Ik hoor ook aan de broodbakmachine of er genoeg water in het brood zit of dat ik meer moet toevoegen. Dat is natuurlijk ook ervaring die je krijgt. Als ik eerlijk ben gebruik ik hem 9 van de 10 x als kneed- en rijsmachine, ik bak er maar zelden ook echt brood in. Dat is vooral als het brood op is en ik dan maar zelf een brood bak. Is pastadeeg niet te stevig om het ook daadwerkelijk in de broodmachine te kneden? Groetjes Carola
Wat fijn om de haasjes zelf te bakken, deze zonder rozijn oogjes vind ik ontzettend leuk. Ben benieuwd of het me lukt zonder broodbakmachine 🙂
Hoi Silvia, met de hand kneden lukt ook! Heb je eventueel een handmixer? Deze heeft ook opzetstukken om te kneden. Misschien kun je deze proberen? Succes!
Groetjes Carola
Dank je wel Carola! Ik heb inderdaad een handmixer met haakjes erbij. Nog niet gebruikt maar nu wel een goede reden 🙂