“Jammer, maar ik heb geen sloffenvorm dus kan ik geen sloffentaart maken.” Hou je van sloffentaart, maar je hebt geen sloffenbakvorm? Dat geeft toch niet, bak je taart gewoon in een cakeblik. Waarom zou je jezelf zo’n heerlijke taart ontzien alleen maar omdat je niet de juist vorm hebt?
Geen sloffenbakvorm in huis? Geen probleem, met een cakevorm ziet hij er bijna net zo mooi uit en hij smaakt net zo lekker.
Al een tijdje wilde ik een sloffentaart maken in een cakevorm. Waarom niet? Als ik iets niet in huis heb, kijk ik altijd thuis goed rond naar oplossingen. Vaak heb je allerlei bruikbare materialen in huis die je kunt gebruiken. Ik heb zelf overigens wel een sloffenvorm. Grappig, want toen ik hem bestelde stond er op de verpakking dat het een Duitse broodvorm was. Het is niet eens een “speciale sloffenvorm”.
Het is prachtig weer als ik besluit de taart te maken. Ik had nog mascarpone in huis en wilde hem eigenlijk lekker fris en fruitig maken. Mijn zoon die nu veel thuis is in afwachting van de uitslag van zijn eindexamen, stelde voor om de M&M’s te gebruiken. Hmmmm is goed. Maar M&M’s vind ik beter op een bed van ganache passen dan van slagroom met mascarpone. Het werd dus een ultieme guilty pleasure.
Sloffentaart met M&Ms in cakeblik
Benodigdheden voor 10-12 personen (machtig!):
- 180 gram bloem
- 130 gram boter
- 75 gram suiker
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 1 eidooier
- 1 theelepel citroenrasp of 2 theelepels lemoncurd
- snuf zout
- cakevorm van ongeveer 28-30 cm.
1/2 recept amandelspijs, het recept vind je hier
Voor de topping:
- 200 ml slagroom
- 200 gram pure chocoladestukjes
- M&M’s
Bereiding sloffentaart met M&Ms in cakeblik:
Maak het amandelspijs. Het beste is dit om een dag eerder te maken, zo kan het spijs rijpen. Zonder rijpen kan last minute natuurlijk ook. Dat doe ik meestal omdat ik vaak ook last minute aan de slag ga. Ik maakte het amandelspijs met zelf gemalen blanke amandelen. Dat vind ik net iets lekkerder dan amandelmeel uit de winkel. Het is iets voller van smaak.
Maak vervolgens de topping. Deze is gemaakt van ganache en dit moet toch al snel zo’n uur of 4 afkoelen en steviger worden in de koelkast. Breng de slagroom aan de kook en zet het vuur uit. Roer de chocolade hier doorheen tot het één mooie saus is geworden. Laat de ganache afkoelen.
Kneed de bloem, boter, suiker, bruine suiker, bakpoeder, eidooier, citroenrasp en zout met de handen door elkaar. Laat het een uur rusten in de koelkast.
Verwarm na een uur de oven voor op 180 graden. Bekleed je cakevorm. Ik gebruik tegenwoordig altijd bakpapier omdat ik dan zeker weet dat ik zonder problemen de taart uit de vorm krijg. Rol het deeg uit en bedek de bodem van de vorm.
Bedek de bodem van het deeg met amandelspijs. Laat de randen vrij van spijs. Bak de stof in ongeveer 24-30 minuten gaar. Laat de sloffentaart in de cakevorm afkoelen. Haal je hem eruit, dan valt de stof uit elkaar.
Had ik mijn taartje mooi opgespoten! Zie je er niets van! Robuust uitsmeren kan dus ook.
Klop de ganache romig zodra de sloffentaart is afgekoeld. Vul de spuitzak en spuit mooie strepen bovenop de taart of smeer de ganache rustiek over de top. Ik had mijn taartje mooi gespoten, maar je ziet er uiteindelijk niets meer van.
Druk een paar handjes M&M’s fijn. Ik gebruik hier een houten vleeshamer voor. Deze gebruik ik eigenlijk nooit voor vlees, maar alleen om nootjes of nougatine kapot te slaan. De onderkant van een kopje werkt natuurlijk ook. Strooi wat hele snoepjes over de taart, gevolgd door de fijn geslagen exemplaren M&M’s.
Wat een vrolijke taart. Ik vind het eigenlijk ook wel een beetje een verjaardagsstaartje!
Zelf heb ik vrij veel spijs gebruikt. Het zou best iets minder mogen, maar juist door het spijs smaakt de sloffentaart een beetje als een zelfgemaakte gevulde koek.
Nou, laat dat nu net een van mijn favoriete koeken zijn!
Oh, oh Carola, wat doe je me aan. Dit ziet er zo enorm goed uit! <3 Maar het is eigenlijk te warm om te bakken in de oven, heb ik net gemerkt.
Hoi Lianne, ehhh, ik snap je geloof ik niet. Je bedoelt het eigenlijk geen weer is om te bakken neem ik aan? Is ook zo, eigenlijk was ik ook van plan iets fris te gaan maken, maar het was een verzoeknummer thuis 🙂 Groetjes Carola
Mmmmm, dat ziet er goed uit. Goed idee om het in een cakeblik te doen. Nog even een vraagje: Hoe krijg je het bakpapier zo goed in de vorm?
Hoi Patricia. Ik maak altijd 1 lange lap van papier in de breedte van het bakblik. Ik vouw het papier en hou het tegen het blik aan en knip het af. Het voordeel hiervan is behalve dat het snel gaat, je de cake of het brood in 1 x uit de vorm naar boven kunt trekken. Wat over is van het papier doe ik langs de zijkanten. Groetjes Carola
Jaaa daar is die, binnenkort maar eens gaan proberen.Goede tip van het bakpapier, zo weet je inderdaad dat er niks mis kan gaan.
Moet je dan toch de vorm invetten, dan bakpapier erin om dan ook dat weer licht in te vetten? Dat is mij nooit zo duidelijk geworden als ik naar rudolph’s bakery keek: die deed dat ook altijd vandaar me vraag 🙂
Hoi Arja, ja ik vet mijn blik een klein beetje in omdat anders het papier “vervelend” gaat doen en niet netjes blijft zitten. Hoeft niet zoveel hoor, een heel klein beetje ?. Groetjes Carola