Het is prachtig weer als ik een mail krijg van Ina Duisters. Ze reageerde op mijn meringues die ik eerder maakte van kikkererwtenvocht (geloof het of niet maar dat is mogelijk en kun je hier lezen) “Waarom maak je er geen ijs van? ” Zij maakte er er ijs van in kleine een persoons-glaasjes.
Nu ben ik niet speciaal vegan, maar ik hou wel van dit soort recepten. Ik word er razend nieuwsgierig van. Hoe leuk is het om van dat wat saaie vocht van kikkererwten, dat je normaal altijd door de gootsteen wegspoelt, ijs te maken of eventueel meringues als je dat liever wilt.
Behalve dat deze ijsjes vegan zijn, zijn ze ook vetvrij. Wil je helemaal op de gezonde toer dan kun je ook alleen merg van vanille of vanillepoeder toevoegen(gemalen vanille). Dan zijn ze zelfs suikervrij. Zelf voegde ik wel een beetje poedersuiker toe, maar niet zoveel. Als je het vocht opklopt wordt het heel luchtig en “lucht” heeft niet zoveel suiker nodig.
IJs maken wordt ineens hip, je gaat tenslotte verspilling tegen; dus hup allemaal aan de slag!
Vegan vanille-ijs met kikkererwtenvocht aquafaba
Benodigdheden:
- vocht van 1 pot of blik kikkererwten, bij mij was het 180 ml
- 1/2 theelepel vanillepoeder, merg van een 1/2 vanillepeul of vanillesuiker naar eigen smaak
- 50-75 gram poedersuiker of rietsuiker die je bij voorkeur hebt gemalen; bijvoorbeeld met een koffiemolen
Bereiding Vegan vanille-ijs met kikkererwtenvocht aquafaba:
Ontvet je kom en klopper. Zeef je kikkererwten en vang het vocht op. Klop het vocht met je keukenmachine of handmixer bijna stijf. Het is heel bijzonder dat het saaie vocht veranderd in een zachte, romige crème.
Mix de suiker er in een 2 delen doorheen. Voeg de vanille toe en mix tot er een luchtig schuim ontstaat dat je kent van eiwit. Schuim van kikkererwten kun je eten zonder risico’s te lopen op salmonella.
Om inzakken te voorkomen meng ik het niet met andere, met name vochtige ingrediënten.
Je kunt het ijs natuurlijk invriezen zoals jij dat wilt. In porties maar ook in een kom. Ik denk dat je een bak van ongeveer 0,75-1 liter nodig hebt om het ijs in te vriezen.
Vegan ijs met het vocht van kikkererwten is iets sneller stevig dan gewoon ijs, het kost zo’n 6 uur.
Het jjs is heel zacht, net schuim. Het vegan vanille ijs ontdooid iets sneller, dus fotograferen en opeten moesten wat sneller gebeuren.
Vegan vanille-ijs. Het is natuurlijk anders dan gewoon ijs, maar het is vegan, het is niet vet, er zit minder suiker in en je gebruikt vocht dat je anders zomaar wegspoelt door de gootsteen.
Ik vind het lekker en ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt!
Aquafaba? Je vindt hier de officiële site.
Als ik weer plek in mijn vriezer heb om de kom van ijsmachine in te plaatsen, dan ga ik deze maken en laat ik het je weet hoe ik het vond. Ben erg benieuwd!!
Ja ik las het van de week al ergens anders dat je met auqafaba echt heel veel dingen kan maken!
Ik ga dit zeker eens proberen.
Wat een byzonder recept.
Ik heb dat vocht eigenlijk nooit aangezien ik altijd droge kikkererwten gebruik die ik een nacht laat weken en .s morgens in het weekwater gaar kook.Denk je dat ik met dat weekwater hetzelfde resultaat zou kunnen behalen???
Hoi Niqui, zelf heb ik alleen nog vocht uit een pot of blik gebruikt, maar ik week ook vaker mijn eigen kikkererwten en ik vind het vocht er dan wel ook hetzelfde uitzien na het koken, niet ervoor volgens mij. Ik heb het nooit uitgeprobeerd. Na het koken worden de kikkererwten ook een beetje meliger, dat zie je dan terug in het vocht. Ik ken natuurlijk ook niet de optimale verhouding van erwten en water bij het koken. Je zou het een x kunnen proberen. Als je er geen suiker bij doet, kost het op zich ook niets, alleen schoonmaken van je kom en klopper. ? Mocht je het gaan proberen (en misschien ga ik het zelf ook nog wel een keer doen) wil je me laten weten of het gelukt is? Groetjes Carola
Ja,dat zal ik zeker doen,Carola.
Ik hou daar wel van,wat ongewone uitdagingen.ook op kookgebied.
Zou toch wat zijn,gewoon weekwater wat je normaliter weggooit,maak je het lekkerste ijs van. Hilarisch!?
Ja dat zou heel leuk zijn. Ik vind het nog lekker ook, het heeft een eigen smaak. Ik weet alleen niet zeker of je nu het weekwater moet hebben, of het water na het koken. Misschien moet ik vanavond eens een pannetje vol laten weken……..
Is prima gelukt!!!
Ik heb de kikkererwten een nacht laten weken en daarna zoals gewoonlijk gekookt,het week-en kookwater heb ik opgevangen,het was ruim een 1/2 l,en volgens jouw beschrijving het ijs bereid. Slechts een zakje vanillesuiker en een scheut vloeibare zoetstof toegevoegd. Waanzinnig!
Hoi Niqui, Wat goed! Ik ga het zeker ook vaker maken. Ik kook vaker een kilo kikkererwten (vries ze in kleine zakjes in). Bedankt voor je tip, hier zullen lezers ook heel blij van worden!
Hallo Carola,
Ik heb nog nooit gedroogde kikkererwten gebruikt.
Als je de erwten geweekt hebt moet je ze dan afspoelen of gebruik je
het weekwater ook om ze te koken?
Ik ben benieuwd naar je antwoord.
Gerie
Hoi Gerie, ik gebruik het weekwater ook om in te koken. Onlangs heeft overigens een lezer met dit gekookte weekwater ook meringues gebakken. Dus ook eigen water kun je gebruiken om mee te bakken of ijs te maken. Groetjes Carola
Hallo Carola. Ik ging zelf Hummus maken van kikkererwten. Dus weken toen koken, én van het vocht daarvan merinque gemaakt . Het ging super!!! Ik had teveel vocht dus toen nog het ijs gemaakt. Nou dat was ook heerlijk. Dus voortaan gaat het kikkererwtenvocht nooit meer de gootsteen in.
Hoi Loes, nou dat heb ik ook. Heel soms laat ik het vocht toch weg lopen, want ik eet best vaak kikkererwten, maar het doet wel een beetje “pijn”….. Wat goed dat jij het wel netjes toch gebruikt, applaus!