Zelf kan ik het me echt niet voorstellen dat ik geen koolhydraten mag eten. Ik hou heel erg veel van knapperige broodjes en verse pasta. Van vlees ben ik niet zo’n liefhebber. Daarom is een koolhydraatarm-dieet echt niet aan mij besteed. Regelmatig zie ik vriendinnen en collega’s om me heen koolhydraatarm eten, meestal om af te vallen. Het schrappen van koolhydraten werkt vaak bij hen. Bijzonder toch, als je bedenkt wat er eigenlijk allemaal in Koolhydraatarm pindakaas brood zit: pindakaas, kokosolie, eieren en karnemelk.
Zelf ga ik voor een knapperig brood, maar als je koolhydraatarm wilt eten is dit brood een heerlijke keuze.
Een vriendin van mij heeft dit brood ooit gebakken en ik mocht het proeven. Het was een recept van het blog Stay happy, stay healty. Het is echt heerlijk en ongelooflijk dat je met deze ingrediënten, dit super zachte brood kunt maken. Persoonlijk zou ik het zelfs eigenlijk cake willen noemen. Zelf ga ik voor een knapperig brood, maar als je koolhydraatarm wilt eten is dit brood een heerlijke keuze.
Pindakaas brood of toch pindakaascake?
Toen ik van de week opnieuw een collega sprak die al veel kilo’s kwijt is met dit dieet besloot, ik dit brood voor haar te gaan bakken. Ik vind het gewoon erg leuk om van alles uit te proberen en het recept aan haar te laten proeven.
Koolhydraatarm pindakaas brood
Benodigdheden:
- 200 gram pindakaas
- 100 gram kokosolie
- 4 eieren
- 100 ml karnemelk (of 50 gram(Griekse) yoghurt en 50 ml melk)
- 1 theelepel citroensap
- 2 theelepels bakpoeder
- géén zout toevoegen
- 1 flinke theelepel kaneel
- eventueel een handje pinda’s zonder zout, fijngehakt
Bereiding koolhydraatarm pindakaas brood:
Verwarm de oven voor op 175 gram. Bedek een cakevorm van ongeveer 22-23 cm met bakpapier.
Klop de eieren luchtig in een schaal. Mix overige ingrediënten in een andere schaal luchtig. In de winter wordt kokosolie een stuk steviger. Verwarm het dan kort voor gebruik een klein beetje, zodat je het makkelijker kunt gebruiken.
Voeg de twee schalen samen en klop het nog kort even goed door.
Op zoek naar een andere smaak? Iets spannender misschien? Vervang de kaneel eens door speculaaskruiden, Chinese vijfkruidenmix, pompoen kruidenmix, snufje kardemom of door vanillepoeder/extract.
Vul je bakblik met het deeg en bak je pindakaasbrood in ongeveer 40 minuten gaar tot het goudbruin is. Laat het brood zo’n 10 minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.
Het koolhydaatarme brood laat zich goed rijzen. Het is heel erg zacht en zit vol lucht. Bewaar je plakjes goed ingepakt in de diepvries, zo heb je altijd nog iets voor later.
Zelf bewaar ik het brood buiten de koelkast, zodat de kokosolie in het brood niet te stevig wordt en het lekker smeuïg blijft, maar dan is het natuurlijk ook minder lang houdbaar.
Dit Pindakaasbrood is een recept van het blog: Stay happy, stay healty van Talitha Beudeker.
Dank je wel! Dit ga ik zeker maken, lijkt me heerlijk! (Als grote pindakaasverslaafde)?
Groetjes, Francesca
Gemaakt… heel vreemde structuur, echt ei achtig, even wennen. En vrij zoutig, ik was misleid door het woordt cake in je beschrijving hahahaha.
Misschien iets van zoetstof toevoegen voor mij de volgende keer en ook wat speculaaskruiden.
Maar dank je wel! Ga ermee experimenteren
Hoi Francesca, tja het is een bijzonder brood, zelf vond ik het niet echt naar ei smaken, maar ik ben zelf altijd best scheutig met kruiden en kaneel. Het is natuurlijk geen cake, maar ik vond het wel zo zacht als cake. Een bijzondere structuur, zeker. Als je meer kaneel of eventueel vanillepoeder toevoegt, zal het ook iets zoeter smaken. Succes met je experimenten! Groetjes Carola
Hi, kun je me ook vertellen hoeveel calorieën er ( ongeveer) in een plakje zitten
Hoi Magre, sorry maar ik tel zelf geen calorien, maar er zijn veel sites die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld http://www.calorieteller.nl/calorieteller.html.
Veel succes.
Hi Carola,
Wat leuk dat je dit recept deelt op je blog! Ik moet hem ook weer eens maken, te lang geleden haha. Ik ben er ook nog niet uit of ik het nou brood of cake vind.. maar lekker is het sowieso (;
Hoi Talitha,
Ja, het is echt een super recept van je en het is heel erg zacht. Ik eet wel koolhydraten, dus ik ga het voor mezelf niet meer bakken. Maar mocht ik toch een (tijdelijk) koolhydraat bestaan beginnen dan staat jouw recept bovenaan van mij to do list! Heel veel succes met het ontwikkelen van dit soort prachtige recepten! Groetjes Carola