Met een enthousiaste bramenstruik in de tuin, maak ik ieder jaar een aantal flesjes bramensap. Meestal maak ik kleine flesjes, want dat is handiger in het gebruik. Heb ik wat sap nodig, dan kunnen de overige flesjes dicht blijven en zijn ze langer houdbaar. De smaak van bramen is bijzonder, eigenlijk best wel sterk. Ik vind de smaak heerlijk en de hou erg van de combinatie van bramensap en kwark. Gewoon in een kom met muesli als ontbijt, maar ook in deze nazomerse taart. De bramensap in de bramenkwarktaart met bramensap en oreobodem geven de taart op een natuurlijke manier een roze kleur.
Een roze taart? Dat is wel zo gezellig. Met alleen maar mannen in huis, mist het huishouden af en toe wel een vrouwelijke tint.
Bramensap? Dat maak je heel makkelijk zelf. Hoe, kun je hier lezen.
Liever iets lichter bakken? Laat het boter weg in de oreo-bodem. Het vocht uit de kwark zal in de koek trekken en iets vasthouden, maar dit is niet zo stevig als een bodem met boter.
Bramenkwarktaart met bramensap en oreobodem
Benodigdheden:
Voor de bodem:
- 1 pakje oreo’s of koekjes/biscuitjes naar eigen keuze
- 50-70 gram boter
- springvorm van 20 cm
Voor de kwarklaag:
- 400 gram (magere) kwark
- 250 gram slagroom
- 150 ml bramensap (of eventueel een andere gepureerd fruit naar keuze)
- 150 gram suiker (eventueel meer of minder: proeven!)
- 10 blaadjes gelatine
Voor de topping:
- 250 ml slagroom
- enkele eetlepels bramensap om de bovenkant te marmeren
- 6-8 bramen
- een restje gemalen oreo’s
Bereiding bramenkwarktaart met bramensap en oreobodem:
Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Het liefst minimaal een half uur, maar enkele uren is beter. Als de blaadjes niet volledig water hebben kunnen opnemen, halen ze het later uit je gebak en daardoor verliest gebak wat vocht.
Bedek je springvorm met bakpapier. Ik doe vaak ook bakpapier langs de zijkant. Eigenlijk had ik dit niet moeten doen. Je ziet dat het papier de zijkant een beetje hobbelig maakt en je kunt ook heel goed de zijkanten los snijden met een mes.
Maal de oreo’s fijn in een keukenmachine of sla de koekjes in een plastic zak fijn met een stomp voorwerp. Verwarm de boter op een laag vuurtje en voeg de fijne oreo’s bij de boter. Hou een klein beetje oreokruimels om later over de bovenkant te strooien. Vul de bodem van de springvorm met de mix. Duw het wat aan met een lepel en bewaar het in de koelkast.
Klop de slagroom met de suiker stevig. Roer de kwark een beetje los. Verwarm in een pannetje de bramensap en voeg als het bijna kook de uitgeknepen galatineblaadjes toe. De blaadjes lossen direct op. Laat het even wat afkoelen voordat je het door het kwark/slagroommengsel roert.
Voeg alles bij elkaar en vul de springvorm. Besprenkel wat bramensap over de bovenkant en maak met lepel marmeren strepen bovenop. Laat de kwarktaart zo’n 3-4 uur rusten in de koekkast.
Klop nogmaals 250 gram slagroom stijf en versier hier je kwarktaart mee. Wat mooie bramen en wat oreostrooisel maken de taart helemaal af.
Een bodem van oreo’s of toch liever biscuitjes?
Je kunt oreo’s gebruiken als bodem. Dit is wel wat meer calorierijk dan bijvoorbeeld biscuitjes, maar de kleur past heel goed bij de bijna zwarte bramen.
Hmmm, een punt kwarktaart met de volle smaak van bramen. Dit maak je waarschijnlijk maar eenmaal per jaar, dus waarom zou je nog wachten?
Oeh dat ziet er heerlijk uit! Helaas kan ik hier niet veel bramenstruiken vinden om te plukken. Jammer want ze zijn zo ontzettend lekker! Jaloers op je bramenstruik in je eigen tuin hoor.
Hoi Tessa, zou je wat dichterbij wonen, dan kon je wel een stek krijgen? Is er niemand in de buurt die bramen heeft maar er niets mee doet? Groetjes Carola
Hier in de buurt groeien er niet veel. Ik moet er op de fiets maar eens even op uit. Gelukkig wel heel veel vlierbessen 😀
Ja, vlierbessen zijn ook heel lekker (overigens ook in combinatie met bramen), ik heb eigenlijk nog niet gezien dat ze rijp zijn, maar het is wel de tijd inmiddels en dus moet ik ook weer op pad. Succes ook met de vlierbessen!
Deze lijk me heerlijk! Bedankt Carola!
? groetjes Carola
Hoi Carola
Ik heb Vrijdag e bramentaart gemaakt, maar ik had 154 gr oreo voor de bodem maar vond hem er boterig had ik dan te weinig oreo? en de boenkant was erg stevig met 10 blaadjes gelatine heb ik dat wel goed gedaan?
Gr Mariëtte
Hoi Mariette, Jammer dat de taart een beetje tegen viel.Sommige onderdelen zijn ook wat persoonlijk. Niet iedereen houdt van boter en ik moet toegeven dat boter bij een bodem bij de ene koek beter combineert dan bij de een andere. Een volgende keer kun je wellicht beginnen met een beetje boter en dan proeven. Je kunt altijd meer toevoegen, maar niet altijd minder als je koek op is. Eventueel zou je zelfs de boter weg kunnen laten. Het vocht zal in de bodem trekken, maar een stevige bodem krijg je dan niet.
Ik hou niet zo van gummi-kwarktaart, maar ook niet dat het niet stevig is. Als je dezelfde hoeveelheid vocht hebt gebruikt, zou het toch hetzelfde moeten zijn? Vond je de taart op zich wel lekker? De bramen geven heel veel smaak 🙂 Groetjes Carola
Hoi allemaal,
Bedankt voor je inspiratie!
Ik vond het veel boter voor de bodem, volgende keer probeer ik 40 gram.
Voor de kwarklaag gebruikte ik 30g suiker in de sap en 75 door de kwark, dit vonden wij zeker voldoende!
Omdat mijn eigen recept voor kwarktaart maar 6 blaadjes gelatine heeft gebruikte ik er 8, dit ging prima.
Ik kijk er nog even naar want hij is prachtig en vanavond is tie op 😉