Gekonfijt fruit? Waren dat niet de rare stukjes bitter citrusvrucht bij oma? Vaak met chocolade eromheen. Brrrr, nee dat vond ik echt niet lekker hoor, want net als sukade, of van die rare gekleurde Kersjes, is de smaak en de structuur niet lekker. Waarom zie ik in bakboeken en in Heel Holland Bakt dan regelmatig gekonfijte sinaasappel welke door de jury ook nog eens goed gewaardeerd wordt?
Nu de dagen korter worden en Sinterklaas zijn boot aan het inpakken is vond ik de tijd rijp op gesuikerde of gekonfijte sinaasappel te gaan maken!
Gesuikerde of gekonfijte sinaasappelschilletjes worden meerdere malen kort tegen de kook aan gehouden in een suiker siroop. De schil wordt hier wat zachter en zoeter van en de siroop krijgt een prachtige sinaasappelsmaak. Tijdens het maken dacht ik al: mocht het tegen vallen, in hou er in ieder geval een heel lekkere siroop aan over. Wat oei, oei, wat is die siroop lekker!
Na 3 dagen zijn de gekonfijte stukjes sinaasappel klaar. Door de hoeveelheid suiker kun je het gesuikerde citrusfruit bijna eindeloos bewaren. Handig dus om een een flinke pot op voorraad te hebben.
Hoe smaakt gesuikerde of gekonfijte sinaasappel?
Eindelijk het was tijd om de sinaasappelstukjes door de fijne suiker te rollen, te laten drogen en proeven. Hoe smaakt het? Wow, zoveel lekkerder dan geraspte sinaasappel. De smaak is heel sterk, bijna explosief en blijft langdurig in je mond hangen.
Net als bij honing kan de siroop gaan versuikeren en net als bij honing kun je dit oplossen door de pot au bain marie te verwarmen. De siroop zal weer helder worden.
Gesuikerde of gekonfijte sinaasappel maken
Benodigdheden:
- 2 grote sinaasappels of meer als je een grotere pot hebt
- 125 ml water
- 350 gram suiker
- Een schone goed af te sluiten glazen pot
- snufje zout
- zeef
Bereiding gesuikerde of gekonfijte sinaasappel maken:
Verdeel de sinaasappel in vieren en verwijder het vruchtvlees. Probeer zoveel mogelijk wit van de sinaasappel weg te snijden. Dit is bitter van smaak. Snij de sinaasappelschil in dunne strookjes.
Doe de schilletjes in een pan en vul de pan met zoveel water dat de sinaasappelschillen net onder water staan. Voeg het zout toe en breng het water aan de kook. Zeef de schilletjes na 1 minuut. Vul de pan met 125 ml water en 350 gram suiker. Ditmaal voeg je geen zout toe! Breng het water aan de kook, roer het goed door en laat het 1 minuut koken tot de suiker is opgelost. Doe de sinaasappelschillen in de pan en laat de pan met een deksel erop een dag staan.
Na een dag ruiken de schilletjes en de siroop al heerlijk maar het wordt nog intenser.
Breng na 24 uur de pan opnieuw aan de kook met deksel op de pan. Zet na 1 minuut het vuur uit en laat vervolgens de pan opnieuw 24 uur staan. In sommige recepten wordt afgeraden de sinaasappelschillen 1 minuut te koken omdat de schillen dan bruin worden, maar ik heb hier zo goed als geen last van gehad en koos toch voor kort koken omdat ik de schillen graag zacht wil hebben.
Herhaal na een dag opnieuw het verwarmen van de de siroop. De schillen worden dus in totaal driemaal verwarmd.
De pot met gekonfijte sinaasappelschillen en een heerlijke siroop is klaar. Bewaar de pot op een donkere plek.
Gekonfijte sinaasappelschilletjes nodig? Haal de hoeveelheid uit de pot en rol ze wat suiker heen. Laat de schillen drogen, dit gaat vrij snel. Na enkele uren waren mijn schilletjes al hard.
Kan ik de sinaasappel ook schillen met een dunschiller, of worden de schillen dan te dun??
Hoi Anto, waarom niet? Je zult wel iets minder mooie streepjes kunnen snijden, maar dun is juist goed, lekkerder! Probeer het eens uit op een sinaasappel die je gewoon los wilt eten. Veel succes! Groetjes Carola
Heb ze ook eens gemaakt, beetje zacht geworden. Afgezien van een structuur foutje, wel lekker qua smaak.
Hoi Joseph, als ze in de pot met siroop zitten zijn ze zacht, maar zodra ik ze eruit haalde, door de suiker rolde droogde ze vrij snel hard op.
De schilletjes zijn door het koken niet bruin geworden. De siroop is wel gekleurd, dat komt waarschijnlijk door de rietsuiker die ik heb gebruikt. Ik had niet voldoende suiker en heb de helft vervangen door rietsuiker. De smaak is meer dan prima!
Hoi Hanny, prima hoor, gewoon bakken met wat je in huis en hebt en zo nodig het recept een beetje aanpassen. Misschien dat de kleur minder mooi is, maar rietsuiker is net iets smakelijker dan gewone suiker en de smaak… dat is niet onbelangrijk. Bedankt voor je berichtje, groetjes Carola