Tot voor kort dacht ik dat je zelf geen echte eierkoeken kunt maken. Daarmee bedoel ik van die echte eierkoeken die naar ammoniak ruiken. Recepten van eierkoeken met bakpoeder smaken meer naar biscuitcake in eierkoekvorm. Ik moet zeggen dat ik ammoniumbicarbonaat ook nog nooit bent tegen gekomen. Tenminste, dat dacht ik want dat blijkt niet waar te zijn. Je kunt bakammomium kopen bij molens met een wat groter assortiment of bij (online) winkels met ingrediënten om taarten te bakken en te versieren. En bij deze winkels vul ik zo nu en dan mijn winkelwagen.
Onlangs postte ik een blog over gevulde eierkoeken en Manuela van der Heijden van het Baklokaal reageerde: “Waarom maak je ze niet zelf, ik wil het je best leren.”
Tja, waarom maak ik ze eigenlijk niet zelf? En zo leerde ik Manuela kennen en volgde een workshop in het in het Baklokaal in Roosendaal. Eerder schreef ik hierover in het heerlijke recept voor Roosendaalertjes, een recept van Manuela dat een groot succes is.
In Roosendaal bakten we naast Roosendaalertjes ook deze heerlijke eierkoeken. Het is een heel eenvoudig recept dat je heel goed zelf thuis kunt maken, bijvoorbeeld met je kinderen. Als je zelf eierkoeken bakt, dan kun je ook van die leuke, kleine, kindvriendelijke eierkoeken bakken.
Ga op zoek naar ammoniumbicarbonaat om zelf aan de bak te gaan. Je koopt het o.a. bij Molen Driekleur in Rotterdam, De Zuidermolen en bij De leukste taartenshop.
Eierkoeken maken met ammoniumbicarbonaat als bij de bakker
Benodigdheden:
- 300 gram bloem
- 100 gram eieren (is 2 medium eieren)
- 200 gram witte basterdsuiker (of eventueel de helft gewone suiker voor een knapperig korst)
- 7 gram bakammomium (ammoniumbicarbonaat)
- 50 gram melk en later in het recept opnieuw melk; ongeveer 50-75 gram
- eventueel wat citroenrasp (een eetlepel lemoncurd is ook lekker)
- snufje zout
Bereiding Eierkoeken maken met ammoniumbicarbonaat als bij de bakker:
Klop de eieren met de basterdsuiker tot het luchtig is. Los de ammonium op in 50 gram melk en voeg dit bij het eiermengsel. Spatel de gezeefde bloem, het zout en eventueel de citroenrasp door het eiermengsel en laat het afgedekt een tijd staan, het liefst een hele nacht. Daar had ik zelf geen geduld voor en dus ging ik na ongeveer een uur aan de slag.
Verwarm de oven voor op 210 graden en leg de roosters klaar, bedekt met bakpapier. Ik gebruikte een siliconen bakmat die al wat ouder is, ik vermoed dat de eierkoeken op bakpapier makkelijker loslaten.
Na het rusten is de mix vrij dik geworden. Roer wat melk door het beslag om het weer wat lopend te maken, iets dunner. Hiervoor heb je ongeveer 50-75 gram melk nodig. Probeer dit stapsgewijs te doen om zeker te zijn dat het beslag niet te slap wordt. Het moet vrij dik zijn maar toch netjes van je spatel afvallen.
Schep met een lepel hopjes op je bakpapier. Het hoopje zakt al snel in en wordt heel plat. Geen probleem, dat komt straks goed in de oven!
Bak de eierkoeken in ongeveer 10 minuten gaar tot de eierkoeken goudbruin zijn.
Bewaaradvies: Met dit recept bak je best veel eierkoeken, een beetje afhankelijk of je grote of kleine eierkoeken bakt. Bewaar ze goed afgesloten in een zak of trommel. Met dit recept bakte ik best veel eierkoeken; een deel heb ingevroren. Zo kon ik steeds een paar eierkoeken uit de verpakking halen.
Bedankt Manuela van het Baklokaal; super lief dat je opnieuw een recept wilt delen met mijn lezers!
Zou ik de melk ook kunnen vervangen door sojamelk zodat het lactosevrij is?
Hoi Lydia, ik zou melk in ieder recept wel durven vervangen door sojamelk! Veel succes. Groetjes Carola
Bedankt voor je reactie! Ik ga het eens proberen!
Hoi Carola, graag zou ik deze echte eierkoeken bakken. Bij de webshops die jij noemt, kan ik alleen ammoniumbicarbonaat bestellen en niet ammoniumcarbonaat. Kan ik ze ook maken met ammoniumbicarbonaat? Groeten, Jennifer
Hoi Jennifer, het klinkt scheikundig niet hetzelfde. Ik weet niet waar je het gezien hebt, zou het een spelfoutje kunnen zijn? Vraag het even na! Dat zou natuurlijk zomaar kunnen. Succes! Groetjes Carola
Ik heb jaren de eierkoeken zelf gebakken,met het recept van mijn schoonmoeder.250 gr. zelfrijzend bakmeel,175gr basterdsuiker,3 eieren,4 t.l.amoniumcarbonaat en 3/4 kopje karnemelk..Alle droge ingrediënten goed door elkaar mengen,dan de eieren en de karnemelk erdoor mixen,daarna alles nog enkele minuten op de hoogste stand mixen en klaar is het beslag.
De oven voorverwarmen op 250graden,de bKplaat niet te warm laten worden anders lopen de eisrkoeken uit en worden ze plat.
Inmiddels zijn de kinderen al lang de deur uit en ben ik sinds kort weer mijn eigen eierkoken gaan bakken,tot groot plezier van kinderen en kleinkinderen.
Hoi Elly, wat een leuk recept, klinkt Oud Hollands met karnemelk. Bedankt dat je het wilde delen! Groetjes Carola
Hallo, vraag me af of ik iets fout doe. Mijn beslag voor de eierkoeken is al meteen zo dik dat als ik het al meteen zou willen gebruiken er al direct extra melk bij zou moeten. Groetjes Kitty
Hoi Kitty, zelf bak ik vaker eierkoeken en dan heb ik hier geen last van. Maar ieder meel is anders, net als de luchtvochtigheid van je huis. Het deeg van eierkoeken laat je altijd even staan, rusten en als je denkt dat het dan meer vocht nodig hebt, voeg gerust iets toe. Als je het in kleine beetjes doet kan er niet fout gaan. Sommige recepten heb ik ook verbouwd met dit recept. Bijvoorbeeld met volkoren, dit gebruikt meer vocht, maar door te kijken hoe het beslag reageert op vocht komt het vast goed. Heb je ook ammoniumbicarbonaat voor in de eierkoeken? Dat maakt de koek echt anders dan koeken met zelfrijzend bakmeel. Veel succes! Groetjes Carola
Hoi Carola, ik kan nergens in je recept vinden hoeveel eierkoeken uit dit recept haalt. (Hoeveel grote eierkoeken of kleine eierkoeken