Het is best lang geleden dat ik marmercake gemaakt heb; een cake met 2 soorten cakebeslag die je creatief een beetje door elkaar mengt. Eigenlijk is het best een kunstzinnige cake en kun je hem maken zoals je zelf bent. Netjes een paar lagen, of gewoon cakebeslag met in het midden een streep chocolade, of zoals ik het beslag vrij hysterisch door elkaar. Dat wilde ik graag.
Ik heb gekozen om de cake anders te bakken dan ik gewend ben. Hierdoor is hij wat platter, een beetje net als bij de de bakker en heel erg zacht maar daar ga ik je zo meer over vertellen.
Een marmercake is als een vingerafdruk, geen plakje cake is hetzelfde maar een kunstwerkje op zich.
Het beslag is netjes afgewogen en toch lijkt het net of er meer chocolade inzit. Chocolade heeft een dominerende kleur dus bij kleine stukjes deeg zul je deze smaak eerder zien. Vind het teveel chocolade? Je zou ook de verhouding kunnen veranderen door te kiezen voor bijvoorbeeld 2/3e deel gewoon cakebeslag en 1/3 deel chocolade. Dat is zo leuk als je zelf bakt, jij bent de bakker, jij beslist.
Ik heb altijd een hete lucht oven gehad. Bij mijn vorige oven kon ik de boven- en onderwarmte niet apart aan of uit zetten, maar dat maakte mij niets uit. Ik dacht dat de ven aan stond om de lucht goed te verspreiden. Onlangs vertelde een paar bakvriendinnen en een kok mij, dat zij bijna altijd bakken met allen boven en onderwarmte en dus zonder de ventilator aan.
Met de ventilator aan, word je oven een turbo-oven en je cake een soort plofcake wat de structuur niet ten goede komt.
Ik moet zeggen dat deze missie geslaagd is. Deze basic cake is echt bijzonder goed van smaak, niet te droog. Misschien iets minder hoog en zonder opengebarsten korst (wat ik persoonlijk mooi vind), maar ja, het gaat niet alleen om de buitenkant maar om het innerlijke toch?
Marmercake recept
Benodigdheden voor een cake van 30 cm
Haal 1/5 deel van het recept af bij een cake van 25 cm of 1/5 deel meer bij een grote bundtcake.
- 250 gram zachte boter
- 250 gram fijne suiker
- 5 eieren (medium)
- 250 gram bloem
- 1/2 zakje bakpoeder (ongeveer 2 theelepels)
- 1 theelepel vanille extract of 2 zakjes vanillesuiker
- mespuntje zout
- rasp van een citroen
Voor het deel met chocoladesmaak:
- 2 flinke eetlepels cacaopoeder is ongeveer 30-35 gram
- 30 gram suiker
- 40 ml melk of nog lekkerder: slagroom
Bereiding marmercake recept:
Klopt de zachte boter met de suiker langdurig tot het er licht van kleur en zijdezacht uitziet. Dit kan zomaar 6-8 minuten duren. Voeg nu een ei toe en mix dit door het beslag heen. Mix nu steeds stuk voor stuk een ei door het beslag, gevolgd door de vanille. Zeef de bloem met het bakpoeder en voeg hier het zout en de geraspte citroen bij. Spatel het door het beslag.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Kies zo mogelijk voor alleen boven- en onderwarmte.
Haal de helft van het beslag uit de kom, dat is ongeveer 500 gram. Spatel hier de 30 gram suiker, melk of slagroom en het cacaopoeder door. Spatel het deeg in je cakeblik. Ik schepte verschillende toeven door elkaar en op elkaar, waarna ik met de onderkant van en pollepel een klein beetje beide soorten beslag door elkaar mixte. Maar je kunt ook de ene laag op de andere scheppen en dan wel of niet een klein beetje door elkaar roeren. Net wat je zelf het mooist vindt.
Bak de cake in 65-75 minuten gaar. Test met een satéprikker of je cake klaar is.
Laat de cake goed afkoelen voor je het aansnijdt.
Tip: Ik bewaar cakes met boter niet in de koelkast. Dan koelt de boter in de cake zodanig af dat de cake er minder lekker van wordt.
Maakte mijn schoonmoeder altijd graag, goeie herinneringen!
Hoi Joseph, ja leuk he, bakken, smaken geven herinneringen. Zo kan een gewone marmercake ineens heel dierbaar worden.
Hoi Carola,
Kan ik deze cake ook maken met een combimagnetron, heb je dan nog tips voor temperatuur en tijd?
Gr. Willeke
Hoi Willeke, oei, daar kan ik geen goed antwoord op geven. Ik weet dat er veel mensen bakken met een combimagnetron, maar ik heb het zelf nooit gedaan. Het zou dus moeten lukken. Ik ken helaas ook geen blogger die bakt met een combimagnetron, zodat je het daar aan zou kunnen vragen. Ik zou je alleen kunnen adviseren; het zou moeten kunnen en je weet het alleen als je het uitprobeert. Een cake lijkt met alleen niet het eerste dat je uitprobeert, omdat deze kan inzakken als het niet goed gaat. Waarom start je niet met bv. koekjes. Die hebben relatief weinig tijd nodig en hou ze goed in de gaten, wat gebeurt er met de koekjes? Of een laag taartje, rijst het deeg dan goed, gaat het niet te snel, worden alle delen van je baksel gelijkertijd bruin of gaan er stukken sneller? Probeer het eens en veel succes! Groetjes Carola