Fudge met Irish mist likeur en nougatine
top of page

Fudge met Irish mist likeur en nougatine


Fudge met Irish mist likeur en nougatine
Fudge met Irish mist likeur en nougatine

Is fudge wat mannelijker dan bonbons?

Fudge, dat is toch eigenlijk bonbons met een rustiek uiterlijk? Zijn bonbons elegant, glanzend en chique, fudge is wat mannelijker; stoer en vierkant. Beide zijn echter vol van smaak, veelzijdig en met veel chocolade!  Daarbij is fudge de ideale partner in crime in de keuken, want deze bescheiden plak met fudge kun heeeeel veel familieleden, vrienden, buren en collega’s blij maken! Ik maakte deze fudge met Irish mist likeur en nougatine.


Irish mist? Natuurlijk kan een andere likeur ook!

Fudge met Irish mist likeur en nougatine is het geworden, maar in plaats van irish mist kun je natuurlijk ook amaretto gebruiken, Kahlua, diverse cream likeuren of… tja van welke likeur hou jij eigenlijk? Zelfs brandy, whisky of een mooie rum zou kunnen.


Irish mist
Irish mist

Ruim 20 jaar geleden ben ik in Ierland geweest daar werd deze likeur hier en daar gedronken. Als herinnering aan de fijne vakantie nam ik een fles mee naar huis. Destijds zat de likeur in een bijzonder mooie fles daarbij is deze fles wel een beetje gewoontjes.

Gelukkig viel de smaak niet tegen. Ook als je niet zo’n fan van whisky bent vind je deze likeur wellicht lekker. De likeur niet te zoet, heeft niet zo’n sterke nasmaak als whisky en de smaak van honing is aanwezig, maar niet te dominant. Heel geschikt dus om je fudge mee te pimpen.


Fudge met Irish mist likeur en nougatine

Benodigdheden:

  1. 1/2 pot gecondenseerde melk (ongeveer 200 gram)

  2. 500 gram pure of melkchocolade in stukken gehakt

  3. 50-70 ml Irish mist likeur of likeur naar keuze

  4. ongeveer 125-150 gram nougatine of gehakte nootjes

  5. Bakvorm van 17,5 x 17,5 (mijn vorm was 15 cm en vandaar is de fudge vrij hoog)


Fudge met Irish mist likeur en nougatine
Fudge met Irish mist likeur en nougatine

Zo maak je fudge met Irish mist likeur en nougatine

  1. Bekleed je bakvorm met bakpapier. Eventueel kun je een kleine springvorm gebruiken van ongeveer 18 cm.

  2. Verwarm langzaam de gecondenseerde melk, blijf erbij en roer het goed door. Het brandt snel aan. Zodra de gecondenseerde melk kookt mag het vuur uit en de stukje chocolade erdoor.

  3. Als de chocolade goed is opgelost mag de likeur er doorheen.

  4. Schenk de fudge in de bakvorm en strooi de nougatine over de bovenkant.

  5. Duw de nougatine een klein beetje in de fudge zodat het goed blijft zitten. En nu komt het moeilijkste: geduld!  De fudge heeft zo’n 4-5 uur nodig om goed stevig te worden.

  6. Snij de fudge zo groot of klein als je zelf wilt.



Liever vegan fudge? Met kokos gecondenseerde melk en chocolade zonder melkproducten (bv de pure variant van Tony Chocolonely) kun je de fudge vegan maken.

Fudge bewaar je zo

Fudge droogt erg uit in de koelkast. Het is wel een paar dagen buiten de koelkast te bewaren, maar als je teveel fudge hebt, kun je het beter goed afgesloten in de diepvries bewaren en er af en toe wat uit halen.

Gerelateerde posts

bottom of page