Galette met bloedsinaasappel
top of page

Galette met bloedsinaasappel


Galette met bloedsinaasappel
Mijn kinderen weigeren het te eten: bloedsinaasappel. Persen? Nou dat is wel prima, maar eten? Eigenlijk snap ik het wel, want kijk eens goed naar deze vrucht. De bloedsinaasappel doet zijn naam eer aan. Aan de schil kun je soms een kleine verkleuring zien, maar je hebt ook soorten waarbij de schil aan de buitenkant al behoorlijk rood is. Maar ondanks de naam en de bloedrode delen van de sinaasappel is het een plaatje om wat mee te bakken.

Bloedsinaasappelen zijn maar kort verkrijgbaar in het jaar en met dit supersnelle recept heb je de galette met bloedsinaasappel in de oven voor je het weet.


Bloedsinaasappelen; het mag duidelijk zijn hoe de sinaasappel aan zijn naam komt


Snij je hem open, dan pas zie je waar de naam vandaan komt. Het is net alsof de sinaasappel bloedt, een beetje griezelig is zeker.

bloedsinaasappel

Bloedsinaasappelen; bloedstollend, maar mooi en bijzonder

Al bij de eerste sinaasappel die ik open sneed was ik onder de indruk. Al een paar jaar heb ik geen bloedsinaasappelen meer gekocht en hoewel ik weet hij hoe er uitziet, ben ik toch weer blij verrast.


De bloedsinaasappel is friszuur maar heeft toch een wat bittere nasmaak en daardoor is hij heel geschikt om mee te gaan bakken. Deze sinaasappelvariant laat de wat gewone, rustieke galette schitteren.

Galette met bloedsinaasappel

Galette met bloedsinaasappel

Benodigdheden:

Voor het deeg voor de galette:

  1. 300 gram bloem

  2. 50 gram poedersuiker

  3. ongeveer 1/3e theelepel bakpoeder

  4. 1 ei en 1 eigeel (gebruik het eiwit voor de korst!)

  5. 125 gram koude boter

  6. 1 eetlepel citroensap

  7. snuf zout

Ook nodig:

  1. 2 bloedsinaasappelen

  2. 75-100 gram amandelspijs met 1 theelepel lemoncurd

  3. 1/2 recept van banketbakkersroom

Voor de crunchy korst:

  1. 1 eiwit

  2. 1 eetlepel suiker

  3. 1,5-2 eetlepels geschaafde amandelen

Voor de glans van bloedsinaasappelsiroop:

1:1 suiker en sap van de sinaasappel

Galette met bloedsinaasappel

Galette met bloedsinaasappel

  1. Roer de droge ingrediënten van het deeg door elkaar. Voeg de boter toe en maak met je vingers rollende bewegingen tot het deeg om kruimels lijkt.

  2. Voeg nu het ei en de citroensap toe. Kneed het deeg goed door tot het netjes aan elkaar blijft plakken. Is het iets te droog, voeg dan eventueel nog wat vocht toe in de vorm van water, melk of citroensap. 

  3. Laat het deeg minimaal een half uur rusten. Je kunt het ook de avond ervoor maken. Zo kun je de volgende dag meteen aan de slag.

  4. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven)

  5. Rol het deeg uit tot een mooie cirkel van ongeveer 28 cm. Het deeg moet niet te dik zijn, maar ook niet zo dun, dat snel scheurt. Roer eventueel wat citroensap of lemoncurd door het amandelspijs om het wat smeuïger te maken. Bedek het deeg hiermee maar laat een strook van enkele centimeters rondom vrij.

  6. Smeer hier overheen de banketbakkersroom. Dit geeft de galette een wat zachtere smaak.

  7. Schil de sinaasappel en snij de bloedsinaasappelen in plakjes. Dat niet alle plakjes even groot zijn vind ik zelf extra mooi! Leg de plakjes over het banketbakkersroom. Sla de randen van het deeg dakpansgewijs terug over het fruit.

  8. Klop 1 eiwit met een vork los met 1 eetlepel suiker en voeg de geschaafde amandelen toe. Smeer het over de randen. Deze zullen nu knapperig en mooi bruin bakken.

  9. Bak de galette in ongeveer 35-45 minuten goudbruin.


Glanzen door siroop met bloedsinaasappelen

Om plakjes sinaasappel een glanzende uitstraling te geven maakte ik van het sap van 1 bloedsinaasappel, een siroop. Kook op iedere gram sap, 1 gram suiker in een pan en laat de het sap als het kookt ongeveer 5 minuten zachtjes inkoken. Het wordt een stuk stropiger. Laat de siroop iets afkoelen, maar niet te lang, anders wordt het te dik om de taart te bedekken. Smeer de siroop over de taart als de taart bijna is afgekoeld.

Galette met bloedsinaasappel

Gebruik een scherp mes om de galette in stukken te snijden. Vooral de sinaasappelen zijn een uitdaging om ze goed doormidden te snijden, maar het gaat je lukken!

Gerelateerde posts

bottom of page