Ken je iemand die de smaak van rabarber “nog moet leren waarderen?” Rabarber heeft best een zure ondertoon die niet iedereen meteen lekker vindt. Ik vind rabarber heerlijk, maar ik maak het wel graag zoet genoeg met suiker, kaneel of andere smaakmakers. In veel recepten van rabarbercake worden hele stukken rabarber meegebakken en dat geeft plaatselijk een zuurtje. In het recept voor Rabarbercake met custard en rabarbermoes is de smaak wat subtieler omdat je gekookte rabarber gebruikt, die al op smaak is gemaakt.
Wist je dat rabarber steeds zuurder tijdens het seizoen? Dus hoe vroeger aan de bak, hoe zachter de smaak.
Met dit recept bak je een super zachte cake. De cake rijst zachtjes en is door het vocht iets minder stabiel en neigt tot over de rand rijzen en niet naar boven. Dat is wat mij betreft zeker niet jammer, want de cake is heerlijk moist met een lekkere korst!
Rabarbercake met custard en rabarbermoes
Benodigdheden voor cakevorm van 22-24 cm
- 225 gram bloem
- 25 gram custardpoeder
- 2 theelepels bakpoeder
- 180 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 150 gram boter
- 2 eieren
- 1 eetlepel lemoncurd of rasp van 1/2 citroen
- 200 gram rabarbermoes
- 1/4e theelepel zout
Bereiding rabarbercake met custard en rabarbermoes:
- Verwarm de oven voorop 160 graden en bedek je cakevorm met bakpapier. Ik leg altijd een lap bakpapier over de breedte, zo kun je straks makkelijk je cake uit de vorm trekken.
- Klop de suiker met de boter totdat het romig is en licht van kleur. Klop nu ei voor ei hier doorheen en klop het geheel nog even luchtig.
- Mix de rabarbermoes er kort door.
- Spatel tot slot de droge, gezeefde ingredienten door het beslag en vul de bakvorm.
- Bak de cake in ongeveer 65-75 graden gaar en haal de cake voorzichtig uit de bakvorm. Hiervoor gebruik ik het bakpapier.
Hou jij ook zo van cakes bakken? Gewoon een lekkere plak geluk op je bordje? Dan is dit een bijzonder recept!
Hoi Carola, ik heb vandaag juist voor het eerst je rabarbercake uit 2014 gebakken. Die was niet zo hoog, maar wel heerlijk. Fris en een beetje zurig en smaakte naar meer. Ik heb die idd maar 55 min vlgs recept gebakken en toen was hij gaar. Voor herhaling vatbaar!
Ben benieuwd of deze cake met rabarbermoes de oudere overtreffen zal!
Ik wilde de cake gaan maken en had alles klaar staan…… alleen staat de hoeveelheid boter er niet bij!
Ik heb de gok gewaagd en 200 gr. boter gebruikt, is prima gelukt!! Ik heb ook nog een beetje overgebleven rabarbermoes gepureerd en er met poedersuiker een glazuur van gemaakt voor over de cake
Ohhhh Marietta! Excuus en jouw cake was vast nog romiger want ik heb zelf 150 gram gebruikt! Je hebt hem een heerlijke glazuur gegeven, dat staat ook altijd net iets mooier! Gelukkig dat het gelukt is. Overigens vind ik het ook een handig recept als je rabarbermoes over hebt. Groetjes Carola
Heel lekker en goed gelukt deze rabarber cake. Met rabarber uit eigen moestuin vanmiddag gebakken. Beetje plakkerig maar daardoor ook lekker van smaak.
Ha, ha, zeker, de cake is heel erg zacht en moist van binnen, maar dat maakt het ook weer eens wat anders. Leuk dat je hem gebakken hebt! Groetjes Carola