Zo zorg je goed voor je kruiden-plantjes!
top of page

Zo zorg je goed voor je kruiden-plantjes!


Zo zorg je goed voor je kruiden-plantjes!
Zo zorg je goed voor je kruiden-plantjes!

Zo zorg je goed voor je kruiden-plantjes

En zo gaan je plantjes weken tot zelfs maanden mee! Regelmatig hoor ik om me heen dat het kruidenplantjes zo snel dood gaan in het raamkozijn. “Vreselijk die plantjes, vooral basilicum, ze gaan steeds dood.”  Laat ik eerlijk zijn; dat had ik vroeger ook, maar met de jaren word je wijzer, tenminste dat hoop ik. Bij mij gaan kruidenplantjes zo lang mee tot ze kaalgeplukt zijn of ze zijn zo oud zijn dat er luizen in komen. Hoe dat kan?  Zo zorg je goed voor je kruiden-plantjes!

Ons aanrecht thuis grenst aan het raam bij een sloot. Het raam is op het noorden dus we hebben nooit direct zonlicht naar binnen, maar dat mag de pret niet drukken. Kruidenplantjes vinden het geweldig zo dicht bij het raam. Meestal hebben we ook twee, soms drie planten in het raam. In de zomer is dat basilicum, maar verder ook vaak peterselie of soms tijm, bieslook, rozemarijn of koriander.


Kruidenplanten in de keuken zijn handig om meerdere redenen: ze zijn altijd paraat, geven smaak aan menig gerecht maar ze brengen je gerechten ook vaak supersnel op kleur. Helaas is het keukenraam beperkt, net als de achtertuin, maar wat zou het leuk zijn om nog veel meer keuze te hebben.

Zo zorg je goed voor je kruiden-plantjes!
Zo zorg je goed voor je kruiden-plantjes!

Zo blijven de kruidenplantjes lekker fris?

  1. Let bij het aankopen goed op het plantje. Ziet het er fris uit? Ontstaan er nieuwe spruiten in de plant? Hoe ziet de grond eruit, is er goed voor het plantje gezorgd door de supermarkt of het tuincentrum? Is het bespoten of niet?

  2. Ja hoor, je mag best je neus even in de plant stoppen: ruikt hij lekker?

  3. Waar ga je het plantje plaatsen? Hoewel kruidenplantjes goed tegen de zon kunnen, staan ze soms pal op het zuiden wel erg te bakken en krijgen enorm snel dorst. Heb je  een plekje op het Oosten, Westen of Noorden over?

  4. Ook in de winter kun je goed voor je plantjes zorgen. De meeste planten houden het bij ons goed vol in het kozijn, zelfs met het rooster open. De enige die echt niet tegen koude kan is de basilicum. In de winter bewaren we deze kwetsbare plant op de keukentafel, een klein stukje bij het rooster vandaan.

  5. Kruidenplantjes geef ik iedere dag water. Niet een heel bad, maar uit ervaring weet je dat het ene plantje meer dorst heeft dan de ander. Probeer het goed te doseren voor een dag door naar de potgrond te kijken. Is het droog, bijna droog of nog nat. Het plantje wil water hebben, maar verdrink het niet.

  6. Het beste is als het water dat je geeft op kamertemperatuur is.

  7. Plantenvoeding is wat mij betreft niet nodig, kruidenplantjes leven over het algemeen te kort hiervoor.

  8. Wat mij betreft de belangrijkste tip voor kruidenplantjes maar ook voor kamerplanten: Geef je plant water vanaf de onderkant! Schenk nooit het water van bovenaf op de plantjes!



Wat mij betreft de belangrijkste tip voor kruidenplantjes maar ook voor kamerplanten: Geef je plant water vanaf de onderkant!

Is je kruidenplantje wel erg uitgedund? Verhuis ze naar je tuin! Veel planten zullen hun wortels diep in de grond laten groeien en zo kun je vaak nog na jaren van je plantjes genieten.
Zo zorg je goed voor je kruiden-plantjes!
Zo zorg je goed voor je kruiden-plantjes!

Heb jij  nog tips?

Laat het ons dan weten, daar worden we allemaal groener van!

Gerelateerde posts

bottom of page