Bramen plukken, bewaren en invriezen
Bramen, ieder jaar haal ik kilo’s van de struiken uit mijn tuin. Had ik oorspronkelijk maar één plant…., één van de takken vond de weg naar de grond en nu heb ik er twee. Genoeg vruchten dus om wat lekkers mee te maken. De vruchten hangen aan een tros en worden stuk voor stuk rijp, eigenlijk nooit allemaal tegelijk. Dus nadenken hoe je gaat oogsten is zinvol.
Als de eerste braam eenvoudig loslaat, is de oogsttijd begonnen
De oogst begint meestal begin augustus. Dit jaar plukte ik de eerste bramen al rond 10 juli dat is echt heel vroeg maar dat zal welk omen omdat we al zoveel warme dagen gehad hebben dit jaar, want 10 juli is echt heel vroeg. De eerste bramen lijken nog wat klein, maar al snel worden de exemplaren groter en voller.
Hoe voller de bramen en hoe donkerder de kleur; hoe lekkerder ze smaken. Laat je vooral niet verleiden bramen te vroeg te plukken. Laat de braam nog niet los, laat hem dan hangen, want dan is hij nog niet rijp. Het duurt dan niet lang meer en 1-2 dagen later kun je hem alsnog plukken.
Verse bramen bewaren
Bramen zijn kwetsbaar en kun je het beste in de koelkast bewaren. Bewaar ze liever niet langer dan 2-3 dagen in de koelkast. Fruitvliegjes vinden bramen ook verrukkelijk, dus ook om die reden is de koelkast aan te bevelen.
Hou je van verse bramen? Pluk ze dan en gebruik ze liefst meteen.
Bramen invriezen geeft meer sap
Persoonlijk hou ik erg van de volle smaak van bramen, maar ik ben minder gecharmeerd van de “dingetjes” in de bramen die soms wat stug zijn. Daarom maak ik van de bramen vooral sap, jam/gelei of siroop. Sap maken van bramen gaat het best als je ze een aantal dagen tot weken in de diepvries bewaard. De celwanden van de bramen zullen stuk gaan van de kou en de bramen zullen hun sap goed loslaten. Ideaal dus om sap te maken.
Steeds wat bramen bewaren in een ZIP-zakje in de diepvries: ideaal!
Behalve dat bramen meer sap geven als ze in de vriezer zijn geweest is het ook een handige manier om kleine beetjes bramen te bewaren. Verzamel elke dag of om de dag de bramen die je geplukt heb, maak ze schoon en laat ze even uitlekken. Bewaar de bramen vervolgens in een handig ZIP-zakje. ZIP-zakjes kun je heel gemakkelijk open en dicht doen en dat is ideaal. Zo kun je iedere keer iets toevoegen en als je zak vol is begin je aan een volgende. Op die manier kun je bramen sparen en in een keer een hele hoop bramen tegelijk verwerken.
Hoe lang kun je bramen bewaren in de koelkast en diepvries?
Bramen kun je in een goede diepvries zo’n 12 maanden bewaren. In de koelkast liever niet langer dan 2-3 dagen.
hoi. Ook ik doe het op dezelfde manier met de bramen.
Ik heb nu 3 jaar een tamme struik in m’n tuin. Ieder jaar meer opbrengst.
Vorig jaar 3.300 gr??
Ben benieuwd hoeveel gram ik er weer afhaal dit jaar.
Daarna bewaar ik ze zoals jouw voorstel, in de vriezer.
In oktober ga ik ze verwerken en maak er jam van. Heerlijk??
Ik zeef ze in een ouderwetse zeef zodat je er bijna geen pintjes in krijgt,.
Heerlijk.
Wow, 3,3 kg, dat is echt heel veel. Maar bewaren is zeker een goed idee, want ik ben al een paar weken aan de bak met bramen van vorig jaar. Groetjes Carola
Wij hebben zo enorm veel bramen…en heel veel vogels die die bramen lusten. Dus het is elk jaar de kunst eerder te zijn dan de gevleugelde snoepers. Oja en onze kippen springen hoog op voor een braampje… onze bramen hebben in ieder geval geen doornen. Dat maakt het plukken een stuk gemakkelijker. De bramen die we te pakken kunnen krijgen worden of gelijk opgegeten of verwerkt in yoghurt, kwark, cake, taartgarnering of ze gaan de diepvries in.
Hoi Clair, nee wij hebben niet veel last van vogels op dit moment. In de winter zijn er veel meer vogels dus de restjes in het najaar en de druiven die hier nooit lekker worden zijn voor hen. De rest oogst ik snel zelf. Handig om vruchten in de tuin te hebben waarmee je alles last minute kunt versieren! Groetjes Carola