Mariette van Tuyl heeft heeft een heerlijk bakblog: Zoetrecepten. Mariette is de afgelopen jaren steeds gezonder is gaan bakken, maar af en toe laat ze de teugels los en dan bakt de meest prachtige taarten. Gezonde blondies met witte bonen en kokos heb ik geproefd bij de boekpresentatie van haar nieuwe bakboek Puur Zoet dus ik wist hoe lekker ze waren.
Soms vind ik het leuk om aan de lezers te vragen welk recept ik moet gaan bakken uit een boek. Ik zocht 3 recepten uit, vroeg toestemming aan de uitgever en liet de lezers beslissen. De uitslag was vrijwel unaniem voor de gezonde blondies en dus waren de witte bonen al snel in huis.
Mariette is een echte perfectionist. Alle recepten moesten echt top worden in haar boek. Zo heeft ze dit recept geloof ik maar liefst zeven maal moeten maken voordat ze tevreden was over het resultaat; en dat resultaat mag er dan ook wezen.
Bonen in gebak; je komt het steeds vaker tegen.
Bonen in gebak? Yes ik heb het vaker gedaan en geloof me, je proeft het niet. De bonen geven structuur aan gebak waar je anders boter en bloem voor nodig hebt. Laat ik wel eerlijk blijven: het is natuurlijk geen gewone blondie, maar in gewone blondies gaat zoveel boter en suiker, dat kun je niet echt vergelijken. Mariette gaf als tip om 100 gram witte chocolade toe te voegen en dat proefde je heel goed terug en dat is zeker een aanrader! Het is ietsje zondiger, maar de blondies vind ik nog steeds een gezonde keuze.
Ik koos er niet alleen voor om witte chocolade toe te voegen, in plaats van kokosroom gebruikte ik slagroom omdat de blondies thuis anders niet gegeten worden en het is ook makkelijker verkrijgbaar. Eet jij vegan of lactosevrij; kies dan voor een andere room en laat de witte chocolade staan.
Gezonde blondies met witte bonen en kokos
Benodigdheden voor 18 stuks:
- 400 gram cannellinibonen, uitgelekt gewicht 250 gram
- 50 gram zoetmiddel, ik koos voor oerzoet
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 2 theelepels bakpoeder
- 100 ml kokosroom (ik gebruikte slagroom)
- 75 gram kokosrasp
- 100 gram grof gehakte witte chocolade
Voor bovenop:
- geraspte kokos of kokosvlokken die je kort roostert in een pan of oven
- Kokos- of slagroom dat over is uit de verpakking
- Eventueel een stukje kleurig fruit
Bereiding Gezonde blondies met witte bonen en kokos
Bekleed je bakvorm met bakpapier. Mijn vorm was ongeveer 18 x 28 cm.
Je hebt bij dit recept geen gewone mixer nodig maar een staafmixer, een blender of een keukenmachine. Spoel de bonen af en laat het vocht uitlekken. Maal de bonen met de suiker, de eieren, het vanille extract, het bakpoeder en de room met de keukenmachine of blender tot het egaal en glad is. Dit duurt een paar minuten.
Roer de geraspte kokos en de chocolade erbij. Ik liet het beslag ongeveer 10 minuten staan zodat het vocht in de gerapte kokos kon trekken, dit stond niet in het recept, maar dit doe ik zelf altijd bij ingrediënten die veel vocht absorberen zoals kokos en (gemalen) havermout.
Vul de bakvorm en bak de blondies in ongeveer 30-35 minuten gaar.
Laat de plaatcake goed afkoelen voor je het in stukken snijdt. Het oog wil ook wat en daarom strooide ik wat geroosterde kokosvlokken over de bovenkant. De slagroom die over was maakte de kleine blondies ietsje zondiger, maar zo lekker!
Heerlijk hoor, nu mag jij aan de bak met dit bijzondere recept. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Nieuwsgierig naar wat Mariette van Tuyl nog meer voor je in petto heeft in haar bakboek Puur Zoet, een review vind je hier.
Puur Zoet bevat meer dan 80 ideeën om aan de bak te gaan op een wat gezondere manier. De recepten zijn bijna alllemaal vegan, gluten- en lactosevrij.
Zin om zelf aan de bak te gaan? Puur zoet van Mariette van Tuyl is verkrijgbaar bij de boekenwinkel voor 24,99.
Bestel je het via Bol.com, dan wordt het gratis naar je verzonden en ligt het vaak de volgende dag al op je deurmat!
Hoi Carola,
Kan ik de kokos helemaal weglaten? Mijn man en ik houden geen van beiden van kokos. Ik heb ooit zonder te weten wat het was, een hap van een bounty genomen. Ik dacht dat het een mars was. Oh …wat was dàt vies zeg! Nu weet ik niet of kokosvlokken ook zo smaken, maar ja….het heet ook kokos! Ik krijg er gewoon kippenvel van bij de gedachte alleen al!
Ook weet ik niet of ik gebak met bonen erin aan mijn man kwijt kan, maar dat wil ik wel proberen. Alleen zonder de kokos als dat kan.
Bij voorbaat dank voor je antwoord.
Een hartelijke groet,
Marja
Hoi Marja,
Dit is echt een uitgebalanceerd recept, Mariette heeft er een tijdje aangewerkt. Je kunt het natuurlijk weghalen, maar dan haal je een zoetje uit de blondie en ook een structuur. Ik kan je niet een exacte vervanger beloven, maar ik zou zelf aan de slag gaan met een deel havermout en iets meer zoeten. Of een deel geroosterde grofgemalen nootjes. Misschien probeer ik het zelf een keer uti, want het is een bijzonder basisrecept. Ik heb eerder chocoladecakejes van Rens Kroes gebakken met kikkererwten en die waren echt heel lekker. Als je het graag wilt, kijk dan wat je aan ingredienten eruit haalt en waardoor het vervangen zou kunnen worden.
De kokosvlokken hoeven er niet op, dat heb ik zelf gedaan omdat ik het er anders een beetje kaal uit vindt zien. Veel succes mocht je toch aan de bak gaan!