Ken je het sprookje van knapperig brood dat je niet hoeft te kneden? Dit is er weer zo eentje. Een magisch recept, want ook als jij geen baktalent hebt, kun je met een beetje roeren, versieren met rozemarijn en pijnboompitjes, vol trots dit heerlijke Focaccia met rozemarijn zonder kneden aan je gasten presenteren. Nee, je hebt het niet uit de supermarkt maar helemaal zelf gemaakt. Oooooh, wat hou ik van vers gebakken brood!
Met dit recept roer je de ingrediënten door elkaar en heb je toch al na een paar uur een lekker brood, zonder moeite. Het geheim zit hem in het gist en het voldoende toevoegen van water.
Ik hou van bakken maar ik hou er niet van om zo’n 20 minuten brood te moeten kneden. Dat vind ik éémalig leuk om te proberen of dat lukt, maar even een brood bakken zonder machine… liever niet. Maar misschien ben jij wel zo stoer, respect! Ik heb het geluk om zowel een keukenmachine te hebben als een broodmachine en deze twee mogen voor mij het werk doen. De broodmachine gebruik ik overigens vooral om te kneden en rijzen, afbakken doe ik liever in de oven omdat de vorm van het brood uit de machien wel erg saai is.
Focaccia met rozemarijn zonder kneden maken
Benodigdheden voor 1 brood, verdubbel eventueel de ingredienten:
- 250 gram bloem, het liefst Italiaanse Farina di grano tenero tipo “0”, maar gewone bloem werkt ook
- 1 zakje gedroogde gist van 7 gram
- 15 gram suiker
- 4 gram zout
- 200 ml lauw water van ongeveer 25 graden
Na het rijzen:
- 1 flinke tak rozemarijn
- ongeveer 2 eetlepels pijnboompitten
- grof zout
- olijfolie
Bereiding Focaccia met rozemarijn zonder kneden:
Roer de ingrediënten goed door. Na enkele minuten is het klaar. Het deeg is wat vochtiger dan normaal, maar hierdoor wordt het brood straks heerlijk luchtig en knapperig. Naar verhouding gebruikt dit deeg meer gist dan normaal; samen met de suiker zal het brood hierdoor makkelijker rijzen. Laat het deeg een uur rijzen in een schaal welke je afdekt met plastic of bijvoorbeeld een pedaalemmerzak.
Hak na een uur de rozemarijn wat fijner. Liever niet te fijn anders zie je het straks niet meer goed terug in de foccacia. Meng de rozemarijn door het deeg en duw het deeg plat op een vel bakpapier en laat het opnieuw tochtvrij rijzen. Bedek het deeg met een vel plastic dat je in gesmeerd hebt met olie. Zo blijft het deeg niet aan het plastic kleven. Verwarm na 45 minuten de oven voor op 220 graden. Duw, terwijl de oven opwarmt, met je vingers putjes in het deeg. Laat hier wat olijfolie over druppelen en bestrooi het vervolgens met pijnboompitten en grof zout.
Verhuis het brood naar de oven. Verlaag na 5 minuten de oven naar 200 graden en bak je Focaccia met rozemarijn zonder kneden in ongeveer 12-15 minuten goudbruin en knapperig.
Dit recept is voor 1 brood, maar ik raad je aan om het te verdubbelen!
Hoi Carola,
Dit is een recept naar mijn hart! Ik hou van zulke recepten. Nu komt dat mede doordat ik door de diabetes een zenuwaandoening heb waardoor armen, benen, handen en voeten geen kracht hebben. Ik kan er wel wat mee, maar niet lang en ook niet met veel kracht zoals bij kneden. Nu heb ik wel een Kitchenaid met dreghaak dus dat kneden gaat dan ook nog wel. Maar vaak moet je, vooral als er wat door moet, nog met de hand nakenden voor je kunt gaan bakken om het zijn vorm te geven. En dat gaat nou net niet. Dus dit recept is ideaal voor mij!
Ik heb een vraag…..kan ik ook speltbloem of -meel gebruiken voor dit heerlijke brood? Ik eet nl. altijd speltbrood.
Alvast bedankt voor het erin duiken, en tot de volgende keer.
Een hartelijke groet,
Marja
Hoi Marja, dat kan zeker. Er zijn overigens nog veel meer recepten zonder kneden; zie het tabblad bij brood zonder kneden. Probeer er eens eentje uit! Succes en groetjes Carola
Begrijp ik nu goed dat het eerst een uur moet rijzen en op de bakplaat nogmaals 3 kwartier?