Heb jij al eens zelf notenpasta gemaakt? Dit kan met vrijwel iedere noot, maar oom met pinda’s. Of je nu pasta maakt omdat het gezond is, of omdat je net als ik een zakje cashewnoten over had die tegen de datum liepen; probeer het eens! Soms moet je iets maken omdat het proces zo leuk is om een keer mee te maken. Je hoeft zelf niets te doen, maar de machine draait, draait en draait en er gebeurt een mirakel! Ineens laat de noot zijn vetten vrij en instaat er een zacht smeersel.
Dat cashewnoten gezond zijn, daar hoef ik verder niet op in te gaan want dat is algemeen bekend. Maar wist je ook dat ze minder vet bevatten dan veel andere noten en pinda’s?
Cashewpasta maken is zo makkelijk; het enige dat je echt nodig hebt is een keukenmachine. Ik heb zelf een klein exemplaar. Ik vermoed dat een staafmixer het werk niet aan kan en de vorm van een blender lijkt me ook niet zo geschikt. Misschien dat een hakmolen het werk wel aan kan. Maar hier heb ik geen ervaring mee, heb nog een hakmolen nog nooit gebruikt.
Pimp je cashewnotenpasta door een snuf chilipoeder, misschien zelfs een gerookte paprika voor de liefhebber en wat zeezout.
Cashewnoten pasta maken
Benodigdheden voor 1 pot:
- 1 zakje cashewnoten, 200-300 gram naar eigen keuze
- zout
- chili
- schone pot die uitgekookt is in water
- keukenmachine
Bereiding cashewnoten pasta maken
Hoe werkt dat nu en waarom is dit zo makkelijk? En wat voor eter ben jij eigenlijk? Zelf vind ik het lekkerst om cashewnoten kort te roosteren in een oven van ongeveer 170 graden. Dat geeft de cashewnoten lekker veel smaak. Maar het kan ook zijn dat je voor de raw versie gaat; rauwe cashewnoten. Beide manieren kun je gebruiken.
Om de keukenmachine een handje te helpen, kun je de noten alvast iets fijner maken met een mes of met een deegroller. Doe de stukjes noot vervolgens in de keukenmachine. Zet de machine aan en blijf een beetje in de buurt. Je hoeft niets meer te doen maar de machine maalt van grote noten, stukken noten, notengruis, grove pasta en vervolgens tot een zachte romige pasta. Verwijder zo nodig af en toe met een spatel de zijkanten in de kom.
Je geduld wordt beloond na een minuut of 7-10: er ontstaat een zachte cashewpasta.
Het is zo leuk om te zien dat de grove noten fijner worden en dat na 7-10 minuten uiteindelijke de noot uit elkaar valt, de olie vrijkomt en er zowaar een smeuïge ontstaat. Voeg een klein beetje zout en eventueel wat chilipoeder naar smaak toe. Begin met een klein beetje, je kunt altijd nog meer toevoegen.
In de ban van zelf je pasta maken? Je kunt hiervoor iedere noot gebruiken of pinda’s. Of varieer eens met een combinatie van diverse noten.
Cashewnotenpasta is ongeveer een maand houdbaar in de koelkast. Verdeel de pasta eventueel over 2 kleine potten, dat maakt het nog iets langer houdbaar omdat de tweede pot wat langer goed gesloten dicht blijft.
Nou zeg, ook toevallig, ligt daar een zak ongezouten pinda’s oud te worden. Die gaan er straks aan. De cashew noten mogen nog een paar weken blijven liggen. Wat een pech, heb ik weer!!
Hoi Hanny, nou vervelend zeg, dat je pinda’s bijna over de datum zijn! ? Veel succes
Hoi Carola,
Wat vervelend nou…heb ik een zak walnoten en een zakje amandelen die bijna over datum gaan. Wat een pech zeg, maar ook geluk dat ik toevallig net jouw berichtje zag over notenpasta maken!
Pech en geluk binnen enkele seconden…heel bijzonder. Net zo bijzonder als deze notenpasta’s zullen zijn!
Bedankt voor het recept en tot en volgende keer.
Hartelijke groetjes,
Marja
Hoi Marja, Wat bijzonder… en ineens blijkt iedereen een zakje vergeten te zijn, ha, ha. Ik ben soms zo zuinig op bepaalde ingrediënten dat ik ze bijna vergeet. Dan zijn dit handige recepten om ze toch te gebruiken. Groetjes en tot de volgende x meer weer. Carola
Lieve Carola, wat voor een machine zou ik hiervoor kunnen kopen? Wil ook graag een kleintje en geen bakbeest. Heel graag het typenummer ook. Bij voorbaat dank en bedankt voor je recepten. Lucia
Hoi Lucia,
Zelf heb ik een kleine keukenmachine (met van die messen) en dat gaat prima. Ik heb wel eens gehoord van anderen dat een blender het niet kan maken, een koffiemolen kan het ook niet want die kun je niet 10 minuten lang gebruiken. Van een hakmolen weet ik het persoonlijk niet. Deze heb ik zelf nog nooit gebruikt. Zelf heb ik een magimix mini plus. Hij werkt super maar….. we gebruiken hem vaak thuis ook om bv. wortels of kaas te raspen en in de loop der jaren heb ik best zo af en toe dure accessoires moeten aanschaffen. Eigenlijk ieder jaar zeker wel 1 artikel. Jammer dat dit zo kostbaar is want de magimix zelf is een machine die heel goed is. Ik las ook goed dingen over Bosch MCM3501M MultiTalent 3.
Succes met je zoektocht! Groetjes Carola