Sinaasappel curd taart met amandelen
top of page

Sinaasappel curd taart met amandelen


Sinaasappel curdtaart met amandelen
Een paar weken geleden maakte ik sinaasappelcurd, ik had nog een paar lekkere sinaasappels over en ik wilde het graag uitproberen. Missie geslaagd; wat is dat lekker!  Maar nu stonden er 3 potjes in de kast en daar wilde ik toch iets mee doen. De potjes zijn goed schoon gevuld en afgesloten, dus ze blijven wel een tijdje goed. De frisse citrussmaak inspireerde met tot dit recept van sinaasappel curd taart met amandelen.


Zo ontstaat spontaan een recept. Wat wil ik? Wat heb ik eigenlijk in huis? Kan het ietsje gezonder?

Sommige recepten ontstaan ter plekke. Wat is er in huis, wat wil ik graag op dat moment. Ik probeer iets minder boter te gebruiken, omdat boter op dit moment behoorlijk prijzig is maar ook omdat plantaardige olie ook iets gezonder is. Ik heb iets minder olie gebruikt, dan gebruikelijk is bij een dergelijk recept. Door de olie is het toch een lekker zachte cake geworden. Geloof me, als je dit taartje vers gebakken eet, mis je het echt niet!


sinaasappelcurd op amandelspijs

Steeds vaker alternatieven voor boter, zo gebruik ik ook graag olie in cake-recepten; goedkoper en plantaardig.

Wat had ik nog meer in huis; een restje amandelmeel. Altijd lekker in taart! Hiermee belegde ik de laag onder de curd. Na het bakken zou je zweren dat er een laag amandelspijs op ligt, maar het is alleen meel, zonder suiker. Heb je geen amandelmeel, je kunt ieder soort noten gebruiken en fijn malen.O

Sinaasappel curd taart met amandelen

Benodigdheden voor een springvorm van 20 cm.

  1. 150 gram zelfrijzend bakmeel

  2. 2 medium eieren

  3. 100 gram suiker

  4. 2 zakjes vanillesuiker

  5. 50 gram neutrale olie (bv zonnebloemolie of arachideolie)

  6. 75 gram amandelmeel of gemalen noten naar eigen smaak (of maal ze zelf met je koffiemolen)

  7. 250 gram lemoncurd

  8. 2 eetlepels geschaafde amandelen

  9. 2 theelepels suiker

  10. Snuf zout

Voor bovenop eventueel:

  1. Poedersuiker



Sinaasappel curdtaart met amandelen

Zo maak je deze taart met sinaasappel curd

Zet de oven aan op 160 graden elektrisch of op 180 graden met boven- en onderwarmte. Bedek de springvorm met bakpapier. Omdat ik bang was dat de springvorm misschien ging lekken, beslag met olie is een stuk dunner, heb ik het vel onderin de springvorm dubbel gedaan zodat de kieren van de ring wat strakker zaten. Het ging goed!



Klop de eieren luchtig en voeg beetje bij beetje de suiker en vanillesuiker erbij. Voeg het zelfrijzende bakmeel, de olie en het zout toe en spatel dit door het beslag. Vul de springvorm voor de helft met het beslag. Strooi het amandelmeel over het beslag. Scherp voorzichtig de sinaasappelcurd met kleine schepjes hier overheen en verdeel het voorzichtig. Bedek de curd met de tweede helft van het beslag. Strooi eventueel wat geschaafde amandelen bovenop met wat suiker, het oog wil ook wat!


Bak de cake in ongeveer 40-50 minuten gaar in de oven. Hou na 30 minuten de cake in de gaten dat hij niet te bruin bakt.


Sinaasappel curdtaart met amandelen

Laat de taart goed afkoelen. Strooi vlak voor het opdienen wat poedersuiker over de taart en versier het met de sinaasappelpartjes. Een likje sinaasappelcurd bij je taartpuntje is natuurlijk altijd een goed idee, een toefje slagroom natuurlijk ook...

Gerelateerde posts

bottom of page