Niet iedereen mag of wil eieren eten. Het kan zijn dat je lichaam reageert op eieren of misschien eet je graag vegan. Bij het bakken kun je eieren in gebak soms vervangen door bijvoorbeeld banaan, pindakaas, appelmoes, geweekte chia- of lijnzaad. Het werkt allemaal wat bindend, maar het bakt niet als ei. Ingrediënten als appelmoes, pindakaas en banaan geven bovendien een dominante smaak aan je baksel. Dat is niet het geval bij dit fijne alternatief: Egg replacer als ei-vervanger!
De egg replacer doet waar het voor bedoeld is; een ei vervangen bijvoorbeeld in cakes, koekjes, gebak, pannenkoeken en zelfs meringues. Het geeft net als ei binding en door het rijsmiddel dat erin zit, ook wat volume.
In een verpakking zitten maar liefst 66 “eieren”. Nieuwsgierig geworden, ben ik voor je aan de slag gegaan. Zelf eet niet ei-vrij, maar ik vind het leuk om alternatieven beter te leren kennen, want ik krijg met enige regelmaat vragen of eivrij bakken.
Waaruit bestaat de egg-replacer
Een doos vol poeder? Maar wat zit er eigenlijk in? De eivervanger bestaat uit 2 glutenvrije meelsoorten: aardappelzetmeel en tapiocazetmeel. Als rijsmiddel wordt calciumcarbonaat gebruikt. Om het rijzen te ondersteunen een zuur: citroenzuur. Het bindmiddel is plantaardig: methylcellulose.
Je kunt de egg replacer dus ook gebruiken als je glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, gistvrij, ei-vrij en dus vegan bent.
Hoe vervang je een ei, een eiwit of een eidooier?
- Ei vervangen: 3 gram poeder (1 theelepel) en 30 gram water goed doorroeren.
- Eiwit vervangen: 3 gram poeder (1 theelepel) en 15 ml water goed doorroeren.
- Eidooier vervangen: 3 gram poeder (1 theelepel) en 7,5 ml water (halve eetlepel) goed doorroeren.
Scrambled eggs, gekookte of geporcheerde eieren kun je er niet mee maken, de egg replacer gebruik je voor de rijzende, bindende en luchtige werkingen. De mix is niet bedoeld om puur te eten en dus kan het niet de smaak van ei toe voegen aan je gerechten.
Een ei vervangen met de eggreplacer? Werkt dat?
Onlangs heb ik caketjes gebakken met de eggreplacer en het werkt. Ik moet wel zeggen dat de structuur en smaak anders is dan bij een gebruikelijk ei, maar de cakejes zijn goed gelukt en smaken goed. Het is net als de vega-burger die niet hetzelfde kan smaken als een echte hamburgeromdat je de structuur en smaak van het vlees niet hebt. Of alternatieven voor brood welke nooit zo luchtig kunnen worden omdat je de gluten mist. Zo is het ook met dit alternatief. Het lukt goed, maar is anders. Daarbij moet je ook een beetje open staan voor een ander resultaat. Leuk toch, bak je zonder ei toch maar mooi een schaal vol cakejes!
Voor is de eggreplacer een heel fijn alternatief als je geen ei wilt eten of mag eten. Het is niet dominant van smaakt, werkt en met een doosje heb je zowaar 66 eieren op voorraad!
Het recept voor deze cakejes zal ik binnenkort online zetten, het lijkt ook ook erg luek om een keer meringues bakken en pannenkoeken te maken met deze vervanger.
Waar is egg replacer of ei-vervanger te koop?
Egg replacer is te koop in sommige XXL supermarkten (o.a. bij AH) , winkels vol gezondheidsproducten, vegan of biologische producten. Ik vond het zelf bij mij bij een dorp in de buurt.
Veel meer recepten met egg-replacer vond ik het het bakboek van Funky vegan van Emma Herngreen. Een superleuk bakboek en een aanrader als je eivrij wilt eten en bakken.
Het Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen is verkrijgbaar in de boekenwinkel voor 20,99.
Nieuwsgierig? Hier Lees je het review met lekker veel foto’s!
ISBN: 9789000364558
Note: Dit is geen gesponsord artikel. Ik leerde het ingrediënt in bovenstaand boek kennen en ik ben op onderzoek gegaan naar het product en de effecten ervan in de oven.
Leuk zo’n blog!!! Mijn zoon mag geen eieren eten ivm allergie. Zo mag hij ook geen melk, noten en pinda’s. Altijd een gepuzzel om wat lekkers en soortgelijk (feest)gebak neer te zetten! “Mam, ik wil ook zo’n mooie verjaardagstaart!” Ik ben benieuwd naar je recept!
Hoi Jitske, ohh wat vervelend. En je wilt je kind zo graag iets lekkers geven. Eigenlijk altijd maar zeker met zijn verjaardag.Ik ben benieuwd wat zijn ideale verjaardagstaart is, waar loop je op vast, hoe kan dat opgelost worden en liefst ook niet zo dat je een paar dagen aan het bakken bent. Rondom verjaardagen heb je vaak al genoeg stress. Melk kun je redelijk makkelijk vervangen, noten en pinda’s is jammer. Wist je dat je ook gemalen tijgernoten (tijgernotenmeel) kunt gebruiken? Het klinkt alsof het noten zijn maar het zijn knolletjes die je goed fijn moet malen of heel fijn moet kopen. Ik vind het erg lekker, smaakt als amandelmeel en is ietsje zoeter. Groetjes Carola