Misschien wel het lekkerste koekje van Nederland: de sprits! Vers gebakken smelt het bijna op de tong en dat is ook niet verwonderlijk want een lekker koekje bevat nu eenmaal boter en suiker. In Nederland vind je spritsen vaak in een zigzag-vorm; de Utrechtse sprits. Maar je kunt je spritsen ook als een rozet spuiten, dat heten ze Goudse spritsen.
De gewone basic sprits is heel eenvoudig. Het moeilijkst aan de sprits is dat de boter goed zacht moet zijn anders laat het deeg zich niet door het spuitmondje spuiten. Op een zomerse dag is dit niet zo moeilijk dan is boter behoorlijk soepel buiten de koeling, maar in de winter moet hier iets harder voor werken.
Tips om te zorgen dat het deeg van spritsen zich iets makkelijker laat spuiten.
Boter moet zacht zijn maar niet smelten. Leg de boter dus niet in de zon of op de verwarming in de winter. Weeg de boter af, snij het in kleine stukjes en leg het wat dichterbij bij een warmtebron, maar niet te dichtbij. Zo kan het zachter worden, maar zal het niet smelten. Bij het kneden zullen je handen de boter ook zachter maken. Kneed het deeg dus goed door en kneed eventueel ook het deeg als je het al in de spuitzak hebt gedaan als dit nodig is.
Heb jij problemen met kracht zetten met je handen; dan kun je misschien beter margarine gebruiken. Dit geeft een iets zachter deeg.
Spritsen maken
Benodigdheden:
- 200 gram zachte boter
- 250 gram bloem
- 115 gram fijne suiker of witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eidooier
- 1/4 theelepel zout
Ook nodig:
- spuitzak (geen snoepzak, deze is niet stevig genoeg)
- kartel spuitmondje van ongeveer 1 cm
Spritsen? Zo bak je ze!
- Leg de spuitzak klaar met een spuitmondje en drapeer een vel bakpapier op je bakblik.
- Mix de boter en suiker met een handmixer totdat het licht van kleur en romig is. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en kneed het deeg met de hand tot het lekker soepel is. Vul je spuitzak.
- Je kunt iedere vorm spuiten die je wilt. Een rozet of bijvoorbeeld een letter. Ik maakte S’jes, misschien wel leuk met Sinterklaas? Ook spoot ik een aantal rijen met het zigzag-patroon.
- Verwarm je oven voor op 165 graden met een hete lucht oven of op 180 met boven- en onderwarmte en bak de spritsen in 16-18 minuten gaar tot de randjes beginnen te verkleuren.
- Losse koekjes kun je laten afkoelen, maar heb je een zigzag-patroon gespoten, dan moet je deze zodra het blad uit de boven komt in stukken snijden omdat de koek zacht is als het uit de oven komt.
- Laat de koekjes afkoelen.
Hoe moet je deze koekjes bewaren?
De koekjes zijn een beetje kwetsbaar, dus vervoer spritsen voorzichtig. Spritsen blijven zeker een paar weken heerlijk, maar sluit de trommel goed af, anders worden ze zacht. Wil je de koekjes bewaren voor later? Vries ze dan in!
Welke bloem gebruikte je? Zelfrijzende bloem of patisseriebloem? Kan ik de keukenrobot laten kneden of moet het werkelijk met de hand gebeuren? Dank je wel en fijne avond
Hoi Diane,
Voor dit recept heb je bloem nodig, geen zelfrijzendbakmeel want daar zit bakpoeder in en dat is bij dit recept niet nodig. Ik gebruik altijd gewone bloem van de supermarkt, niets bijzonders en dat werkt heel goed. Ik denk dat je het deeg ook geheel met de machine kunt maken, maar dan alleen op warme zomerdagen. Boter neigt toch naar stevig aanvoelen en dan krijg je het deeg niet goed met een spuitzak gespoten. Je zou ook margarine kunnen gebruiken, deze is iets zachter en lukt wellicht wel zonder kneden met de hand. Het kneden is overigens niet zwaar hoor, niet te vergelijken met bv. het kneden bij brood bakken. Groetjes Carola
Dank je wel en ik heb ze gisteren gemaakt met gewone bloem uit de supermarkt. Het was inderdaad zeer moeilijk om het deeg uit de spuitzak te krijgen en vermoedelijk had ik toch ook een grotere spuitmond moeten gebruiken. Dus op het einde heb ik de rest van het deeg uit de spuitzak geschraapt en er bollekes ter grootte van een knikker van gerold, op de bakplaat gelegd en er met een vork een lijntje in getrokken. De smaak was wel lekker en het resultaat … niet zoals het jouwe maar toch behoorlijk. Deeg weggooien zou zonde geweest zijn; het waren dan wel geen spritskoeken maar ja …
Hoi Diane, Als ik eerlijk ben zijn jouw koekjes net zo lekker als de spritsen, ze hebben alleen niet die specifieke vorm. Waarom noem je ze niet Diaantjes. Groetjes Carola
Ik heb ze inderdaad, al lachend, Dianekes genoemd 🙂
Ohhhh je eigen koekje; hoe cool!