Tarte tatin met uien en rozemarijn
top of page

Tarte tatin met uien en rozemarijn


Tarte tatin met uien en rozemarijn
Tarte tatin met uien en rozemarijn
Een tarte tatin als klassieker bak je met lekker grote stukken appel. Een appeltaart; wie houdt er niet van, maar deze is niet altijd even avontuurlijk. Heb je wel eens uien gebakken en hier een snufje bruine basterdsuiker bij gevoegd? Langzaam bakkend karameliseren de uien en dit is goddelijk bij je avondmaaltijd of op uienbrood. Dan weet je dat deze twee heel goed combineren. Deze tarte tatin met uien en rozemarijn is geïnspireerd op een recept uit Heel Holland Bakt van 2019.

Lijkt mij ook erg lekker en leuk om te presenteren: Kleine hartige tarte tatin met uien. Je hebt dan wel kleine vormen nodig; maar wellicht werkt een cupcakevorm waar je bakpapier in gebruikt ook?

Je kunt vrijwel iedere ui gebruiken, maar sjalotten zijn zacht van smaak en door de vorm makkelijker te verwerken dan de grote Hollandse joekels. Er gaan overigens best veel sjalotjes in deze taart; wel 500 gram!


Leg de sjalotten op zijn kop bij tarte tatin
Tarte tatin met uien en rozemarijn

Tarte tatin met uien en rozemarijn

Benodigdheden:

Voor het deeg:

  1. 175 gram bloem

  2. 1 eidooier

  3. 50 ml ijskoud water

  4. 75 gram koude boter in blokjes gesneden

  5. 3 gram zout

Voor de karamel:

  1. 150 gram suiker

  2. 50 ml water

  3. 70 gram slagroom

  4. Klein klontje boter

Voor de uienvulling:

  1. Klein klontje boter

  2. 1 eetlepel suiker (liefst donkere basterdsuiker)

  3. 1 eetlepel balsamico azijn of azijn naar keuze

  4. 500 gram kleine sjalotten

  5. Snufje peper en zout

  6. Takje rozemarijn in wat fijnere stukjes

Ook nodig: 

  1. Tarte tatin bakvorm; ik gebruikte een koekenpan van 24 cm van Buyer, deze is geheel van ijzer en kan zo de oven in

Bladerdeeg bovenop de uien bij tarte tatin

Tarte tatin met uien en rozemarijn

  1. Kneed eerst het deeg door de bloem, de eidooier het zout en de boter kort te mengen. Dit kan met een machine maar met de hand gaat dit ook goed. Meng kort zodat het deeg niet warm wordt. Als het deeg kruimelig wordt mag het koude water erbij.

  2. Meng tot een rol, druk het wat plat en laat het in plastic folie koelen in de koelkast.

  3. Verhit in een pan de boter, de suiker en het water. Roer het geheel niet door, maar maak eventueel een draaiende beweging met de pan. Zodra de karamel de juiste kleur krijgt mag de slagroom erbij. Dit kan heftig reageren op de temperatuursverandering, dus let goed op. Is je karamel te dik? Voeg dan nog wat slagroom toe.

  4. Verwarm de oven voor op 190 graden met hete lucht of op 210 graden met boven en onderwarmte.

  5. Vet je bakblik of pan in en zet het paraat.

  6. Maak de sjalotten schoon en snij ze in de lengte doormidden. Verwarm je pan met een klontje boter en bak je uitjes op een zacht pitje. Voeg de suiker, de azijn, de rozemarijn, de peper en het zout toe

  7. Vul je bakblik of ijzeren koekenpan met de karamel en leg hier de gebakken sjalotjes op in een cirkel, met de bolle kant van de ui naar beneden. Dit wordt straks de bovenkant!

  8. Rol het deeg uit op je werkblad, net ietsje groter dan je vorm is. Prik gaatjes in het deeg en leg het over de uien. Bak de tarte tatin met uien en rozemarijn in ongeveer 22-25 minuten goudbruin.

  9. Het omkeren van de tarte tatin vraagt om wat aandacht: leg een bord op de tarte tatin en draai hem om. Let op! De hete karamel kan iets langs de zijkanten druipen. Ik hou mijn ovenhandschoenen zelf dan ook aan! 


Tarte tatin met uien en rozemarijn

Opgelet: bij het omdraaien kan de karamel op je handen morsen en deze verhitte suiker is heel erg heet


Eet je tarte tatin als hij nog lekker vers gebakken en warm is!

In plaats van een tarte tatin schaal gebruikte ik deze pan; hij gaat misschien wel een leven lang mee!


Inspriatie en bron: Heel Holland Bakt.

Gerelateerde posts

bottom of page