Spicy pompoenbrood
top of page

Spicy pompoenbrood


Spicy pompoenbrood
Spicy pompoenbrood
Hoewel aan de andere kant van de oceaan pompoen ieder najaar veel pompoen wordt gegeten, wil het in Nederland nog niet helemaal lukken. Pompoen wordt vermoedelijk wel meer gegeten en is goed verkrijgbaar, maar ik heb nog geen bakkerij gezien die een taart of cake met pompoen verkoopt. Help mee om daar verandering in te krijgen; bak dit heerlijke spicy pompoenbrood en vertel het rond! De zachte smaak kun je heel breed gebruiken; zowel zoet als hartig.

Gebruik je leftovers in de keuken ook bij het bakken; dat kunnen eiwitten, eigeel zijn, maar ook fruit en groente.


Pompoen over? Aan de bak ermee!

Pompoen is heel zacht van smaak en structuur, een beetje zoet. Laat ik eerlijk zijn, pompoenbrood is net als bananenbrood, meer een healthy cake dan brood, maar ik noem het zo omdat het recept is opgebouwd als een bananenbrood. De cake is redelijk healthy omdat het 300 gram groente bevat en veel minder olie en suiker dan een gewone cake. De pumpkin spicemix maakt van dit pompoenbrood een soort kruidencake; de kruiden zijn flink aanwezig in deze cake. Dus wees niet bang, je zit echt een lekker zoete plak cake te eten, geen groentecake.


Heb je of wil je liever geen pompoenkruiden? Zorg dat je de cake goed kruidt, dat kan ook met koekkruiden, speculaaskruiden pittige kaneelpoeder.


Beslag van pompoenbrood
Spicy pompoenbrood

Spicy pompoenbrood

Benodigdheden voor een hoge cake in een vorm van 19 cm:

  1. 300 gram pompoenpuree (kook de pompoen als aardappelen en pureer)

  2. 2 eieren

  3. 225 gram gezeefde bloem

  4. 175 gram lichtbruine basterdsuiker

  5. 1/2 theelepel bakpoeder

  6. 1/2 theelepel baking soda

  7. 100 ml neutrale olie als zonnebloemolie

  8. 100 ml melk

  9. 2 theelepels pompoenkruiden (of maak zelf de mix met dit recept)

  10. 5 gram zout

Spicy pompoenbrood
Spicy pompoenbrood

Spicy pompoenbrood

  1. Kook de pompoen in stukken in de pan met een dun laagje water. Giet af, laat het een beetje droogstomen en pureer de pompoen met de staafmixer of keukenmachine.

  2. Verwarm de oven voor op 175 graden bij een hete lucht oven of op 195 graden bij een oven met boven-en onderwarmte.

  3. Bekleed je bakvorm zodat het pompoenbrood straks veilig uit de vorm komt.

  4. Klop de eieren met de suiker luchtig en voeg eerst de natte ingrediënten toe. Klop het geheel door. Spatel de droge ingrediënten door het beslag en vul de bakvorm.

  5. Bak het spicy pompoenbrood in ongeveer 50 minuten goudbruin tot de satéprikker droog uit de cake komt.

Spicy pompoenbrood
Spicy pompoenbrood
Door de nationale kleur misschien ook leuk op nationale feestdagen?

Tip: lijkt me ook heel lekker; een laagje roomkaasfrosting!

Gerelateerde posts

bottom of page