Chocolade meringues
top of page

Chocolade meringues

Chocolade meringues
Chocolade meringues

Bij het bakken hou je af en toe eiwitten over. Hoewel het goedje er niet echt aantrekkelijk uitziet, bewaar ik het goed afgedekt in de koelkast. Het is zo zonde om deze leftover door de gootsteen heen te spoelen. Je kunt van deze toch wat rare glibbers hele lekkere koekjes bakken! Daarom maak ik regelmatig meringues, soms met een kleurtje, een smaakje, maar vaak ook basic. Basic meringues gebruik ik graag om te verkruimelen over gebak en desserts. Heel handig, in no time ziet het er vaak aantrekkelijk uit. Ditmaal ging ik aan de slag met een lichte chocoladesmaak; wat zijn ze heerlijk deze chocolade meringues! Zo bak je ze zelf thuis.

Eiwitten over? Bak er meringues van


Eiwitten, kleurstoffen en andere smaakmakers; eiwitten zijn hier vaak geen fan van

Ik heb vaker gemerkt dat eiwitten naast vet, niet graag gemengd worden met andere ingrediënten. Hierdoor zakken ze iets in, ik schreef er lang geleden over bij het gebruik van natuurlijke kleurstoffen in meringues. Dat gebeurde ook bij deze koekjes, maar gelukkig niet zoveel. Spuit dus leuke toeven op je bakvel.

Chocolade meringues
Chocolade meringues

Chocolade meringues

Benodigdheden voor ongeveer 18-22 stuks

  1. 3 eiwitten (zonder eigeel sporen)

  2. 100 gram suiker

  3. 90 gram poedersuiker

  4. Mini snufje zout

  5. 3 afgestreken eetlepels cacaopoeder plus extra om over de meringues te strooien voor het bakken

Ook nodig: 

  1. Spuitzak met spuitmondje naar keuze

  2. Schone kom en klopper die goed vetvrij zijn schoongemaakt


Chocolade meringues
Chocolade meringues

Chocolade meringues maken

  1. Verwarm de oven voor op 90 graden bij een hete lucht oven of op 100 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Bak je de meringues hoger, dan verlies je kleur en dat is zonde.

  2. Klop de eiwitten en voeg langzaam steeds een beetje suiker toe.

  3. Zodra de eiwitten goed stijf zijn, mag je het poedersuiker en het zout hier doorheen spatelen. Spatel op het allerlaatst de cacaopoeder kort door de eiwitten, niet langer dan nodig.

  4. Vul de spuitzak en spuit toeven op een bakvel.

  5. Strooi met een theezeefje wat cacaopoeder over de meringues voor een extra leuk effect.

  6. Bak de chocolade meringues in ongeveer 1,5 – 2 uur gaar.  Bewaar de meringues goed afgesloten in een trommel.


Gerelateerde posts

bottom of page