Kleurige stapeltaart met margrieten

Bijgewerkt: 4 nov 2023

Mijn collega werkt al 40 jaar in ons ziekenhuis. Haar jubileum zat er aan te komen en er zou taart besteld worden. Ik heb er even een nachtje over geslapen voordat ik toch durfde te vragen of ik misschien dan de taart mocht bakken. En toen wist ik het: Kleurige stapeltaart met margrieten.

Mijn collega houdt erg van tuinieren.


 
Wat ga ik maken? Eerst moest ik een taart ontwerpen. Ik zocht vooral op op pinterest; een bron van ideeën en uiteindelijk komt daar ook de inspiratie vandaan uit verschillende taarten.
 

 
Het werd een stapeltaart, 2 laags. Stapsgewijs kwam de taart tot stand, waaronder het voorbereiden van de benodigde materialen en het alvast maken van een deel van de versiering.

Hoe maak je dit lieveheersbeestje/ladybug?

Maak een klein rondje en vorm het daarna iets langwerpiger.  Maak een kleine snee in het midden.

Vorm een klein bolletje met zwarte fondant, druk een kant een beetje plat en lijm hem vast aan het lijfje.
 

 
Dit kan met eetbare lijm maar alleen een beetje water werkt vaak ook al goed bij marsepein en fondant.

Druk met een puntig voorwerp een paar stipjes op beide “vleugels”.

Maak zeer kleine bollentjes en doe deze met wat eetbare lijm in de gaatjes. Je zou ook nog hele kleine pootjes kunnen maken maar deze lieveheersbeestjes zijn ZO klein, daarmee zouden ze minder mooi worden.

En dan de margriet. Eerst een bolletje gele fondant. Niet meteen de witte fondant erover, het gele bolletje “loopt nog wel eens weg” en vind je verschoven dan weer terug. Ik ontdekte als je de mold met het gele bolletje fondant even kort in de diepvries doet dit voorkomt.

Dus moest ik:  70 x eerst een geel bolletje in in de mold en dan in de diepvries, na 5 min. witte fondant over de rest van de mold. De mold ging weer 5 min. in de diepvries. Het verwijderen uit de mold gaat overigens makkelijker als de fondant even in de diepvries is geweest.

Stapeltaart met margrieten

Fondant is soms best grimmig in gebruik, soms wordt het te soepel, plakt het of gaat juist scheuren.  Gewoon door oefenen dus. Ook de cakedrum (waar de taart op staat) is bekleed met fondant. De taart is overigens gevuld met banketbakkersroom en nutellacreme.

Er zouden toch meer collega’s speciaal komen dan gepland. Ik heb er nog cupcakes bij gemaakt in de kleuren van de taart en de margrieten. Zo heb je niet alleen een kleurige stapeltaart met margrieten maar ook schattig mini-cupcakes om te presenteren.

Er waren nog minicupcakes over, er was nutellacreme over en er waren nog margrieten over. Hiervan werden deze cupcakes gemaakt.

Suprise-jubileum party!

0