Zelfs als je nog nooit in Groot-Brittannië bent geweest ken je vast lekkernijen als scones, pies, sandwiches en buns. Wie houdt er tenslotte niet van een afternoon tea of high tea zoals wij het vaak noemen? Wordt er in Frankrijk veelal door een patissier gebakken, in Engeland vindt de magie gewoon thuis in de keuken plaats. De basis van veel klassieke recepten zijn vaak al eeuwen oud, hebben de tand des tijds overleeft en worden vaak vergezeld met prachtige historische verhalen.
Het Brits bakboek van Regula Ysewijn is veel meer dan een boek vol klassieke Britse recepten; het ademt het eiland, de geschiedenis, de invloeden van de jaargetijden, de ingrediënten die op de woeste hooglanden groeien of op de zuidelijker gelegen landerijen. Van de elegantie van de Royals en de hardwerkende arbeiders tot zelfs de taartjes die de elven in Harry Potter aten. De overeenkomst: ze zijn allen gebaseerd op een oud Engels recept.
Zitten de Nederlandse thuisbakkers gekluisterd voor de buis bij Heel Holland Bakt, in België kennen zij het programma als Bake off Vlaanderen. Helaas kunnen wij dit programma niet ontvangen op de Nederlandse zenders. De kleurrijke persoonlijkheid; Regula Ysewijn woont in St. Niklaas in België en is jurylid in het programma.
Als al kind was, haalde Regula haar ouders over om op vakantie te gaan naar Groot Brittannië. Die liefde voor het land is nooit meer over gegaan en ze is er vele malen geweest en is er zelfs getrouwd.
Het Brits bakboek is dan ook veel meer dan een verzameling recepten, de liefde voor het land die je terug vindt op iedere bladzijde. Naast auteur is Regula Ysewijn ook een verdienstelijk fotografe; op zoek naar de naam wie de foto’s van het Britse bakboek maakte, kwam ik erachter dat zij zelf de de fotograaf was!
Ik neem je mee en laat het je zien!
Ieder recept is voorzien van een anekdote. Soms is dit een persoonlijk kijk van Regula op het land of het recept, de geschiedenis achter het recept of de ingrediënten. Ik hou van dit soort boeken waarin het moeilijk wordt om quotes te vinden voor in mijn reviews. Het zijn er namelijk zoveel!
Regula in Brits gebak over Carrot cake: “Carrot cake of wortelcake wordt geliefd door jong en oud. Het gebak vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen, toen suiker nog veel te duur was om kwistig te gebruiken. Omdat wortelen van zichzelf zoet zijn, werden ze als zoetigheid beschouwd terwijl wij ze vandaag eerder in hartige bereidingen eten. Tijdens de tweede wereldoorlog werden er veel wortelgebakjes gemaakt in Groot-Brittannië omdat er een overschot was aan wortelen. Kinderen raakten verzot op wortelen en kregen zelfs een dikke wortel op een stokje in plaats van de echte lekstokken (lolly’s) die niet verkrijgbaar waren tijdens de oorlog.”
Foto links: Flapjacks. Havermout wordt vooral veel in het noorden van het land verbouwd en je zult ook regelmatig hier een recept mee vinden. De moderne mueslireep lijkt zo uit een geschiedenisboek te stappen. Zelfs William Shakespeare schreef hierover:
“Uit Pericles, Prince of Tyre door William Shakespeare: Come, thou shalt go home, an we’ll have flesh for holidays, Fish forfastig-days, and moreo’er puddings and flapjacks, and thou shalt be welcome.”
Foto rechts: Tijdens een van de eerste afleveringen van The British Bake Off die ik zag, moesten de kandidaten bij de technische opdracht een Battenberg cake maken. Ik moest hier direct aan denken. Een precies werkje, maar o zo mooi. In 1898 bestond de cake waarschijnlijk negen blokken in plaats van de huidige vier.
Custard, lemoncurd, geconfijte sinaasappelschillen; het is allemaal heel Brits. Veel bekende recepten als Christmascake, shortbread, diverse scones, sodabread, custardcakes, Victoria Sandwichcake, digestives en hot cross buns; je vindt de bekende klassiekers en het verhaal erachter allemaal terug.
Foto boven: Amber tarts oftewel sinaasappel taartjes. In 1808 noemt kookboekenschrijfster Mrs. Rundell ze Amber pudding, maar het zijn eigenlijk gewoon taartjes, schrijft Regula.
Uit Brits bakboek: “Mijn Britse vriend Pete Brown, die onlangs een boek heeft gepubliceerd over het unieke karakter van Brits eten, zegt dat crumble typisch Brits is omdat het warm en geruststellend is, een gevoel dat de Britten verlangen van hun iconische gerechten. Het is ook waanzinnig eenvoudig om te bereiden en het is ingetogen – de Britten voelen een stille trots.”
Foto links: Apple and blackberry crumble.
Rechts: In de trein werd Regula aangesproken door Joanne die haar eerste boek geweldig vond en haar graag het familierecept voor gingerbread wilde geven. In de jaren ’80 werd het recept vaak met margarine gemaakt omdat roomboter te duur was. Met dit recept won Joanna’s moeder vroeger prijzen in het lokale dorp. Het familierecept is van Joannes Groottante Betty en heet daarom: Aunty Betty’s gingerbread.
Wat is er meer op en top Brits dan een pie? Britse pies kunnen zowel zoet als hartig zijn. Hoewel ik regelmatig aan de bak ga, heb ik me hier op de een of andere manier nog nooit aan gewaagd. Sommige recepten zoals het linker recept van lijkt me redelijk intensief, maar er zijn ook diverse recepten waarbij de “pie” eigenlijk een dakje is op een hartig recept en dus eenvoudiger om te maken. Foto links: Een feestelijk recept uit 1900: Derby picknick pie with eggs.
Landelijk, prachtig afgewerkt en extra mooi door de donkere kleur van blauwe bessen: Blueberry plate pie; een perfect recept als je graag fruit eet als dessert.
Het Brits bakboek is veel meer dan een bakboek. Het is een ode aan Groot-Brittannië, de historie, het landschap, het eten en de mensen. De liefde van Regula voor dit land is groot en dat voel en lees je tussen de regels door. British history meets treats and I love it!
Het Brits bakboek leest, bakt en ziet er visueel uit als een echte klassieker waar je lang van zult genieten. Tussen de recepten door, foto’s van robuuste landschappen, rotspartijen langs de zee, landweggetjes, eeuwenoude bakkerijen. Lees vooral ook de verhalen en laat je smaakpapillen de Britse historie en tradities (her)beleven.
Brits bakboek van Regula Ysewijn is te koop bij de boekenwinkel.
ISBN: 9789048846894
Graag wil ik de Uitgeverij Carrera Culinair bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Regula Ysewijn zelf.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”
Comentários