Zeker 15 jaar geleden bakte een Indonesische collega een pandancake. De cake was behoorlijk groen en mijn collega’s vonden het volgens wel een beetje eng om te eten. Inmiddels is gekleurde cake niet meer heel bijzonder en is de red velvetcake zelfs een van de meest populaire cakes. In deze cake zit pandan. Pandan kun je kopen als gel of pasta en is gemaakt van pandanbladeren. Om deze makkelijke cake te proberen hoef je niet langer naar een toko, je maakt de groene pandan plaatcake uit Indonesië gewoon zelf!
De smaak doet denken aan pistache. De pasta wordt veel gebruikt in zoete recepten en is dus ook heel geschikt in cake. Meestal zijn groene pandancakes hele luchtige cakes vaak zonder boter of olie, maar mijn collega leerde het mij te gebruiken volgens het volgende recept.
Indonesische pandan-gel heeft een eigen smaak, een fris groene kleur en koop je in een toko
De groene pandan plaatcake uit Indonesië bakte ik als plaatcake, maar je kunt er natuurlijk ook geen gewone cake van maken, of een bundtcake. Pas eventueel de hoeveelheden van het recept een beetje aan.
Om de cake kokossmaak te geven gebruikte ik Santen, dit koop je bij de supermarkt of toko als een blok stevige kokoscrème. Gebruiken we santen normaal vaak bij een Indische maaltijd, ditmaal raspte ik het door het beslag. Geen santen in huis? Voeg dan een cup gedroogde geraspte kokos toe maar voeg dan ook wat meer vocht toe in de vorm van (plantaardige) melk of wat meer olie.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Groene pandan plaatcake uit Indonesië
Benodigdheden voor een cake van 20 x 20 cm of een kleine gewone basiscake:
200 gram zelfrijzend bakmeel
170 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
175 ml neutrale olie (zonnebloem- of arachide olie)
60-70 gram geraspte santen
snufje zout
ongeveer 1 theelepel pandan pasta
Eventueel als topping:
200 ml slagroom, sojaroom of kokosroom
1-2 eetlepels suiker
in de pan geroosterde kokoschips, evt geraspte kokos
Dit zijn de ingrediënten voor een kleine cake. Voor een mediumcake verhoog je de ingrediënten met 25% en voor een bundtcake met 50% meer recept
Groene pandan plaatcake uit Indonesië
Vet je bakblik in en bedek het met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Klop de eieren goed luchtig, mix dan de suiker en de vanillesuiker mee.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en spatel het geheel door elkaar.
Vul je bakblik en bak de cake in ongeveer 30-35 minuten gaar.
Bak je cake in een gewone cakevorm, bak hem dan in ongeveer 55-60 minuten gaar.
Laat de cake goed afkoelen.
Omdat ik de cake een beetje aan de saaie kant vond heb ik hem versierd met slagroom. Je zou ook heel goed sojaroom of kokosroom kunnen gebruiken. Een topping van creamcheese met suiker goed opkloppen lijkt me overigens ook erg lekker. Deze toppings worden vaak gebruikt bij worteltjescake’s- en taarten.
Mocht wat kokoschips in huis hebben. Rooster dit lichtbruin in een koekenpan en strooi ze over de slagroom heen. Geraspte kokos kan ook, maar kokoschips vind ik persoonlijk net iets mooier maar deze heeft niet iedereen in huis.
Een spooky cake?
Nee joh, heerlijk Indonesische cake met de smaak van pandan en dat is… heerlijk!
ความคิดเห็น