Ook zo genoten van de Koken met van Boven serie van de VPRO? Ken je het programma niet? Gelukkig kun je de serie alsnog bekijken bij uitzending gemist, zolang het nog online staat. Een van de vele leuke recepten vond ik de Honing Ginger Ale. Maar Yvette heeft ook heerlijk gebakken in de serie en tussen die recepten ga ik ook eens neuzen. Sinds ik vorig jaar Yvette gesproken heb bij de boekpresentatie van Home Baked volg ik haar op de voet.
Yvette van Boven maakt zoveel meer dan “het gewone werk”. Ze verlegd haar grenzen met bijzondere smaken.
Nu moet ik eerlijk zijn. Ik heb een paar keer gebakken uit haar bakboek Home Baked maar jullie waren niet razend enthousiast. Dat uitte zich door zo’n beetje nul reacties.
Ook op bak gebied kennen we dus het fenomeen: “Wat de boer niet kent dat eet bij niet.”
Waarom zou je niet een keer je grenzen verleggen met Yvette’s appeltaart met vijfkruidenpoeder, gember en zomerfruit, of de cake met pastinaak? Ik had zelf ook nog nooit pastinaak geproefd maar de smaak was heerlijk.
Niet eten maar drinken
Dan heb ik een leuk recept voor je. Je hoeft het alleen maar te drinken. Dat gaat toch nog makkelijker dan eten en daarbij: het is een licht gegist drankje en proosten op het leven moet lukken toch?
Vroeger voordat ik fanatiek aan het bloggen sloeg maakte ik wijn. Niet altijd even lekkere wijn hoor, maar bepaalde wijnen lukte gelukkig wel goed. De bramen-vliersbessenwijn bijvoorbeeld.
Overigens leerde ik dit van blogger, Luc Volders. Zo leuk dat je veel kunt leren van een blogger die een proces goed kan uitleggen.
Ben jij zo’n boer die wèl durft te proberen wat hij niet kent?
Recept honing ginger ale
Recept uit Koken met (Yvette) van Boven, een programma van de VPRO
Benodigdheden:
1 PET fles
1 citroen
2 duimlengtes verse gember
200 gr. goede honing
1/4e theelepel gist
Zo maak je Honing Ginger Ale
Schil de gember en raps het in een schaal. Roer hier het sap van 1 citroen door. Giet een deel van het lauwe water, de honing en het gist toe en roer tot de honing zo goed als opgelost is.
Giet de inhoud in een schone PET fles met behulp van een trechter. Bij het maken van wijn wordt vertelt dat de fles vullen door een trechter goed is voor de ontwikkeling van de gist. Het vallen van de vloeistof op het gist geeft extra zuurstof. Dit vindt het gist lekker en gaat dan ook vrij snel aan het werk. Probeer het lauwe water overigens onder de 30 graden te houden, anders kan het zijn dat het gist minder gaat werken of zelfs sterft. Laat 5 cm onder de dop van de fles vrij.
Draai de dop op de fles en laat de fles nu zo’n 12 uur staan. Na een uur of 12 zal het moeilijk worden de fles nog in te drukken. Het gist heeft zijn werk gedaan en de druk in de fles is heel hoog geworden. Om die reden mag je het ook niet in een glazen fles doen. Wat er dan gebeurt heb ik vaker meegemaakt en knallende flessen is niet echt plezierig en zelfs ronduit gevaarlijk.
Gebeurt er niet zoveel?
De temperatuur van je woning kan aan de lage kant zijn, het gist misschien wat oud of je hebt niet voldoende voeding voor het gist toegevoegd (de honing). Je kunt de fles nog wat langer laten staan. Zo’n 24 uur, maar niet langer dan 48 uur. Yvette zei: NIET DOEN, maar ik liet na 12 uur toch kort even wat gas ontsnappen zodat ik met een rustig gevoel naar mijn werk kon en de drank nog 12 uur mocht doorgisten.
Je drankje gaat er een beetje apart uitzien. Het wordt troebel, krijgt een soort schuimlaag en je ziet het soms wat bubbelen. Zelfs als je het drankje niet zo lekker vindt is het een leuk proces om te zien: het gisten. De bubbels die ontsnappen vond ik eigenlijk het meest dynamische moment vroeger bij het wijn maken.
Zet de fles als het strak gespannen staat in de koelkast. Dit stopt het proces voor het grootste deel en je koelt je drankje om het later die dag of de dag erna op te gaan drinken.
Zeef de Honing Ginger Ale voordat je het in een glas schenkt. Lekker met ijsblokjes in een mooi glas.
Cheers!
Het recept van ginger ale toepassen met bramen
Tja en toen werd mijn brein geprikkeld; ik had onlangs bramenjam gemaakt. Die vele potten krijg ik nooit op in mijn eentje en jam met pitjes…. daar zijn geen liefhebbers voor te vinden in huize Zoethoudertjes. Ik heb een testflesje gemaakt van ongeveer 1/2 liter lauw water en 80 gram jam met een mespuntje gist.
Of het verantwoord is om te knutselen met gist, fruit en suiker weet ik niet maar je krijgt er een licht, fruitig drankje van die best goed te drinken is.
Comments