top of page

Meer meesterlijk brood Robèrt van Beckhoven


Meer meesterlijk brood Robèrt van Beckhoven
Meer meesterlijk brood Robèrt van Beckhoven;  Al tijdens de presentatie van het eerste boek van Robèrt van Beckhoven, In het eerste boek van Robèrt van Beckhoven, werd duidelijk dat Robèrt nog lang niet was uitgepraat over zijn passie: brood bakken, en jou leren hoe jij ook lekker brood kunt bakken. Dus vertelt Robèrt verder over zijn passie in zijn nieuwe bakboek: Meer meesterlijk brood; van brioche tot bijzondere broodjes. 

Robèrt: “Sinds mijn eerste boek Meesterlijk brood verscheen, is mijn passie voor brood en voor brood bakken alleen maar toegenomen. Waarom? Omdat ik zo geniet als ik zie dat brood de afgelopen decennia in Nederland steeds meer in de schijnwerpers is komen te staan. De Gemiddelde consument kocht in de jaren tachtig en negentig zijn ‘dagelijks brood’ als iets wat er nou eenmaal bij hoorde, terwijl de huidige consument met kennis van zaken zijn brood kiest. Ik kan dat zo goed vergelijken omdat ik die consument dagelijks in mijn nieuwe winkel zie en spreek. “

Jammer voor de lezers en mijzelf, die niet in de buurt van Oisterwijk woonachtig zijn. Het brood is in mijn dorp best lekker hier hoor, maar het is niet te vergelijken met de kwalitatieve broden van Robèrt!

En dus moeten we zelf aan de slag in de keuken als we streven naar een beter brood.  


Meer meesterlijk brood Robert van beckhoven

Was het eerste deel: Meesterlijk brood vooral een uitgebreid basisboek, in Meer meesterlijk brood, gaat Robèrt voorbij het bakken van diverse varianten basisbroden en desembroden.


meer meesterlijk bakken van Robert van Beckhoven

Wat kun je verwachten van Meer meesterlijk brood?

Het bakboek is opgebouwd uit vier hoofdstukken. In hoofdstuk 1 vind je een beknopte versie van de basis van brood bakken. In het kort leer je behoorlijk veel over de verschillende ingrediënten. Denk hierbij aan verschillende soorten meel, suikers, toevoegingen als chocolade en noten maar ook gist en zuurdesem. Ook leer je alles over kneden, opbollen, oppunten en een hele rij begrippen vinden uitleg.


Mocht er toch iets mis gaan tijdens het proces? Grote kans dat je de reden hiervan vindt tussen de uitgebreid gouden tips die Robèrt je vertelt.Hoofdstuk 2 bestaat uit getoerd, gerezen deeg oftewel; de mogelijkheden van klassiek croissantdeeg.  Zoet, hartig en niet te vergeten mijn favoriet: pains au chocolate!

Meer meesterlijk bakken Robert van Beckhoven

Je weet het vast nog wel van de middelbare school. Een vak op school staat of valt met de leraar die de les doceert. Ook als je niet echt talent voor brood bakken hebt,  kom je dankzij de lessen van Robèrt een eind op weg.


Net als in zijn eerste broodbakboek vind je overal in het boek vele tips, aanwijzingen, valkuilen en geheimen om succesvol brood te bakken.


Meer meesterlijk brood Robert van Beckhoven

Worstenbroodje

Hoofdstuk 3 staat bomvol met gelegenheidsrecepten. Dit kunnen feestdagen als (palm) Pasen, en Kerstmis zijn, maar hierbij kun je ook denken aan koningsdag, lente of een een gezellige picknick.

En… niet onbelangrijk: de meeste echte Brabanders voelen veel liefde voor: het worstenbroodje.  Stap voor stap word je het recept uitgelegd en kun jij ze voortaan zelf ook maken!


Hoofdstuk 4 gaat over Brioche

Over brioche vraagt Robèrt zich eigenlijk af of je je het wel brood kunt noemen. Brioche is een heel ander deeg dan gist- of desembroden.

Behalve het basisrecept voor dit luxe brood kun je ook recepten vinden van suikerbrood, rozenbroodjes van brioche. Ook kun je een aantal hartige varianten verwachten.


Meer meesterlijk brood Robert van Beckhoven Brioche roosjes

Het boek is duidelijk van structuur. Ieder recept verdiend een mooie grote foto, een duidelijke stap voor stap beschrijving, soms ondersteund door veel stap voor stap foto’s.


Soms is het gewoon fijn om te zien hoe je een recept maakt. Hoe moet je bijvoorbeeld een brood oppunten of opbollen? Maar je kunt ook zien hoe je een kerstster maakt, de befaamde Brabantse worstenbroodjes of kaasvlinders.  De filmpjes vind je hier online.

Meer meesterlijk brood Robert van Beckhoven

Meer meesterlijk brood Robèrt van Beckhoven vind ik vooral geschikt voor de thuisbakker die luxe brood houdt. Brood dat zo zacht is als de Brabantse “G”. Zachte structuren en broden voor speciale gelegenheden kregen de hoofdrol.


In Meer meesterlijk brood gaat Robèrt verder dan de basis hoewel je zonder ervaring met dit boek zeker ook aan de slag kunt!

Het tweede broodbakboek

Meer meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven

is te koop in de boekhandel. 

ISBN bestelnummer: 9789000346837


-- DANK --
De review is mogelijk gemaakt door de uitgeverij van Meer meesterlijk brood Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Bedankt hiervoor.

Gerelateerde posts

댓글


bottom of page